Στην Παγκόσμια Ιστορία του Πολιτισμού, ο Αμερικανός ιστορικός, φιλόσοφος και συγγραφέας Will Durant, δηλώνει πως ο γνώστης της ιστορίας των λέξεων, είναι και γνώστης όλης της ιστορίας της ανθρωπότητος.
Πράγματι, ο έναρθρος και έλλογος λόγος (γλώσσα), που ξεχωρίζει τα κραυγάζοντα ζώα από τους ανθρώπους, δηλώνει ταυτόχρονα και την προέλευση. Τόσον του ιδίου του λόγου, όσον και του ομιλητή.
Έστω και αν η παραφθορά αλλοιώνει τις λέξεις (οι Ρώσοι δεν διαθέτουν ‘’θ’’, οι Κινέζοι ‘’ρ’’, οι Άραβες ‘’π’’ κλπ.,) η Ελληνική γλώσσα και τα νοήματα της, βρίσκονται πίσω από τη μεγάλη πλειοψηφία των λέξεων, των περισσοτέρων λαών του κόσμου.
Στο εξαιρετικό βιβλίο ‘’Έλλην Λόγος’’ της Άννας Τζιροπούλου Ευσταθίου (Αθήνα 2003, εκδόσεις Γεωργιάδης, ISBN 960-316-190-X), περιέχονται όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν καθαρά, πως η Ελληνική γλώσσα κυριολεκτικά γονιμοποίησε τον παγκόσμιο λόγο, δίνοντας στους ανθρώπους την δυνατότητα έκφρασης και μιας βαθύτερης επικοινωνίας.
Αυτή η πραγματικότητα, δεν είναι γνωστή στους περισσότερους από τους χρήστες, σημερινούς κατοίκους της γης. Θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει άφθονα παραδείγματα, αλλά δεν είναι θέμα του παρόντος. Αξίζει ίσως να αναφερθούν μόνον δυο τρία εξ αυτών.
Το ρήμα Χρίω (δίδω χρίσμα), εκ του οποίου σε όλες της γλώσσες της γης πήρε το όνομα του Ο Χριστός (ο έχων το χρίσμα), ο Χριστιανισμός και οι Χριστιανοί, και το ρήμα κυνώ (φιλώ), ή κύσα (εφίλησα),
που καθιστά σαφή την προέλευση του γερμανικού Kuss, ή του αγγλικού kiss και kiss me.
‘’Κύσον με και την χείρα δος την δεξιάν’’ (φίλησε με και δώσε μου το δεξί σου χέρι λέγει ο Αριστοφάνης στις Νεφέλες).
Όσον αφορά το τρίτο παράδειγμα: Η αποκαλούμενη ‘’Μονία’’ Ήρα, από τον Δία κρεμασμένη για τιμωρία με χρυσή αλυσίδα, μεταξύ ουρανού και γης, (Μονή, μονάζω, απομόνωση, μόνος, μόνη, μοναχός), τυπώθηκε σε Ρωμαϊκά νομίσματα, ‘’έσπασε’’ τα δεσμά και την απομόνωση της και βρέθηκε στα χέρια όλων των ανθρώπων. Ως money, moneta ή μονέδα!