Αρχική » Παθολογικα » Κοινό κρυολόγημα. Ένα βάσανο τουλάχιστον μιας ή δυο εβδομάδων

Κοινό κρυολόγημα. Ένα βάσανο τουλάχιστον μιας ή δυο εβδομάδων

common-cold

Θα έχετε ασφαλώς ακούσει το ευφυολόγημα: ‘’Οι γιατροί είναι άχρηστοι, ούτε ένα κοινό κρυολόγημα δεν μπορούν να γιατρέψουν’’. Όσοι το λένε, ως προς το δεύτερο σκέλος της διατύπωσης τουλάχιστον, δεν έχουν άδικο.  

Ένα κοινό κρυολόγημα είναι μια ιογενής, συνήθως ήπια λοίμωξη της μύτης, του φάρυγγα και λάρυγγα, των παραρρινίων κόλπων (δηλαδή των κοιλοτήτων γύρω από τη μύτη) και του ανώτερου αναπνευστικού (τραχεία συνήθως).

Θα εκδηλωθεί με βουλωμένη μύτη και στη συνέχεια με ρινική καταρροή, φτέρνισμα, πονόλαιμο και βήχα.

Σε ενήλικες και μεγαλύτερα παιδιά, το κοινό κρυολόγημα διαρκεί μια εβδομάδα περίπου. Σε μικρά παιδιά μπορεί να παραταθεί μέχρι και δύο εβδομάδες.

Δεν υπάρχει θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα. Ανακούφιση μπορεί να υπάρξει από την παρακεταμόλη, και πίνοντας πολλά υγρά.

Χρειάζεται γιατρός;  

Μόνο εάν:

 • τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από τρεις εβδομάδες
 • έχετε υψηλή θερμοκρασία (πυρετός) από 39 ° και πάνω
 • φτύνετε φλέγμα (παχιά βλέννα) που περιέχει αίμα
 • Έχετε επίμονο πόνο στο στήθος.
 • Έχετε πολύ δυνατό πονοκέφαλο που δεν υποχωρεί με απλά παυσίπονα
 • Έχετε δυσκολία στην αναπνοή
 • Έχετε διόγκωση των λεμφαδένων στο λαιμό σας ή και τις μασχάλες

Επίσης δείτε το γιατρό σας αν ανησυχείτε για το μωρό σας, ένα ηλικιωμένο και εξασθενημένο άτομο, ή αν έχετε μια μακροχρόνια ασθένεια, (όπως καρδιακή ή αναπνευστική ανεπάρκεια)

Χρειάζονται εξετάσεις;

Σπάνια. Οι εξετάσεις μπορεί να χρειαστούν για να αποκλείσουν μια πιο σοβαρή λοίμωξη, όπως η πνευμονία ή αν υπάρχουν λεμφαδένες για να ελέγξουμε το ενδεχόμενο ίωσης από ιό Epstein-Barr.

Τι προκαλεί κοινό κρυολόγημα;

Το κρυολόγημα προκαλείται από ιούς που προσβάλλουν το βλεννογόνο της μύτης και του λαιμού, προκαλώντας φλεγμονή σε αυτές τις περιοχές. Η φλεγμονή προκαλεί παραγωγή περισσότερης του φυσιολογικού βλέννας, με αποτέλεσμα ρινική καταρροή και φτέρνισμα.

Περισσότερα από 200 τύπους ιών μπορούν να προκαλέσουν ένα κρυολόγημα. Συνήθως οι πλέον συχνά ανευρισκόμενοι είναι όσοι ανήκουν στις ομάδες rhinoviruses και coronaviruses.

Δεδομένης της μεγάλης ποικιλίας ιών που μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα, είναι δυνατόν να έχουμε πολλές προσβολές, την μια μετά την άλλη. Κάθε νέα προσβολή προκαλείται από ένα διαφορετικό ιό. Πρόκειται για το γνωστό ‘’ξανακύλησα’’, το οποίο προκαλεί απορία σε αυτούς που το υφίστανται.  

Πώς εξαπλώνεται το κοινό κρυολόγημα;

Μπορεί να εξαπλωθεί με:

 • άμεση επαφή , διότι στο φτέρνισμα ή το βήχα, τα μικροσκοπικά σταγονίδια του υγρού περιέχουν τον ιό ο οποίος μπορεί να εισπνευστεί από άλλους.
 • έμμεση επαφή,  αν κάποιος φτερνιστεί επάνω σε ένα χερούλι της πόρτας ή ένα πάγκο εργασίας και λίγα λεπτά αργότερα εμείς πιάσουμε την μολυσμένη με ιό επιφάνεια. Είναι πολύ πιθανό ότι θα μεταφέρουμε τον ιό στο στόμα ή τη μύτη μας.  

Ένα μολυσμένο άτομο γίνεται μεταδοτικό δύο έως τρεις ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων του και παραμένει μεταδοτικό έως ότου όλα τα συμπτώματα του να περάσουν. Έτσι, οι περισσότεροι πάσχοντες άνθρωποι θα είναι μεταδοτικοί για περίπου δύο εβδομάδες.

Πώς μπορώ να εμποδίσω την εξάπλωση του ιού;

Μπορείτε να λάβετε μέτρα για να βοηθήσετε στην πρόληψη της εξάπλωσης του κρυολογήματος.

 • Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι, τακτικά και καλά, ιδιαίτερα μετά από την ώρα που πιάσατε τη μύτη ή το στόμα σας, καθώς και πριν το φαγητό,
 • Χρησιμοποιήστε πάντα στο φτάρνισμα και το βήχα χαρτομάντιλα που θα εμποδίσουν τα σταγονίδια από τη μύτη και το στόμα σας να απλώσουν στον αέρα και να μολύνουν τους άλλους.
 • Πετάξτε τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα αμέσως και πλύνετε τα χέρια σας.
 • Κρατήστε καθαρές επιφάνειες γύρω σας, ειδικότερα αν επικοινωνείτε με πολλούς (πχ. Ταμίας).  
 • Χρησιμοποιείστε τα δικά σας εργαλεία στην εργασία σας καθώς και δικό σας κύπελλο, πιάτα, μαχαιροπήρουνα.
 • Χρησιμοποιείστε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν τα χέρια και το πρόσωπό σας και όχι πάνινες πετσέτες. Ρίξτε πάντα στον κάδο το μεταχειρισμένο χαρτί.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης