Αρχική » Παθολογικα » Πόνος στην καρδιά – Στηθάγχη

Πόνος στην καρδιά – Στηθάγχη

ANGINA

Στην αρχή του 20ου αιώνα, ο ισχαιμικός καρδιακός πόνος πίστευαν πως μπορεί να σχετίζεται με διάταση του κοιλιακού τοιχώματος.

Τρεις δεκαετίες αργότερα, ο Lewis υπέθεσε ότι ο ισχαιμικός πόνος μπορεί να οφείλεται σε έκλυση ουσιών εντός του μυοκαρδίου εξαιτίας της ισχαιμίας (μειωμένης δηλαδή αιμάτωσης – οξυγόνωσης).

Τα  τελευταία 10 χρόνια πολλές μελέτες υποστήριξαν τη δεύτερη αυτή εκδοχή, με την  αδενοσίνη να παίζει το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ των Α1 υποδοχέων που  εντοπίζονται στις καρδιακές νευρικές απολήξεις, των καρδιακών, μεσοθωρακικών και θωρακικών γαγγλίων και τελικά του φλοιού του εγκεφάλου. Το μήνυμα που καταφθάνει εκεί, ‘’αποκωδικοποιείται’’  και εν συνεχεία ‘’προβάλλεται’’ στην επώδυνη περιοχή με τους χαρακτήρες που περιγράφονται παρακάτω.

Σταθερή στηθάγχη: Ο πόνος προέρχεται από τις μυϊκές ίνες της καρδιάς, που δεν έχουν αρκετό οξυγόνο για το έργο που επιτελούν. Για αυτό εμφανίζεται στην κόπωση και υποχωρεί στην ανάπαυση.

Η ανηφόρα, το ανέβασμα σε ύψος μερικών ορόφων από τις σκάλες, χειρονακτικές εργασίες στο σπίτι ή τη δουλειά, το Σεξ, μπορεί να τον προκαλέσουν.

Το κρύο του χειμώνα ευνοεί την εμφάνιση του. Το ίδιο και όταν το στομάχι μας παραείναι γεμάτο με φαγητό.

Καμιά φορά και πιο ελαφρές προσπάθειες μπορεί να πυροδοτήσουν τον στηθαγχικό πόνο.

Ασταθής στηθάγχη: Αφορά συνήθως καταστάσεις με ικανή στένωση στα στεφανιαία αγγεία ή και θρόμβους μέσα σε αυτά. Ακόμα και μικρή προσπάθεια μπορεί να προκαλέσει πόνο.

Μερικές φορές μπορεί να ξυπνήσει τον ασθενή. Εάν έχετε εμπειρία από στηθαγχικό πόνο και τώρα διαπιστώνετε τέτοιες αλλαγές, μιλήστε αμέσως στο γιατρό σας.

Πώς είναι ο πόνος της στηθάγχης;    

Είναι πόνος αμβλύς, σαν να πιέζει ένα βάρος στο κέντρο του στήθους, από όπου και αρχίζει.

‘’Κάτι με σφίγγει σαν μέγγενη’’ λένε μερικοί ή ‘’κάτι που πονάει και καίει’’ λένε άλλοι.

Είναι πόνος σταθερός που δεν δυναμώνει στην ανάσα και μπορεί να επεκταθεί προς το λαιμό και τον αυχένα, προς τους δυο ώμους και τα δυο χέρια ή προς την αριστερή πλευρά του θώρακα.

Κρατάει συνήθως 3 έως 5 λεπτά, καμιά φορά περισσότερο. Αναγκάζει τον άρρωστο να σταματήσει αυτό που κάνει. Υποχωρεί μόνος του και πολύ πιο εύκολα αν χρησιμοποιηθούν νιτρώδη (υπογλώσσια) που λύνουν πιο γρήγορα το σπασμό των αρτηριών.

Και αν ο σπασμός επιμένει;   

Η επιμονή του στηθαγχικού πόνου πέρα από τα συνήθη όρια, βάζει υποψία για έμφραγμα (δηλαδή νέκρωση του καρδιακού μυός) λόγω της παρατεταμένης ισχαιμίας. Ίσως να πρόκειται για θρόμβο ή για αθήρωμα που σχεδόν φράζει εντελώς το αγγείο.  Χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα.

Δείτε και: Πόνος στο Στήθος = Καρδιά;

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης