Αρχική » Παθολογικα » Οι ηπατίτιδες σκοτώνουν σιωπηλά. Φροντίστε εγκαίρως

Οι ηπατίτιδες σκοτώνουν σιωπηλά. Φροντίστε εγκαίρως

Τι είναι ηπατίτιδα;

Το συκώτι του ανθρώπου (ήπαρ) είναι ένα ζωτικό όργανο, χωρίς την ικανοποιητική λειτουργία του οποίου δεν μπορούμε να ζήσουμε.

Ανατομικά, βρίσκεται στο δεξιό άνω τμήμα της κοιλιακής χώρας, περιοχή που την λέμε υποχόνδριο. Οι λειτουργίες του είναι πολλές. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο:

  • στο μεταβολισμό των τροφών μας
  • στη σύνθεση παραγόντων πήξης του αίματος (έλεγχος αιμορραγιών)
  • στην παραγωγή ουσιών απαραίτητων για την άμυνα κατά των λοιμώξεων
  • στην απομάκρυνση τοξικών ουσιών και φαρμάκων από τον οργανισμό.

Εάν το ήπαρ προσβληθεί από ιούς ή εάν πάθει βλάβη από άλλα αίτια (τοξίνες, αλκοόλ, φάρμακα που το βλάπτουν), αναπτύσσεται φλεγμονή και νέκρωση των κυττάρων του.

Την φλεγμονή αυτή (ερεθισμό του ήπατος) την λέμε ηπατίτιδα. Το άρθρο αυτό θα ασχοληθεί κυρίως, με τους ιούς οι οποίοι είναι γνωστό πως προσβάλουν το ήπαρ και προκαλούν ηπατίτιδα.


Ιοί που προκαλούν ηπατίτιδα

Οι πιο γνωστοί ιοί ηπατίτιδας, είναι οι Α, Β, C, D και Ε. Εκτός από αυτούς υπάρχουν και άλλοι που δεν προσβάλλουν αποκλειστικά και μόνο το ήπαρ, αλλά ταυτόχρονα με την προσβολή και άλλων οργάνων του ανθρώπου μπορεί να προκαλέσουν και ηπατίτιδα. Τους ιούς αυτούς που ‘’δείχνουν προτίμηση’’ στο ήπαρ, στην ιατρική τους λέμε ηπατοτρόπους.

Από την μόλυνση και μετά:

Λίγες εβδομάδες (έως μήνες) μετά την είσοδο του ιού της ηπατίτιδας στον ανθρώπινο οργανισμό, εμφανίζεται η οξεία ηπατίτιδα.

Οξεία ηπατίτιδα:

Τα κύρια συμπτώματα

Ανορεξία, έντονη αδυναμία, καταβολή, μυαλγίες, ναυτία, εμετοί και διάρροιες. Ο ασθενής παραπονιέται για ένα αίσθημα βάρους (αλλά όχι πόνο) στο δεξιό υποχόνδριο και μπορεί να έχει πονοκεφάλους καθώς και πόνους στις αρθρώσεις.

Ο χαμηλός πυρετός είναι ενδεχόμενος, ενώ στους καπνιστές μπορεί να παρουσιαστεί αποστροφή στο κάπνισμα.

Μερικοί ασθενείς παρουσιάζουν ίκτερο (κιτρινίζουν στο λευκό του ματιού και στο δέρμα) ενώ ταυτόχρονα έχουν σκοτεινόχρωμα ούρα (σαν κονιάκ) και τα κόπρανα τους αποχρωματίζονται και γίνονται άσπρα σαν στόκος.

Προσοχή: Μερικές φορές δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα ή αυτά είναι πολύ ελαφρά και μπορεί να εκληφθούν ως γρίπη. Ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται ότι πάσχει από κάτι ιδιαίτερο και δεν πηγαίνει στο γιατρό.

Η οξεία ηπατίτιδα σπανίως έχει πολύ βαριά πορεία (ποσοστό μικρότερο από 1-1,5%). Τότε αποκαλείται κεραυνοβόλος οξεία ηπατίτιδα και έχει αυξημένη θνητότητα η οποία μπορεί να φτάσει στο 70-90%.

Δείτε και:  Τι είναι η χρόνια ηπατίτιδα από ιό.

          Ηπατίτιδα Α

         Ήπαρ (ή συκώτι) και όσα θα ήθελες να ξέρεις με δυο λόγια

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης