=================
Υπάρχει μια λαθεμένη αντίληψη πως η ιατρική δεν δέχεται θεραπείες με βότανα. Λάθος φυσικά. Τα βότανα είναι παραδοσιακά φάρμακα που τα συνοδεύει η λαϊκή σοφία χιλιάδων χρόνων. Δυστυχώς όμως τα συνοδεύει και η επιπολαιότητα. Οι ατεκμηρίωτοι ισχυρισμοί, συχνά και η αισχροκέρδεια. Όμως τα τελευταία χρόνια η επιστήμη ασχολήθηκε με τις παραδοσιακές θεραπείες και, σιγά σιγά, τα πράγματα άρχισαν να ξεκαθαρίζουν.
Προσοχή: Πριν από οποιαδήποτε εναλλακτική βοτανική θεραπεία, εν προκειμένω για την ψωρίαση (*) ή την ψωριασική αρθρίτιδα, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αυτό θεωρήστε το απόλυτα αναγκαίο διότι κάποια βότανα μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνες επιδράσεις με τα φάρμακά που τυχόν παίρνετε για την ίδια ή άλλες αιτίες.
Τα βότανα επίσης δεν θα τα πάρετε αν είστε έγκυος ή θηλάζετε, καθώς και αν έχετε παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υψηλή πίεση του αίματος ή οι διαταραχές της ψυχικής διάθεσης και άλλα νοσήματα.
Επίσης σε περίπτωση που θα πάρετε βότανο και θα εμφανισθούν οποιεσδήποτε παρενέργειες, σταματήστε το αμέσως και επικοινωνήστε με το γιατρό σας.
(*) Όπως είναι γνωστό σε αυτούς που πάσχουν απο την ενοχλητική αυτή ασθένεια, δεν διαθέτουμε -για την ώρα- αιτιολογική θεραπεία διότι την ακριβή αιτιολογία της ψωρίασης δεν την γνωρίζουμε. Η αναζήτηση επομένως ανακούφισης και στην περιοχή των φυτικών φαρμάκων ή της εναλλακτικής ιατρικής γενικότερα, ακούγεται λογική.
Αλόη
Πήκτωμα (gel) από το φυτό αλόη εφαρμόζεται στο δέρμα (κρέμες που περιέχουν 0,5 % αλόη) έως και τρεις φορές την ημέρα.
Σύμφωνα με έρευνες μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί η ερυθρότητα και η απολέπιση που συνδέεται με ψωρίαση.
Η λήψη αλόης σε χαπάκια δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στην ψωρίαση και μπορεί να αποβεί επικίνδυνη.
Μηλόξιδο
Χρησιμοποιείται ως απολυμαντικό από την αρχαιότητα. Ανακουφίζει την φαγούρα της ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής, εφαρμοζόμενο αρκετές φορές εβδομαδιαίως.
Αν σας προκαλεί κάψιμο (ιδίως στις αρχικές εφαρμογές), αραιώστε το με νερό έως 50% . Δεν χρειάζεται ξέπλυμα όταν στεγνώσει, σπάνια θα προκαλέσει ερεθισμό.
Δεν πρέπει να εφαρμοστεί σε σκασμένο ή ματωμένο δέρμα.
Αν είναι βοηθητικό στην περίπτωση σας θα το καταλάβετε σε μερικές εβδομάδες.
Καψαϊκίνη
Η καψαϊκίνη (Capsaicin) είναι το συστατικό που υπάρχει σε πιπεριές (τσίλι) που είναι καυτερές.
Άλατα Νεκράς Θάλασσας
Εμβάπτιση σε μπανιέρα με άλατα της Νεκράς Θάλασσας (ή άλατα Epsom) σε ζεστό αλλά όχι καυτό νερό για 15 λεπτά μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των λεπιών και της φαγούρας.
Αμέσως μετά μια κρέμα ενυδάτωσης είναι απαραίτητη.
Πυκνογενόλη
Η Πυκνογενόλη η οποία προέρχεται από είδος πεύκης που ευδοκιμεί στα νότια παράλια της Γαλλίας και ασκεί δράση αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη (factor-kappa B inhibitor).
H εργασία ανακοινώθηκε αρχές του 2014 (τεύχος Μαρτίου Panminerva Medica) και αναφέρει σημαντική βελτίωση, τόσο της έντασης των συμπτωμάτων όσο και της έκτασης της προσβεβλημένης περιοχής δέρματος.
Βρώμη
Η βρώμη θεωρείται εξαιρετικό μαλακτικό για το δέρμα αλλά για την ψωρίαση δεν διατίθενται επιστημονικές εργασίες. Αρκετοί πάσχοντες όμως δηλώνουν πως η εφαρμογή ‘’πάστας’’ βρώμης ή το μπάνιο σε μπανιέρα όπου προστίθεται βρώμη, τους ανακουφίζει από την φαγούρα και μειώνει την κοκκινίλα.
Κουρκούμη
Γνωστή και ως Κουρκουμάς (Tumeric ή Turmeric).
Αυτό είναι πιθανώς ο λόγος που υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι βρίσκουν ότι το Tumeric είναι χρήσιμο στην ελαχιστοποίηση της ψωρίασης και των εξάρσεων της ψωριασικής αρθρίτιδας.
Η κουρκούμη μπορεί να ληφθεί σε μορφή χαπιού ή σαν καρύκευμα στο φαγητό. Η δοσολογία 1,5 έως 3,0 γραμμάρια την ημέρα, κρίνεται από τον αμερικανικό FDA ασφαλής.
Mahonia Aquifolium
Η Mahonia είναι ισχυρό αντιμικροβιακό βότανο που παίζει ρόλο και στην ανοσολογική απόκριση του οργανισμού.
Η εφαρμογή κρέμας που περιέχει 10% Mahonia, είναι αποτελεσματική στη θεραπεία μιας ήπιας έως μέτριας ψωρίασης. Επειδή είναι αλκαλοειδές, πρέπει να εφαρμόζεται μόνο τοπικά και όχι από το στόμα.
Προσφάτως δημοσιευμένες εργασίες έδειξαν πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα:
(δείτε: A report on three recent clinical trials using Mahonia …)
////////////////
(*) Η κουρκουμίνη (Turmeric), μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό ή τη λειτουργία των αντιπηκτικών όπως η ασπιρίνη, η κλοπιδογρέλη και η βαρφαρίνη. Μεταβάλλει επίσης τη λειτουργία πολλών άλλων φαρμάκων όπως τα μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Επιπλέον, η κουρκούμη είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμική δράση), η οποία μπορεί μεν να αποδειχθεί χρήσιμη σε άτομα που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη, αλλά αν γνωστοί διαβητικοί (που χρησιμοποιούν υπογλυκαιμικά φάρμακα) πάρουν κουρκούμη, θα αυξήσουν τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας. Η υπογλυκαιμία ως γνωστόν όταν είναι μεγάλη, μπορεί να αποδειχθεί απειλητική για τη ζωή και ίσως χρειαστεί επείγουσα ιατρική φροντίδα. Εδώ είναι χρήσιμο να προστεθεί ότι δεν είναι όλα τα αντιδιαβητικά φάρμακα επικίνδυνα καθώς κάποια δεν προκαλούν υπογλυκαιμία.
Δείτε και:
Ψωρίαση και καρκίνος. Ποιά είναι η αλήθεια;
Ψωρίαση. Απρεμιλάστη: Αποτελεσματική θεραπεία χωρίς ενέσεις και χωρίς παρενέργειες
Ψωρίαση. Μια νέα και σταθερή λύση
Η ψωρίαση και το πεύκο της Θάλασσας
Ψωρίαση. Μια ιδιαίτερα ενοχλητική αρρώστια
Ψωρίαση. Συμπτώματα, Διάγνωση, Θεραπεία
Ψωριασική Aρθρίτιδα. Eλάχιστα γνωστή, αρκετά συνήθης
Ψωρίαση. Τι την φουντώνει τι την καταστέλλει
TV- Βότανα & Θεραπείες Εκ Φύσεως
Ψωρίαση. Επιτέλους κάτι συμβαίνει;
Βότανα 1. – Δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν; (Ματθαίος Δ’ 23, Θ’ 35 και Ι’ 1)
Βότανα 2. – Δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν; (Ματθαίος Δ’ 23, Θ’ 35 και Ι’ 1)
Βότανα. Είναι Ασφαλή ή Επικίνδυνα; Φυτικά φάρμακα (βότανα). Έχουν δράση; Είναι ασφαλή;
Βότανα για ημικρανία – κεφαλαλγία; Ναι, αν γνωρίζουμε τι και πως. |
Βότανα και Σακχαρώδης διαβήτης. Θεραπείες ‘’εκ φύσεως’’
……………………………………………………………………….
Εκτός των θεμάτων ιατρικού ενδιαφέροντος που θα αναρτώνται ανελλιπώς, στο ιστολόγιο αυτό θα βρείτε και άλλα που ίσως σας ενδιαφέρουν. Σε κάθε ενότητα, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε οι πληροφορίες να μην είναι αποσπασματικές, αλλά σιγά και μεθοδικά, να χτίζουν μια ολοκληρωμένη εικόνα. Επισκεφτείτε σελίδες με πληροφορίες για την Ελλάδα και τους Έλληνες για παράδειγμα. Που ίσως δεν γνωρίζετε και είναι συναρπαστικές. Αν πάλι αντέχετε και στα δύσκολα, τα περιεχόμενα στην ‘’Φιλοσοφία’’ ίσως σας συγκινήσουν.