Η μόλυνση από άτομο σε άτομο γίνεται με το φτέρνισμα και το βήχα. Οστρακιά μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία αλλά συχνότερα αφορά παιδιά της σχολικής ηλικίας.
Τα βακτηρίδια μετά την εγκατάσταση στο φάρυγγα του νέου ξενιστή, πολλαπλασιάζονται και παράγουν μία τοξίνη η οποία μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλεί βλάβες. Από την στιγμή της λοίμωξης μέχρι την εμφάνιση συμπτωμάτων, μεσολαβεί χρονική περίοδος από 1 έως 7 ημέρες που ονομάζεται περίοδος επώασης της νόσου.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της οστρακιάς (που ποικίλλουν από άτομο σε άτομο) είναι:
- Υψηλός πυρετός: παρουσιάζεται από την 1η ημέρα και φθάνει τους 40οC
- Κοκκινίλα και πόνος στον λάρυγγα και τις αμυγδαλές
- Διόγκωση των αδένων στο λαιμό
- Τραχειά γλώσσα
- Αμυγδαλές που καλύπτονται από ένα υπόλευκο στρώμα
- Εμετοί
Τη δεύτερη ημέρα, στο πρόσωπο του παιδιού:
· εμφανίζεται ένα ζωηρό κόκκινο εξάνθημα, το οποίο καλύπτει όλο το πρόσωπο εκτός από την περιοχή γύρω από το στόμα.
Την τρίτη ημέρα,
· Το εξάνθημα που προκαλεί και φαγούρα έχει απλωθεί σε ολόκληρο το σώμα, τα χέρια και τα πόδια του παιδιού. Είναι πιο έντονο στις μασχάλες και την βουβωνική περιοχή.
· Η θερμοκρασία του παιδιού αρχίζει να πέφτει και η γλώσσα παίρνει ζωηρό κόκκινο χρώμα.
Μέχρι την έκτη ημέρα,
- το εξάνθημα υποχωρεί και μπορεί να αρχίσει να ξεφλουδίζει το δέρμα. Το ξεφλούδισμα μπορεί να διαρκέσει άλλες 1-2 εβδομάδες.
Τα παιδιά που νοσούν, μπορεί να μεταδίδουν τη νόσο έως και ένα 24ωρο μετά από την έναρξη θεραπείας με τα κατάλληλα αντιβιοτικά. Μετά από το 24ωρο δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης σε τρίτους.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι παιδιά που έχουν τη νόσο, ακόμα και αν νοσούν με ελαφρά συμπτώματα δεν πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο ή σε παιδικούς σταθμούς πριν συμπληρώσουν αυτό το απαραίτητο διάστημα με θεραπεία.
Κίνδυνοι από την οστρακιά
Ευτυχώς συμβαίνουν σπάνια αλλά δεν πρέπει να αγνοηθούν.
Ο πρώτος κίνδυνος αφορά την εμφάνιση ρευματικού πυρετού και ο δεύτερος μία μορφή νεφρικής προσβολής (σπειραματονεφρίτιδα).
Η περίοδος που ενδέχεται να εμφανιστούν είναι περίπου 2-3 εβδομάδες μετά από την εμφάνιση του εξανθήματος. Ο γιατρός πρέπει να ενημερώσει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και οι γονείς να προσέξουν τυχόν συμπτώματα που θα παρουσιαστούν μετά την αποδρομή της βασικής νόσου.
Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να έχουν να κάνουν με τα ούρα (ασυνήθιστο χρώμα, κόκκινα ή θολά) στην σπειραματονεφρίτιδα και με τις αρθρώσεις ή το στήθος στον ρευματικό πυρετό (πρήξιμο στις αρθρώσεις, πόνος στο στήθος, προσβολή της καρδιάς, πυρετός).
Σήμερα, με τα διαθέσιμα αντιβιοτικά οι επιπλοκές αυτές έχουν γίνει σπάνιες.
Αντιμετώπιση
Εάν έχετε την υποψία ότι το παιδί σας μπορεί να έχει οστρακιά (πυρετός, πονόλαιμος, αδένες, εμετοί) επισκεφθείτε αμέσως τον παιδίατρο για να αρχίσει την κατάλληλη θεραπεία με αντιβιοτικό. Τα περισσότερα παιδιά μετά από την σωστή θεραπεία, αναρρώνουν πλήρως χωρίς επακόλουθα.
Στη διάρκεια της αρρώστιας:
· Δώστε μαντήλι που θα χρησιμοποιεί το παιδί όταν βήχει, φτερνίζεται ή φυσά τη μύτη ώστε να μην εκπέμπει μικρόβια γύρω του. Αν το ίδιο το παιδί δεν μπορεί, καλύψτε το πρόσωπο του εσείς και καθαρίστε το.
· Πλύνετε του τα χέρια κάθε φορά καθώς επίσης επιμελώς και τα δικά σας χέρια
· Αλλάξτε συχνά τα μαντήλια που χρησιμοποιεί (μια χρήση και πέταγμα)
· Ποτήρια, πιάτα και άλλα σκεύη που χρησιμοποιεί, πλύνετε τα με ζεστό νερό και σαπούνι ή υγρό καθαρισμού και βάλτε τα ξεχωριστά