Μήπως το αμελήσατε τελευταία;
Τράχηλο λέμε το κατώτερο τμήμα της μήτρας που βρίσκεται στο βάθος του γυναικείου κόλπου. Είναι επομένως εύκολο να επισκοπηθεί άμεσα και λεπτομερώς από το γιατρό, με τη βοήθεια ενός κολποσκοπίου. Αυτή η εξέταση αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένου πως, στον τράχηλο μπορεί να αναπτυχθεί κακοήθεια (καρκίνος τραχήλου).
Η σημαντικότερη αιτία για την ανάπτυξη ενός τέτοιου καρκίνου είναι η λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV-human papilloma virus) για την οποία γράψαμε σε άλλη ανάρτηση. Σήμερα, για την αντιμετώπιση αυτού του ιού και ειδικά εκείνων των ορότυπων του οι οποίοι προκαλούν καρκίνο, έχουν σχεδιαστεί εμβόλια.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί πλέον εύκολα να προληφθεί με το τεστ Παπανικολάου (Papsmear).
Για να γίνει το τεστ Παπανικολάου η γυναίκα ξαπλώνει σε γυναικολογική θέση και ο γυναικολόγος με τη βοήθεια ενός κολποδιαστολέα εξετάζει μακροσκοπικά τον τράχηλο της μήτρας. Με ένα βουρτσάκι παίρνει δείγμα κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου της, το οποίο με κατάλληλη επεξεργασία θα εξετασθεί στο κυτταρολογικό εργαστήριο.
Η διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη και το πολύ που θα συμβεί είναι η εμφάνιση ελάχιστης ποσότητας αίματος.
Αυτή η απλή εξέταση μας επιτρέπει να γνωρίζουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα επιθηλιακά κύτταρα του τραχήλου της μήτρας. Αν τα κύτταρα έχουν αλλοιώσεις ύποπτες για νεοπλασία, τότε (ανάλογα στο βαθμό και τη σοβαρότητα της δυσπλασίας αυτής) η γυναίκα μπορεί να χρειασθεί βιοψία του τραχήλου.
Γυναίκες άνω των 18 ετών που είναι σεξουαλικώς ενεργείς, θα πρέπει να υποβάλλονται σε γυναικολογική εξέταση και τεστ Παπανικολάου τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.
Η καλλίτερη χρονική στιγμή για την διενέργεια του test Παπανικολάου είναι μία εβδομάδα μετά το τέλος της περιόδου.
Η γυναίκα που θα εξετασθεί πρέπει να αποφύγει την σεξουαλική επαφή για ένα 24ωρο πριν την εξέταση και να μην χρησιμοποιήσει ενδοκολπικές αλοιφές για 24 επίσης ώρες.
δείτε και: Σεξουαλική επαφή και HPV. Συλλάβετε τον ‘’τύπο’’ που σας μόλυνε.
Εκτός των θεμάτων ιατρικού ενδιαφέροντος που θα αναρτώνται ανελλιπώς, στο ιστολόγιο αυτό θα βρείτε και άλλα που ίσως σας ενδιαφέρουν. Σε κάθε ενότητα, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε οι πληροφορίες να μην είναι αποσπασματικές, αλλά σιγά και μεθοδικά, να χτίζουν μια ολοκληρωμένη εικόνα. Επισκεφτείτε σελίδες με πληροφορίες για την Ελλάδα και τους Έλληνες για παράδειγμα. Που ίσως δεν γνωρίζετε και είναι συναρπαστικές. Αν πάλι αντέχετε και στα δύσκολα, τα περιεχόμενα στην ‘’Φιλοσοφία’’ ίσως σας συγκινήσουν.