Αρχική » Παιδιατρικα » Ένα ‘’χαστούκι’’ στο μάγουλο του παιδιού σας. 5η νόσος

Ένα ‘’χαστούκι’’ στο μάγουλο του παιδιού σας. 5η νόσος

5η

Τέσσερις κυρίως παιδικές παθήσεις χαρακτηρίζονται από πυρετό και εξάνθημα και είναι η ιλαρά, το ροδόχρουν εξάνθημα, η ερυθρά και η οστρακιά (μερικές φορές και η ανεμοβλογιά που συνήθως κάνει μικρό πυρετό).

Μια 5η εκδοχή είναι εκείνη που οφείλεται σε ομάδα ιών που λέγονται παρβοϊοί και προκαλούν (μερικοί και όχι όλοι εξ αυτών) άνθρωπο-ζώο-νόσους. Προσβάλουν δηλαδή και ανθρώπους και ζώα.

Στην περίπτωση της προσβολής ενός παιδιού λοιπόν από παρβοϊούς μιλάμε για την ‘’πέμπτη νόσο’’ ή λοιμώδες ερύθημα, που είναι λιγότερο σοβαρή από όλες, παρόλο που και σε αυτή έχουμε πυρετό και εξάνθημα.

Τα συμπτώματα της 5ης νόσου

Το χαρακτηριστικό της πέμπτης νόσου είναι το εξάνθημα της (το λέμε και ερύθημα) που μοιάζει σαν το παιδί να δέχτηκε ένα χαστούκι στο μάγουλο και κοκκίνισε. Έχει μορφή μεγάλων κηλίδων που είναι επίπεδες και όχι επηρμένες, ή και μορφή δαχτυλιδιών. Εξάνθημα μπορεί να δούμε και στα χέρια ή τα πόδια. Σπάνια και στο κορμί.

Ο μικρός ασθενής μπορεί να κάνει μέτριο πυρετό και να παραπονιέται για πονοκέφαλο ή πόνο στο λαιμό. Στο παιχνίδι (ή στο μπάνιο) το εξάνθημα ‘’φουντώνει’’.

Τα κρούσματα της πέμπτης νόσου συνήθως αφορούν την άνοιξη και την αρχή του καλοκαιριού. Προσβάλλονται παιδιά 5 έως 14 ετών. Οι επιπλοκές της νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν και πόνο στις αρθρώσεις, ενώ σπάνια ευτυχώς προκύπτει οξεία καταστολή (ανεπάρκεια) του μυελού των οστών που παύει να παράγει ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια. Κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο και απαιτεί άμεση εισαγωγή σε νοσοκομείο. 

Αντιμετώπιση της 5ης νόσου

Από τη στιγμή της εκδήλωσης του εξανθήματος, το παιδί δεν μεταδίδει πλέον σε άλλους την αρρώστια. Πάντως καλό είναι για τις πρώτες τουλάχιστον ημέρες να μην είναι σε επαφή με εγκύους.

Το εξάνθημα μπορεί να επιμείνει ακόμα και για δύο εβδομάδες αλλά δεν χρειάζεται ειδική θεραπεία. Μπορεί μάλιστα να επανεμφανιστεί μετά από εβδομάδες ή και μήνες.

Συνήθως δεν έχουμε φαγούρα αλλά αν υπάρχει μια κρέμα ή λοσιόν που θα δοθεί από το παιδίατρο μπορεί να βοηθήσει.

Ενδεχομένως θα χρειαστεί και κάποιο αντιπυρετικό (ουδέποτε όμως ασπιρίνη).

Θα χρειαστεί περίοδος ανάπαυσης 10-12 ημερών μέχρι επιστροφής στις συνηθισμένες ασχολίες.

Το παιδί που πέρασε την νόσο, σπάνια θα προσβληθεί εκ νέου από τον ιό.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης