Αρχική » Παιδιατρικα » Μεταδοτικές παθήσεις στα παιδιά. Υπάρχουν κίνδυνοι; Τι κάνω;

Μεταδοτικές παθήσεις στα παιδιά. Υπάρχουν κίνδυνοι; Τι κάνω;

Η εγκεφαλίτιδα είναι μια φλεγμονή του εγκεφάλου και είναι μια ενδεχόμενη επιπλοκή μίας παιδικής ασθένειας με μεταδοτικό χαρακτήρα.

Είναι σπάνια ευτυχώς αλλά καλό είναι να την έχουμε υπόψη μας. Έτσι, αν το παιδί πέρασε μια μεταδοτική αρρώστια και ανάρρωσε αλλά μια εβδομάδα περίπου μετά διαπιστώσετε ότι έχει ξαφνικά υπνηλία, δεν ξυπνάει εντελώς, παραπονιέται για πονοκέφαλο, το ενοχλεί το δυνατό φως ή και λιποθυμάει (χάνει τις αισθήσεις του) σκεφτείτε το ενδεχόμενο και επισκεφτείτε αμέσως το τμήμα επειγόντων στο πιο κοντινό νοσοκομείο.

Εκτός από μια εγκεφαλίτιδα υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι όπως οι σπασμοί με πολύ ψηλό πυρετό, η οξεία μέση ωτίτιδα και η πνευμονία. Αν εμφανιστούν συμπτώματα έντονα αυτών των επιπλοκών (για παράδειγμα δύσπνοια, μελάνιασμα, πολύ δυνατός πονοκέφαλος κλπ) που δεν μπορούν να ερμηνευτούν από μια απλή νόσηση μιας παιδικής αρρώστιας, επικοινωνήστε και δείτε αμέσως τον γιατρό σας.

Ποια παιδιά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

Κάθε παιδί που παρουσιάζει μία μεταδοτική παιδική ασθένεια μπορεί να έχει και επιπλοκές. Εντούτοις ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε βρέφη κάτω του ενός έτους ή σε παιδιά που για άλλους λόγους παίρνουν κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη). Παιδιά που πάσχουν από μακροχρόνια νόσο (όπως σακχαρώδη διαβήτη ή άσθμα), έχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο. 

Αν το παιδί σας ανήκει σε κάποια ομάδα κινδύνου, φροντίστε όσο μπορείτε να μην εκτεθεί σε περιβάλλον ύποπτο μεταδοτικής νόσου. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εύκολο.

Αν παρουσιαστούν συμπτώματα, ενημερώστε αμέσως τον παιδίατρο. Είναι πιθανό επίσης πριν νοσήσει σοβαρά το παιδί να γίνει (μόνο με απόφαση του γιατρού) μια ένεση  που σε ορισμένες περιπτώσεις όπως η ανεμοβλογιά και η ιλαρά ίσως προλάβει την αρρώστια ή έστω την κάνει να έχει πιο ελαφρά πορεία και συμπτώματα.

Στην διάρκεια της νόσου μην στείλετε το παιδί σχολείο. Αφήστε το να ξεκουραστεί. Δεν είναι ανάγκη να τρώει πολύ αλλά είναι ανάγκη να λαμβάνει αρκετά υγρά.

Μην χρησιμοποιείστε ασπιρίνη αλλά ζητήστε άλλο αντιπυρετικό από τον παιδίατρο σας.

Μην ξεπερνάτε την δοσολογία που σας υπέδειξαν.

Μην κρατάτε το παιδί υποχρεωτικά στο κρεβάτι. Τις πιο πολλές φορές αρκεί να μην κουράζεται. Αφήστε το να δει τηλεόραση, να διαβάσει, να ζωγραφίσει ή και να παίξει χωρίς τρεχάματα με τα παιχνίδια του. 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης