Αρχική » Διάφορα » Παχυσαρκία. Τίς … πταίει;

Παχυσαρκία. Τίς … πταίει;

OBE COMP

Η παχυσαρκία είναι φαινόμενο που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις παγκοσμίως, αποτελεί δε γενεσιουργό αιτία πολλών και διαφόρων προβλημάτων υγείας.

Παχύσαρκο χαρακτηρίζεται ένα άτομο όταν το σωματικό του βάρος έχει αυξηθεί σημαντικά εξαιτίας της υπερβολικής εναπόθεσης λίπους στο σώμα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην παχυσαρκία των ανδρών (μαζί με την Μεγάλη Βρετανία) με ποσοστό 26,7%.

H παχυσαρκία των γυναικών ανέρχεται σε ποσοστό 17,8%, ενώ οι υπέρβαροι άνδρες αγγίζουν το 40%.

Η παχυσαρκία επίσης είναι το σοβαρότερο πρόβλημα υγείας που πλήττει τους νέους. Ένα σημαντικό ποσοστό νεαρών αγοριών και κοριτσιών μεταξύ 15-24 ετών χαρακτηρίζονται ως παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Αυτά  όμως πριν από …. την έλευση του ΔΝΤ.

Ο κυριότερος λόγος αύξησης του σωματικού βάρους είναι η πρόσληψη περισσότερων θερμίδων απ’ όσες μπορεί να καταναλώσει ο ανθρώπινος οργανισμός, οπότε σταδιακά προκαλείται συσσώρευση λίπους έτσι ώστε μακροχρόνια να προκύπτει παχυσαρκία.

Η παχυσαρκία επομένως οφείλεται κυρίως στις διατροφικές συνήθειες και στην περιορισμένη φυσική δραστηριότητα (άσκηση)

Στην πρόκληση της μπορούν βέβαια να συμβάλλουν και κληρονομικοί , γενετικοί , κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες όπως:

Παθήσεις του μεταβολισμού (σπάνια σύνδρομα όπως : Bardet-Biedl, Prader-Willi, Simpson-Golabi-Behmel, Cohen’s)
Νοσήματα των ενδοκρινών αδένων (υποθυρεοειδισμός, παθήσεις επινεφριδίων)
Παθήσεις νευρολογικής φύσεως
Η κατάθλιψη

Ορμόνη που είναι γνωστή ως Λεπτίνη

Η χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως τα στεροειδή ή ορισμένα αντικαταθλιπτικά χάπια μπορούν να οδηγήσουν σταδιακά στην παχυσαρκία.

Όμως, το ποσοστό των παχύσαρκων ατόμων, που η αύξηση του σωματικού τους βάρους οφείλεται εξ’ ολοκλήρου στην χρήση φαρμάκων, είναι εξαιρετικά περιορισμένο.

Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και πρέπει να ληφθεί σοβαρότατα υπόψη από τους παχύσαρκους οι οποίοι αρνούνται να παραδεχτούν τα πραγματικά αίτια (ακινησία, πολυφαγία) και αναζητούν απίστευτες ερμηνείες για δικαιολογία.

Ο γράφων είχε συχνά την ευκαιρία να ακούσει πως φταίνε τα χάπια (γενικώς) ή η κορτιζόνη που ο παχύσαρκος είχε πάρει (για 10 ημέρες πριν πέντε χρόνια). Κάποτε οι δικαιολογίες αγγίζουν το ανέκδοτο. Μια ευτραφέστατη κυρία επέμενε ότι την παχαίνει το… νερό ενώ αυτή δεν τρώει σχεδόν τίποτα. Καλά θα ήταν. Με μερικά ντεπόζιτα που θα φροντίζαμε να στείλουμε στην Αφρική, θα σώζαμε ένα σωρό ζωές.   

Ας σοβαρευτούμε όμως. Η νόσος της παχυσαρκίας ευθύνεται για την εμφάνιση ή την επιδείνωση άλλων παθήσεων όπως, είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος, η αρτηριοσκλήρωση, η οστεοαρθρίτιδα, τα εγκεφαλικά επεισόδια, η χολολιθίαση, διάφοροι καρκίνοι, η άπνοια ύπνου, η υπογονιμότητα και άλλα.

Εκτός του ρόλου που έχει στην σωστή λειτουργία του οργανισμού, η παχυσαρκία έχει επίσης ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Τα παχύσαρκα άτομα αρκετά συχνά έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση, που ενδεχομένως, σταδιακά οδηγεί σε κατάθλιψη και σε κοινωνικό αποκλεισμό.

Παχύσαρκοι και υπέρβαροι οι Έλληνες

Παιδική παχυσαρκία και φυσικοί χυμοί φρούτων

Παιδική παχυσαρκία και αναψυκτικά με ζάχαρη

Υπέρβαροι 1 δις. Παχύσαρκοι 300 εκατομμύρια παγκοσμίως

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης