Τα βιολογικά προϊόντα, κυρίως τα εισαγόμενα ή όσα δεν υπάρχουν σε επαρκείς για την ζήτηση ποσότητες είναι ακριβότερα κατά 30-50% περίπου. Αυτό σε πρώτη εκτίμηση σημαίνει ότι από οικονομικής τουλάχιστον πλευράς δεν συμφέρουν.
Ας ρίξουμε όμως μια πιο προσεκτική ματιά
Η ονομαστική τιμή των συμβατικών προϊόντων δεν περιέχει διάφορα κόστη:
- Το κόστος που απαιτείται για απορρύπανση εδάφους, υδάτων εφόσον είναι γνωστό ότι η συμβατική γεωργία ρυπαίνει 50-64% περισσότερο από την βιολογική. Το κόστος αυτό που αφορά και τον εθνικό προϋπολογισμό καταλήγει στην τσέπη μας.
- Η υπερπαραγωγή λόγω χημικών λιπασμάτων και ορμονών οδηγεί σε απόσυρση και ταφή προϊόντων, επιβαρύνοντας και πάλι το κράτος άρα τον κάθε πολίτη.
- Η εντατικοποίηση των καλλιεργειών, η παραγωγή λιπασμάτων, τα θερμοκήπια που υπάρχουν, απαιτούν μεγάλη κατανάλωση ενέργειας (έως και 69% πιο πάνω από την βιολογική καλλιέργεια). Ποιος τελικά την πληρώνει;
- Η μεγάλες απαιτήσεις σε νερό δημιουργούν ελλείμματα. Η πολιτεία πληρώνει να βρεί λύσεις και να προμηθεύσει τον αστικό πληθυσμό. Ποιος τελικά επιβαρύνεται;
- Η οικολογική ισορροπία κλονίζεται. Το κράτος για να την αποκαταστήσει ξοδεύεται. Ποιόν και πάλι επιβαρύνουν τα έξοδα;
Αυτονόητο συμπέρασμα: το πραγματικό κόστος για την τσέπη του καταναλωτή των προϊόντων της συμβατικής γεωργίας είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι γράφει το ταμπελάκι.
Γιατί τα βιολογικά προϊόντα πλεονεκτούν;
Δεν έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων γιατί δεν τα χρησιμοποιούν
Δεν έχουν γενετικά τροποποιημένο περιεχόμενο (είναι δηλαδή GMO Free) και αυτό σημαίνει κέρδος υγείας για τον καταναλωτή αλλά και τον παραγωγό.
Έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και για αυτό διαθέτουμε επιστημονικές αποδείξεις. Για παράδειγμα, μια βιολογική ντομάτα έχει 20% περισσότερη βιταμίνη C, 34% περισσότερη βιταμίνη Α, περισσότερο κάλιο, ασβέστιο, σάκχαρα, β- καροτίνη, φλαβονοειδή, σίδηρο, φωσφόρο και μαγνήσιο. Είναι επίσης ‘’φτωχότερη’’ κατά 70-97% σε βλαπτικά νιτρικά και έχει 30% λιγότερο νερό από τις συμβατικές.
Έρευνες έδειξαν πως, γενικώς τα βιολογικά προϊόντα υπερτερούν έχοντας 18% περισσότερες πρωτεΐνες και όλα τα πλεονεκτήματα που αναφέρθηκαν στο παράδειγμα της ντομάτας.
Γνωρίζουμε σήμερα από επιστημονικές αναλύσεις ότι η ‘’έκπτωση’’ στα ωφέλιμα συστατικά των προϊόντων των εντατικοποιημένων καλλιεργειών, με παράλληλη αύξηση των μη ωφέλιμων, άρχισε από το 1950 για να φθάσει σήμερα με την ‘’τεχνολογία και τεχνογνωσία’’ στο 40%.
Τι μας συμφέρει τελικά;
Μετά από όλα αυτά δεν είναι να απορούμε πλέον ‘’γιατί αυτό το φρούτο είναι σαν άχυρο’’ και σίγουρα ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε και να αποφασίσουμε. Όμως για τα βιολογικά προϊόντα θα χρειασθεί να τα ξαναπούμε αφού εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά θα χρειασθεί να μιλήσουμε για ένα μεγάλο πλήθος ακόμα που μπορεί να αφορά κρέατα, τυριά, κρασιά και μέλι, κάθε τι δηλαδή που χρειαζόμαστε στην διατροφή μας, ακόμα και βότανα.
Ας γνωρίζουμε επίσης ότι: Τα βιολογικά προϊόντα είναι τα μόνα που ελέγχονται σε όλα τα στάδια παραγωγής τους, τόσο από τους Πιστοποιητικούς Οργανισμούς όσο και από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Σύμφωνα δε με την ΚΥΑ 332221/11-01-2001, υπεύθυνος για τον έλεγχο των βιολογικών προϊόντων στην αγορά είναι ο ΟΠΕΓΕΠ (εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης). Ως εκ τούτου, υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο των βιολογικών προϊόντων και δεν απαιτείται καμία περαιτέρω νομοθετική ρύθμιση.
Πολύ καλό άρθρο! Πάντως εγώ ψωνίζω αρκετές φορές βιολογικά προϊόντα και δεν είναι ακριβά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία μας. Από το site http://www.bioclub.gr