Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο γυναικείος οργανισμός αντιμετωπίζει ιδιαίτερες ανάγκες. Το αναπτυσσόμενο έμβρυο έχει απαιτήσεις για να οικοδομηθεί σωστά ένας νέος οργανισμός και έτσι μια γυναίκα έγκυος θα πρέπει να φροντίζει ιδιαίτερα να έχει μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, απαλλαγμένη από δύσπεπτα και ανθυγιεινά φαγητά και – επιπλέον – απαλλαγμένη από εκείνα ειδικά τα φαγητά που ίσως θα προκαλούσαν πρόβλημα δυνάμενο να επηρεάσει την διάπλαση και ανάπτυξη του παιδιού που θα γεννηθεί.
Σε γενικές γραμμές η μεσογειακή διατροφή (2/3 φυτικά, 1/3 ζωικά) ενισχυμένη από τον γυναικολόγο με τα απαραίτητα επιπλέον στοιχεία είναι η πλέον λογική προσέγγιση. Παρακάτω όμως θα πούμε λίγα λόγια για τα φαγητά που καλό είναι να αποφεύγονται ώστε να μην υπάρξει ούτε το παραμικρό ενδεχόμενο βλάβης στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.
- Όχι ωμά ή μισοψημένα κρέατα και πουλερικά. Ψήστε τα καλά ώστε να αποφύγετε το ενδεχόμενο μόλυνσης από μικρόβια όπως το κολοβακτηρίδιο, η σαλμονέλα και το τοξόπλασμα.
- Το ίδιο ισχύει για τους κιμάδες. Διαλέξτε τους μόνοι σας για να είναι φρέσκοι. Μην τους τρώτε σε εστιατόρια και αποφύγετε τους αν είναι αμφίβολης ποιότητας.
- Τα ωμά αυγά έχουν κινδύνους προσβολής από σαλμονέλα. Φροντίστε να τα βράζετε αρκετά και να γίνονται σφιχτά. Προσοχή με μαγιονέζες και διάφορα είδη διατροφής (κρέμες, τυραμισού) που ίσως περιέχουν ωμό αυγό.
- Αν σας αρέσουν τα ψάρια, προτιμήστε εκείνα που προέρχονται από ελληνικές θάλασσες. Διάφορα είδη ψαριών εισαγωγής, ίσως περιέχουν υδράργυρο.
- Να τρώτε τροφές που έχουν πολύ Βιταμίνη Α σε μικρές ποσότητες διότι η υπερβιταμίνωση Α ευθύνεται για τερατογένεση. Μην υπερβάλλετε τρώγοντας συκώτι, εντόσθια, σπλήνες.
- Μην τρώτε σαλάτες χωρίς να έχουν καλά πλυθεί. Είναι ύποπτες στο ενδεχόμενο τοξοπλάσμωσης.
- Αποφύγετε τα ‘’εξωτικά’’ φαγητά (σε είδη κατεψυγμένα ή τα ειδικευμένα εστιατόρια). Τα ωμά ψάρια έχουν κίνδυνο μετάδοσης παρασιτώσεων και λιστερίωσης.
- Μην εμπιστευτείτε τα παραδοσιακά προϊόντα του χωριού αν δεν έχουν περάσει από έλεγχο. Προτιμήστε γάλα παστεριωμένο και γαλακτοκομικά προϊόντα ελεγχόμενης ποιότητας.
- Συμπληρώστε τη διατροφή σας με σίδηρο και φυλικό οξύ. Σε λογικές δόσεις είναι χρήσιμα για εσάς και το έμβρυο.
- Σίδηρο περιέχουν κυρίως τα κρέατα (μυοσφαιρίνη). Αν προσθέσετε και βιταμίνη C (λεμόνι, πορτοκάλια, μανταρίνια) βοηθάτε την απορρόφηση του.
- Στα πράσινα λαχανικά θα βρείτε πολύ καλή πηγή φυλικού οξέως. Μην τα βράζετε πολύ γιατί ο παρατεταμένος βρασμός το καταστρέφει.
- Αν ο σίδηρος (συνήθως ο θειικός) που σας έγραψε ο γιατρός, σας ενοχλεί στο πεπτικό, αλλάξτε τον με άλλη μορφή. Προκαλεί λιγότερη ενόχληση και είναι ευκολότερα ανεκτός.
- Τον σίδηρο να τον λαμβάνετε με άδειο στομάχι, γιατί έχει καλλίτερη απορρόφηση.
Δείτε και: Κύηση, τρία τρίμηνα.
Εγκυμοσύνη. Ένα θαύμα 9 μηνών.
Κύηση. Είναι ασφαλείς οι υπέρηχοι;
Ο θηλασμός έχει πλεονεκτήματα.
Εγκυμοσύνη και κιρσοί. Ιδιαίτερη φροντίδα το καλοκαίρι.