Οι ουσίες που προστίθενται στα ”ελαφριά” τσιγάρα και όχι μόνο σε αυτά, φαίνεται να αυξάνουν την τοξικότητα και την καρκινογόνο δράση του καπνίσματος.
Ο καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο στην California στο San Francisco, Στάντον Γκλαντζ που είναι διευθυντής Έρευνας και Εκπαίδευσης για τον έλεγχο του καπνού, καταγγέλλει ότι οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες ”αλλοίωσαν” μελέτες σχετικές με τις προσθετικές ουσίες του τσιγάρου, και εξέθεσαν εν γνώσει τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο τους καπνιστές.
Η απάτη, αφορά τα πρόσθετα των τσιγάρων που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία ήδη από την δεκαετία του 1970 και αποτελούν το 10% του βάρους του τσιγάρου.
Τα πρόσθετα αυτά είναι ουσίες που περιέχονται στον ίδιο τον καπνό, αλλά και στο χαρτί και στο φίλτρο, προκειμένου να χαρίζουν καλύτερη γεύση στο τσιγάρο.
Οι ουσίες αυτές αποτελούν την κύρια συνταγή των λάιτ τσιγάρων που παρουσιάστηκαν ως πιο υγιεινά και οδήγησαν σε επιτυχία τις καπνοβιομηχανίες, που αύξησαν τις πωλήσεις εις βάρος της υγείας του πληθυσμού της γης.
Η απάτη των βιομηχανιών
Στο πλαίσιο της μελέτης του (Project Mix) που αποσκοπούσε στον έλεγχο για την της τοξικότητα των πρόσθετων των τσιγάρων, εκδόθηκαν τέσσερα επιστημονικά άρθρα που έδειξαν ότι οι πρόσθετες ουσίες δεν είναι τοξικές.
Τα επιστημονικά αυτά άρθρα τα χρησιμοποίησαν οι εταιρείες για να ‘’τεκμηριώσουν’’ την ασφάλεια των καπνών τους στις αρμόδιες αρχές ελέγχου. Στα λάιτ τσιγάρα μάλιστα, μείωσαν την νικοτίνη και αύξησαν τα πρόσθετα.
Όμως η ομάδα του καθηγητή Γκλαντς απέδειξε, ότι τα επιστημονικά άρθρα ήταν ”μαγειρευμένα” και υπήρχαν νοθευτικές παρεμβάσεις στην στατιστική ανάλυση των στοιχείων, την ερμηνεία και τα συμπεράσματα των αποτελεσμάτων.
Βρέθηκε ότι τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η Philip Morris ήταν πλαστά. Τα πρόσθετα όχι μόνο οδηγούν σε αύξηση 15 διαφορετικών καρκινογόνων αλλά επιπλέον αυτού, ο καπνιστής επειδή το τσιγάρο είναι ‘’ελαφρύ’’, τα εισπνέει πιο βαθιά αυξάνοντας την απορρόφηση στα πνευμόνια.
Εκτός όμως του καρκίνου, τα πρόσθετα αυξάνουν τον κίνδυνο φλεγμονής και βλάβης των αναπνευστικών οδών, όπως και τα καρδιαγγειακά επεισόδια.
Παρασκήνιο: Αν αυτό σημαίνει κάτι για εσάς, ο καθηγητής και η ομάδα του ανακάλυψαν ότι ο διευθυντής του επιστημονικού περιοδικού που έγινε η δημοσίευση για την ασφάλεια των πρόσθετων ήταν και επιστημονικός σύμβουλος στην Philip Morris και τα 11 μέλη της επιτροπής σύνταξης του οργανισμού Food and Chemical Toxicology είχαν οικονομικούς δεσμούς με την εταιρεία.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γκλαντς είναι όλα τα πρόσθετα επικίνδυνα, αλλά περισσότερο η ζάχαρη και η μενθόλη.
Επειδή τα σάκχαρα που υπάρχουν φυσιολογικά στον καπνό χάνονται με την επεξεργασία του, προσθέτουν άλλα στο τέλος προκειμένου να βελτιωθεί η γεύση του τσιγάρου. Τα σάκχαρα όμως παράγουν αλδεΰδες, που δρουν συνεργικά με την νικοτίνη στον εθισμό.
Όσον αφορά την μενθόλη:
1ον Προκαλεί εξάρτηση και αναισθητοποιεί την αναπνευστική οδό, (πράγμα που οδηγεί σε βαθύτερη εισπνοή του τσιγάρου οδηγώντας τα μικροσωματίδια πιο βαθιά στους βρόγχους και στις κυψελίδες.
2ον Ενισχύει την απορρόφηση της νικοτίνης στο στόμα και στον λάρυγγα και αυξάνει τον καρδιακό κίνδυνο.
Οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχανιών απαντούν με ασάφειες στις δηλώσεις του καθηγητή.
Για την …. προστασία των καπνιστών πάντως, από το 2013 και μετά στις ΗΠΑ θα αναγράφονται υποχρεωτικά οι διάφορες ουσίες που εμπεριέχονται στο νέφος καπνού ενός ‘’επεξεργασμένου’’ τσιγάρου. Τι ειρωνεία.
Για τσιγάρα χωρίς καθόλου πρόσθετα (η Βραζιλία είναι η πρώτη χώρα που το καθιέρωσε με νόμο), ούτε λόγος να γίνεται στις ΗΠΑ.
Διαβάστε και:
Οι βλαπτικές ουσίες του τσιγάρου