Αρχική » Διάφορα » Ο θαυμαστός κόσμος των βλαστικών κυττάρων

Ο θαυμαστός κόσμος των βλαστικών κυττάρων

STEM 2

Εφαρμόζονται ήδη σώζοντας ζωές και υπόσχονται

ακόμα πιο πολλά στο εγγύς μέλλον.

Πρόκειται για τα αρχέγονα πολυδύναμα κύτταρα, αυτά δηλαδή από τα οποία ξεκινά η δημιουργία των εμβρύων των ζωικών οργανισμών. Τα κύτταρα αυτά στην πορεία της εμβρυικής ολοκλήρωσης, έχουν την ικανότητα να διαιρεθούν και να διαφοροποιηθούν προς οποιοδήποτε κυτταρικό τύπο.

Δύο πολύ βασικά γνωρίσματά τους (από τα οποία προκύπτει και η πελώρια αξία και σημασία τους) είναι ότι:

(α). Είναι αδιαφοροποίητα κύτταρα (με ικανότητα για συνεχή διαίρεση)

Και επομένως

(β). Κάτω από κατάλληλες πειραματικές συνθήκες μπορούν να οδηγηθούν στη διαφοροποίησή τους προς συγκεκριμένο κυτταρικό τύπο.

Σε ελεύθερη μετάφραση σκεφτείτε ένα μικρό παιδί που μεγαλώνοντας θα εργασθεί ή θα σπουδάσει. Για την ώρα κάθε επιλογή είναι ανοιχτή. Το ίδιο αυτό παιδί μπορεί να στραφεί προς την Ιατρική, την Νομική η το Εμπόριο. Να γίνει υδραυλικός, αγρότης ή ότι άλλο απασχολεί επαγγελματικά τους ανθρώπους. Με τον ίδιο τρόπο το ίδιο αρχέγονο κύτταρο θα μπορέσει να εξελιχθεί προς οιανδήποτε κατεύθυνση, ώστε να γίνει εξειδικευμένο κύτταρο του νευρικού συστήματος, του ήπατος, του αίματος, της καρδιάς ή ότι άλλο.

Τα βλαστικά κύτταρα τα συλλέγουμε από ενήλικες οργανισμούς (κύτταρα του μυελού των οστών), από έμβρυα (εμβρυονικά βλαστικά κύτταρα), ή από το αίμα του ομφάλιου λώρου. Όσο πιο ανώριμα είναι (άγουρα όπως θα λέγαμε), τόσο μεγαλύτερο πλεονέκτημα διαθέτουν.

Τα βλαστικά κύτταρα παρουσιάζουν τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον καθώς πιστεύουμε ότι εκτός από τις σημερινές εφαρμογές, οι ιδιότητες που διαθέτουν θα  μας οδηγήσουν σε πολλές λύσεις στο μέλλον, κυρίως σε ότι αφορά ανίατες ασθένειες.

Μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων του μυελού των οστών, γίνονται από τη δεκαετία του ’60 για τη θεραπεία ενός μεγάλου αριθμού ασθενειών. Το 1988 βλαστικά κύτταρα από ομφάλιο λώρο χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς για πρώτη φορά για τη θεραπεία ενός παιδιού που έπασχε από αναιμία Fanconi.

Βλαστικά κύτταρα από ομφάλιο λώρο έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για αρκετές χιλιάδες μεταμοσχεύσεις σε όλο τον κόσμο και αποτελούν μια εξαιρετική και πλεονεκτική εναλλακτική λύση αντί των βλαστικών κυττάρων του μυελού των οστών.

Η ύπαρξη αποθέματος βλαστικών κυττάρων, μπορεί εάν κάποτε χρειαστεί, να σώσει. Το απόθεμα αυτό σήμερα το παίρνουμε εύκολα και ανώδυνα από τον ομφάλιο λώρο που είναι πλούσιος σε βλαστικά κύτταρα, στην ώρα του τοκετού.

Τα κύτταρα τα φυλάμε σε βαθειά ψύξη και διατηρούνται ανέπαφα για πάρα πολλά – πολλά χρόνια. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο οργανισμό από τον οποίο πάρθηκαν (αυτόλογη μεταμόσχευση) ή να χρησιμεύσουν για θεραπεία άλλων μελών της ίδιας οικογένειας γιατί παρουσιάζουν μεγάλη πιθανότητα να είναι συμβατά (αλλογενής μεταμόσχευση).

 

Νοσήματα που αντιμετωπίζονται με βλαστικά κύτταρα

(ή  θα αντιμετωπισθούν στο εγγύς μέλλον).

Η λίστα που ακολουθεί αναφέρει τις κύριες κατηγορίες των ασθενειών που θεραπεύονται με αυτόλογη ή και αλλογενή μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, χωρίς εκτεταμένη αναφορά όλων των ασθενειών ανά κατηγορία. Για παράδειγμα, υπάρχουν πάνω από 20 διαφορετικές μορφές μη-Hodgkin’s λεμφώματος και διάφοροι τύποι Χρόνιας Λεμφοκυτταρικής Λευχαιμίας.

Οξείες λευχαιμίες και Χρόνιες λευχαιμίες
Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία, Οξεία Μυελογενής Λευχαιμία, άλλα είδη Λευχαιμιών. Χρόνια Μυελογενής Λευχαιμία, Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία και άλλα είδη.

Μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα Μυελικές διαταραχές
Ανθεκτική σε θεραπεία Αναιμία διαφόρων τύπων, Οξεία Μυελοϊνωση, Μυελοειδής Μεταπλασία, Αληθής Πολυκυτταραιμία, Θρομβοκυτταραιμία

Διαταραχές βλαστοκυττάρων
Βαρειά απλαστική αναιμία . Αναιμία Fanconi. Παροξυσμική Νυκτερινή Αιμοσφαιρινουρία

Λεμφοπολλαπλασιαστικές διαταραχές
Μη-Hodgkin’s Λέμφωμα, Νόσος Hodgkin’s.

Διαταραχές κυτταροπλάσματος
Πολλαπλούν μυέλωμα, Μακροσφαιριναιμία Waldenstro’s

Ιστοκυτταρικές Διαταραχές
Κληρονομική Ερυθροφαγοκυτταρική Λεμφοϊστοκυττάρωση, Ιστοκυττάρωση-Χ, Αιμοφαγοκυττάρωση

Ασθένειες Αποθήκευσης Λιποσωμάτων
Μυκοπολυσακχαριδώσεις (MPS), Σύνδρομο Hurler (MPS-IH), Σύνδρομο Scheie (MPS-IS), Σύνδρομο Hunter’s (MPS-II), Σύνδρομο Sanfilippo (MPS-III), Σύνδρομο Morquio (MPS-IV), Σύνδρομο Maroteaux-Lamy (MPS-VI), Σύνδρομο Sly, Ανεπάρκεια Βήτα-Γλυκουτονιδάσης (MPS-VII), Αδρενολευκοδυστροφία, Μυκολιπίδωση II, Ασθένεια Krabble, Ασθένεια Gaucher’s, Ασθένεια Niemann-Pick, Ασθένεια Wolman, Μεταχρωματική Λευκοδυστροφία

Διαταραχές Φαγοκυττάρων
Σύνδρομο Chediak-Higashi, Χρόνια Κοκκιοματώδης Ασθένεια, Ανεπάρκεια Ουδετερόφιλης Ακτίνας, Δικτυωτή Δυσγένεση

Κληρονομικές Ανωμαλίες Ερυθροκυττάρων
Βήτα Μείζων Θαλασσαιμία, Απλασία Ερυθρών αιμοσφαιρίων, Δρεπανοκυτταρική αναιμία

Συγγενείς Διαταραχές Ανοσοποιητικού Συστήματος
Αταξία-Τελαγγειεκτασία, Σύνδρομο Kostmann, Ανεπάρκεια Προσκόλλησης Λευκοκυττάρων, Σύνδρομο DiGeorge, Σύνδρομο Εκτεθειμένων Λεμφοκυττάρων, Σύνδρομο Omenn’s, Σοβαρή Συνδυασμένη Ανοσοανεπάρκεια (SCID), SCID με Ανεπάρκεια Απαμινάσης Αδενοσίνης, Απουσία Τ & Β Κυττάρων SCID, Απουσία των Τ Κυττάρων, Φυσιολογικά Β Κύτταρα SCID, Κοινή Μεταβλητή Ανοσοανεπάρκεια, Χ-Συνδεδεμένη Λεμφοπολλαπλασιαστική Διαταραχή, Σύνδρομο Wiskott-Aldrich, Σύνδρομο Lesch-Nyhan, Υποπλασία Χόνδρου, Θρομβασθένεια Glanzmann, Οστεοπέτρωση

‘Άλλες Κακοήθεις Παθήσεις
Σάρκωμα Ewing, Νευροβλάστωμα, Ρετινοβλάστωμα, Καρκίνος Όρχεων, Μαστού, ή Ωοθηκών.

Δείτε και: Βλαστικά κύτταρα. Αλήθειες και Μύθοι

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης