Αρχική » Διάφορα » ανεμοβλογιά

ανεμοβλογιά

Η ανεμοβλογιά είναι μία μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από τον ομώνυμο ιό ο οποίος, μετά από μια μεγάλη λανθάνουσα περίοδο μέσα στον οργανισμό, προκαλεί (στους ενήλικες πλέον) και τον έρπητα ζωστήρα.

Η ανεμοβλογιά προσβάλλει κυρίως το δέρμα και τους βλεννογόνους του στόματος και του λαιμού. Ο ιός μετά την είσοδο του στον οργανισμό, έχει μία περίοδο επώασης που κυμαίνεται από 1 έως 3 εβδομάδες. 

Τα συμπτώματα της ανεμοβλογιάς 

Το κυριότερο και συνήθως πρώτο σύμπτωμα είναι το εξάνθημα.

Εκδηλώνεται με  μικρές κόκκινες κηλίδες κατά ομάδες, που εμφανίζονται σε πολλά σημεία στο σώμα. Οι κηλίδες αυτές (σπυράκια) περιέχουν υγρό. Εκείνα που εντοπίζονται γύρω από το στόμα, τα μάτια ή στον κόλπο, μπορεί να προκαλούν έντονο πόνο. 

Μετά από λίγες ημέρες, τα σπυράκια σπάζουν ή και ξεραίνονται και σχηματίζουν ένα κακάδι. Επειδή προκαλούν έντονη φαγούρα είναι δύσκολο, ιδίως για τα παιδιά, να αποφύγουν το ξύσιμο.

Εκτός από το εξάνθημα το παιδί έχει ελαφρύ πυρετό, αλλά συνήθως δεν φαίνεται άρρωστο. Η νόσος διαρκεί συνολικά μια εβδομάδα ή λίγο περισσότερο.

Εάν η ανεμοβλογιά παρουσιαστεί σε ενήλικες, κάτι που συμβαίνει σπάνια, έχει πριν από το εξάνθημα για 2-3 ημέρες συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης. Στους ενήλικες η νόσος διαρκεί περισσότερο και είναι δυνατό να εμφανιστούν και επιπλοκές.

Η θεραπεία

Η ανεμοβλογιά  είναι μία αρκετά συνήθης και πολύ μεταδοτική παιδική ασθένεια. Το εξάνθημα της είναι, λόγω του κνησμού, ένα πρόβλημα. Μπορεί να μολυνθεί με βακτηρίδια, να κάνει πύον και να αφήσει ουλές. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα χρειαστεί αλοιφή με αντιβιοτικό ενώ σπανιότερα θα υπάρξει ανάγκη χορήγησης αντιβιοτικού από το στόμα.  

Για να μειωθεί η φαγούρα και να αποφύγουμε το ξύσιμο και την μόλυνση εφαρμόζουμε ειδικές λοσιόν. Για τον πόνο που προκαλούν σπυράκια με εντόπιση σε ευαίσθητα σημεία, δίνουμε κάποιο παυσίπονο (αλλά όχι ασπιρίνη). Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ασπιρίνη δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά (κάτω από 19 ετών), γιατί μπορεί, έστω σπάνια, να προκαλέσει μια πολύ σοβαρή, ενδεχομένως και θανατηφόρο νόσο με το όνομα ‘’σύνδρομο Reye’’ η οποία σχετίζεται με ιογενείς λοιμώξεις των παιδιών και των εφήβων, ιδιαίτερα όμως εκείνες τις περιπτώσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκε ασπιρίνη.  

δείτε και:

Έρπης ζωστήρ. Αιτία, προδιάθεση, συμπτώματα, μετάδοση, πρόληψη

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης