Ποτέ μην πάρετε με δική σας πρωτοβουλία σκευάσματα βιταμινών που ‘’κάνουν καλό’’. Υπάρχουν κίνδυνοι που δεν τους αντιλαμβάνεστε. Και αν κάποιος στο περιβάλλον σας, σας διαβεβαιώνει ότι οι βιταμίνες μόνο καλό μπορούν να κάνουν, αγνοήστε τον. Αρμόδιος είναι μόνο ο γιατρός σας.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τι είδους βιταμίνες χρειάζονται ώστε να αναπτυχθεί σωστά το έμβρυο. Αυτό σημαίνει όχι πως θα πάρετε χαπάκια και σιρόπια αλλά ότι θα ακολουθήσετε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.
Να θυμάστε πως οι πιο ‘’φρέσκες’’ βιταμίνες δεν βρίσκονται στο φαρμακείο αλλά στο μανάβικο. Ζούμε στην Ελλάδα εξάλλου. Εμείς είμαστε που από την αρχαιότητα μάθαμε (αλλά και διδάξαμε) την ‘’μεσογειακή’’ διατροφή.
Φυλλικό οξύ: Βοηθάει στην σύνθεση αίματος και στην ανάπτυξη της ράχης του εμβρύου. Εκτός από τα ωμά πράσινα λαχανικά υπάρχει και σε χαπάκια
Bιταμίνη C: Ανάπτυξη του μυο-σκελετικού συστήματος. Αντιοξειδωτική δράση . Βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου. Μην υπερβάλλετε παίρνοντας χάπια. Τα φρούτα (κυρίως εσπεριδοειδή) είναι αρκετά.
Βιταμίνη D: Βοηθάει την απορρόφηση ασβεστίου. Υπάρχει στα λιπαρά ψάρια, στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο αβγό. Δεν χρειάζεται επιπλέον πρόσληψη διότι θα προκαλέσει υπερασβεστιαιμία στο έμβρυο. Αρκεί η σωστή διατροφή
Βιταμίνη K: Σύνθεση των παραγόντων πήξης του αίματος. Δεν χρειάζεται πρόσληψη έξωθεν. Χορηγείται στο νεογνό αμέσως μετά από τον τοκετό προκειμένου να προληφθεί μια πιθανή εγκεφαλική αιμορραγία.
Βιταμίνη A: Δεν απαιτείται επιπλέον χορήγηση. Η υπερβολική βιταμίνη Α προκαλεί τερατογένεση στο έμβρυο.
Βιταμίνη E: Έχει αντιοξειδωτική δράση. Περιέχετε στο αβγό, στα γαλακτοκομικά και στα λιπαρά ψάρια. Δεν απαιτείται επιπλέον της διατροφής χορήγηση.
Στην ουσία λοιπόν, από τα διάφορα βιταμινούχα σκευάσματα μόνο το φυλλικό οξύ πρέπει να δίδεται σε χάπια. Οι άλλες βιταμίνες θα προσληφθούν από τη φυσιολογική σας διατροφή.
Και το Ασβέστιο;
Το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι απαραίτητα για την καλή κατασκευή του σκελετού του εμβρύου το οποίο έχει μεγάλες απαιτήσεις στα στοιχεία αυτά. Το ασβέστιο υπάρχει σε αφθονία στα γαλακτοκομικά, ενώ η βιταμίνη D υπάρχει στα γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά και στη μαργαρίνη. Εντούτοις η μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης D παράγεται στο δέρμα μετά από έκθεση στον ήλιο.
Επειδή εάν υπάρχει έλλειψη ασβεστίου θα προκληθεί οστεοπόρωση στην έγκυο, προκειμένου να τροφοδοτηθεί το έμβρυο οι περισσότεροι γυναικολόγοι δίνουν πλέον συμπληρώματα ασβεστίου με μορφή χαπιών.
Δείτε και: Συμβουλές για εγκύους (των φρονίμων τα παιδιά είναι … υγιέστερα)
Εγκυμοσύνη. Ένα θαύμα 9 μηνών.
Κύηση. Είναι ασφαλείς οι υπέρηχοι;
Ο θηλασμός έχει πλεονεκτήματα.