Αρχική » Ιατρικές Συμβουλές » Προσωρινό τατουάζ; Ίσως μόνιμο πρόβλημα

Προσωρινό τατουάζ; Ίσως μόνιμο πρόβλημα

HENNA GIRL

Τα τατουάζ με μαύρη χέννα ή ‘’προσωρινά’’ τατουάζ, μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Το καλοκαίρι, που είναι πιο συνηθισμένα, τα τατουάζ αυτά είναι σαφώς μια απειλή για την υγεία.  Μπορεί να δούμε να γίνονται σε υπαίθριες γιορτές, πανηγύρια και – συχνότερα – σε τουριστικές περιοχές.

Η χρήση φυσικής χέννας (καστανοκόκκινη) δεν είναι πολύ της μόδας και σήμερα όλοι προτιμούν την μαύρη. Όμως οι καλλιτέχνες, για να επιτύχουν έντονο μαύρο χρώμα και για να έχει διάρκεια το τατουάζ, χρησιμοποιούν χρωστικές σε μεγάλες συγκεντρώσεις.

Αυτές οι συγκεντρώσεις οδηγούν σε αλλεργικές αντιδράσεις που τις περισσότερες φορές είναι ήπιες και αφορούν την συγκεκριμένη περιοχή. Όμως υπάρχουν και σοβαρά περιστατικά γενικευμένης αλλεργικής αντίδρασης, που θα χρειαστούν ιατρική αντιμετώπιση και ενδεχομένως θα απασχολούν τον άνθρωπο που έκανε το τατουάζ, για πολλά χρόνια η και όλη του τη ζωή.

Αυτό συμβαίνει διότι από την στιγμή της ευαισθητοποίησης, το άτομο μπορεί να αντιδρά ακόμα και όταν έλθει σε επαφή με αλλεργιογόνα που βρίσκονταν στη χέννα και τώρα τα συναντά σε άλλα προϊόντα. Μπορεί για παράδειγμα το ευαισθητοποιημένο αλλεργικά άτομο, να αντιδρά σε προϊόντα με καουτσούκ, βαφές μαλλιών, ρούχα, υποδήματα, αντιηλιακά ή και φάρμακα. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι αντιδράσεις είναι έντονες διότι έχει ήδη υπάρξει παλαιότερη έκθεση στο αλλεργιογόνο.   

Έχουν καταγραφεί περιστατικά με μόνιμη ζημιά στο δέρμα, αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής και ανάπτυξη αποχρωματισμού στην περιοχή που έγινε το τατουάζ. Σε όσους θα το πάθουν, τα συμπτώματα μια αλλεργικής αντίδρασης εμφανίζονται μετά από λίγες ημέρες.

Πώς ξεχωρίζει το τατουάζ φυσικής χέννας, από το τατουάζ μαύρης χέννας;

Το χρώμα της πάστας με φυσική χέννα, κυμαίνεται, από πράσινο – καφέ μέχρι καφέ. Αν το χρώμα της πάστας, που θα χρησιμοποιήσουν οι δημιουργοί του τατουάζ είναι πιο σκούρο (μαύρο), τότε πιθανότατα έχουν προστεθεί χρωστικές.

Αυτό θα το καταλάβουμε και από την διάρκεια που θα μας πουν πως πρέπει να το κρατήσουμε. Η φυσική χέννα θέλει πολλές ώρες. Όσο περισσότερες τόσο καλλίτερο αποτέλεσμα στο δέρμα. Αν λοιπόν μας διαβεβαιώσουν, πως μια ώρα αρκεί και μετά μπορούμε να αφαιρέσουμε την πάστα, τότε είναι πολύ πιθανό ότι έχουν προσθέσει χρωστικές.

Συμπέρασμα: δεν το ρισκάρουμε, αποφεύγουμε εντελώς το τατουάζ με μαύρη χέννα.

στην επόμενη φωτογραφία δείτε την μέλλουσα μαμά που αγνόησε τον κίνδυνο και ανέλαβε το ρίσκο.

Το παιδί της όμως με ποιο δικαίωμα το εκθέτει;

Απάντηση Ακύρωση απάντησης