Κατά την κύηση, συχνά εμφανίζονται διάφορα ενοχλήματα άλλοτε άλλης έντασης. Ανάλογα με την βαρύτητα αυτών των ενοχλημάτων, αρκετές φορές απαιτείται πέραν των γενικών ιατρικών οδηγιών, φαρμακευτική αντιμετώπιση.
Τα πλέον συνηθισμένα ενοχλήματα κατά την κύηση είναι:
Ναυτία και εμετοί
Σε πολλές γυναίκες εμφανίζεται κατά τις πρώτες εβδομάδες της κύησης η ‘’πρωινή αδιαθεσία’’. Πρόκειται για ‘’πακέτο’’ συμπτωμάτων με σιελόρροια, ναυτία και εμετούς με ποικιλία στην ένταση και τη συχνότητα.
Η ‘’πρωινή αδιαθεσία’’ παρά το όνομα της δεν εκδηλώνεται υποχρεωτικά το πρωί. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν προοδευτικά ή και εξαφανίζονται μετά την 14η εβδομάδα της κύησης.
Όταν τα συμπτώματα είναι ελαφρά, η διαιτητική αγωγή είναι αρκετή. Εάν επιμένουν, κυρίως δε αν ενταθούν, η χορήγηση φαρμάκων θα βοηθήσει. Το έργο αυτό είναι συχνά αντικείμενο των γαστρεντερολόγων, με τους οποίους καλό είναι να συνεργάζονται οι γυναικολόγοι. Τούτο διότι σε αρκετές περιπτώσεις, όλα οφείλονται σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και γαστρική στάση, με αιτία την χαλάρωση της βαλβίδας του κάτω μέρους του οισοφάγου (λόγω ορμονικών επιδράσεων αλλά και μεταβολών της ενδοκοιλιακής πίεσης από την προοδευτική αύξηση της μήτρας)
Φάρμακα επίσης θα δοθούν σε βαριές περιπτώσεις (υπερεμεσία της κύησης), όπου και συνήθως χρειάζεται νοσηλεία για ορούς, ρύθμιση ηλεκτρολυτών, φαρμακευτική αγωγή.
Κοιλιακός πόνος
Αρκετές γυναίκες κατά την διάρκεια της κύησης, παραπονιούνται για ελαφρά, άτυπα (που δεν υποδηλώνουν συγκεκριμένη παθολογία) κοιλιακά άλγη.
Συνήθως είναι παροδικά. Δεν υπάρχουν αντικειμενικές ενδείξεις οργανικής πάθησης και ως εκ τούτου στερούνται κλινικής σημασίας. Εν τούτοις πριν τα αγνοήσουμε, χρειάζεται να ελέγχονται διεξοδικά, ώστε να αποφευχθούν αιφνιδιασμοί και προβλήματα.
Δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα αποτελεί σύνηθες πρόβλημα στην κύηση και αποδίδεται στην ελάττωση της κινητικότητας του εντέρου λόγω των αυξημένων επιπέδων της προγεστερόνης. Αντιμετωπίζεται με κατάλληλη δίαιτα, (αρκετό νερό, λαχανικά, φρούτα) και (μόνο σε επίμονες περιπτώσεις), χορήγηση ήπιων υπακτικών φαρμάκων όπως το γάλα μαγνησίας.
Οσφυαλγία
Οι αλλαγές στη στάση του σώματος της εγκύου, έχουν αρκετά συχνά αποτέλεσμα την πρόκληση οσφυαλγίας. Πρόκειται για την αυξανόμενη λόρδωση (όσο προχωρά η κύηση), της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Η λόρδωση αυτή είναι αναμενόμενη και γίνεται κυρίως για να στηριχθεί το βάρος της μήτρας. Έτσι προκύπτει και το ‘’υπερήφανο βάδισμα των εγκύων’’.
Ίσως για την οσφυαλγία, να παίζει ρόλο και η χαλάρωση των πυελικών συνδέσμων.
Ριζίτιδες (συμπτώματα από πίεση νευρικών ριζών), μπορεί να υπάρξουν αλλά όχι πολύ συχνά.
Η οσφυαλγία δυναμώνει με την πρόοδο της κύησης και φεύγει μετά τον τοκετό.
Η αντιμετώπιση απαιτεί αποφυγή επιβαρυντικών παραγόντων (βάρη, κόπωση, παρατεταμένη ορθοστασία).
Η εφαρμογή χαλαρών ασκήσεων είναι χρήσιμη.
Λιποθυμικά επεισόδια
Αρκετά συχνά κατά την διάρκεια της κύησης, λόγω αγγειακών και κυρίως αγγειοκινητικών προβλημάτων που προκαλούν (ευκαιριακή μόνο) μείωση της αιμάτωσης στον εγκέφαλο (επομένως μείωση οξυγόνωσης). Συνήθως υπάρχουν προειδοποιητικά σημεία. Αποφεύγονται έτσι οι τραυματισμοί κατά την πτώση, εφόσον η εγκυμονούσα θα φροντίσει να κρατηθεί ή να καθίσει. Η αποφυγή παραγόντων (*) που θα μπορούσαν να προκαλέσουν λιποθυμικό επεισόδιο (το οποίο το λέμε και συγκοπή), βοηθά στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.
Σπανιότερα (παθολογικά ή καρδιακά) αίτια δεν πρέπει να αποκλείονται. Για το λόγο αυτό, καμιά περίπτωση λιποθυμίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς εξέταση από γιατρό.
(*) Παρατεταμένη ορθοστασία, απότομες αλλαγές θέσης, αιφνίδια έγερση από το κάθισμα, παραμονή σε κλειστό και θερμό χώρο, συνωστισμός κλπ.
Κιρσοί κάτω άκρων
Στην διάρκεια της κύησης παρουσιάζονται συχνά κιρσοί στα κάτω άκρα ή και αιμορροΐδες (διόγκωση των αιμορροϊδικών φλεβών), λόγω παρεμπόδισης της επαναφοράς του φλεβικού αίματος από την περιφέρεια προς το κέντρο. Αυτό οφείλεται στην πίεση που ασκεί η διογκωμένη μήτρα.
Για την ανακούφιση από τα συμπτώματα των κιρσών συνιστάται η αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας, η χρήση ειδικών ελαστικών καλτσών ή και χρήση καταλλήλων αγγειοσυσπαστικών φαρμάκων.
Για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων, συνιστάται υποστήριξη για την αποφυγή δυσκοιλιότητας με κατάλληλη ρύθμιση του διαιτολογίου, αρκετά υγρά ημερησίως, αποφυγή μπαχαρικών, σοκολάτας, αλκοόλ και πικάντικων τροφών. Ίσως χρειαστεί και τοπική εφαρμογή φαρμάκων σε μορφή υπόθετων ή κάποιων αλοιφών.
δείτε και: Εγκυμοσύνη και κιρσοί
Επώδυνες κράμπες των κάτω άκρων
Οι κράμπες στα πόδια των εγκύων, οφείλονται σε ελάττωση του ασβεστίου του ορού ή σε αύξηση του φωσφόρου. Η θεραπεία είναι η κατάλληλη διαιτητική αγωγή και ίσως και χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής.
Παραισθησίες των άνω άκρων
Ακροπαραισθησίες (μουδιάσματα, αίσθηση καύσου) στα άνω άκρα, παρατηρούνται στο 5%-10% των εγκύων κυρίως κατά την διάρκεια της νύχτας. Οφείλονται σε τάση του βραχιονίου πλέγματος λόγω της παρατηρούμενης πτώσης των ώμων.
Μειώνονται και εξαφανίζονται μετά από τον τοκετό.
Σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα
Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα δεν είναι ασυνήθης επιπλοκή της κύησης. Οφείλεται στην συμπίεση του μέσου νεύρου και εκδηλώνεται με διαταραχή της αισθητικότητας (μούδιασμα, μυρμήγκιασμα) στα δάκτυλα, πόνο στην κίνηση του καρπού, ατροφία των μυών της παλάμης και ίσως πρήξιμο των δακτύλων.
Τα συμπτώματα αυτά, συνήθως εξαφανίζονται κατά την διάρκεια της λοχείας. Πάντως αν είναι πολύ ενοχλητικά στην διάρκεια της κύησης, μπορούν να χορηγηθούν διουρητικά για ελάττωση του πρηξίματος των δακτύλων. Ίσως χρειαστεί να μπει και κάποιος νάρθηκας στον καρπό.
Δείτε και:
‘’Μυρμηγκιάζουν’’ μουδιάζουν και πονούν τα δάχτυλα σας; Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα