Αρχική » Ιατρικές Συμβουλές » Αιμορροΐδες και επικίνδυνα λάθη

Αιμορροΐδες και επικίνδυνα λάθη

Τα λάθη γύρω από το θέμα ”αιμορροΐδες” είναι πάρα πολύ συχνά και η ενημέρωση του κοινού απούσα. Κοινοποιήστε τις πληροφορίες που ακολουθούν σε φίλους, γνωστούς ή συγγενείς. Μπορούν να βοηθήσουν και ενίοτε, ακόμα και να σώσουν ζωές

 • Πιστεύετε ότι έχετε αιμορροΐδες, ζητάτε βοήθεια από γιατρό αλλά δεν θέλετε να σας εξετάσει; Ξεχάστε το και μην πάτε καθόλου. Παίρνετε που παίρνετε πάνω σας το ρίσκο. Τουλάχιστον εξοικονομήστε τα χρήματα.
 • Νομίζετε ότι κάτω από τη διάγνωση ‘’αιμορροΐδες’’ που μόνοι σας βάλατε , υπάρχει πάντοτε και για όλους το ίδιο πρόβλημα; Λάθος. Υπάρχουν στάδια στις αιμορροΐδες (1ο,2ο,3ο,4ο) και αυτό καθορίζει την αναγκαία θεραπεία.
 • Είσαστε σίγουροι πως είναι αιμορροΐδες γιατί είχε και η μητέρα σας. Δεν έχετε, αλλά ας προσποιηθούμε πως έχετε δίκιο. Ξέρετε ότι με το να μην τις θεραπεύετε θα επιδεινώνονται; Θα χάσετε έτσι την ευκαιρία μιας συντηρητικής θεραπείας. Μετά το 2ο (στάδιο 3ο και 4ο ), δεν παίρνουν αγωγή με φάρμακα. Θέλουν χειρουργείο.
 • Επήγατε στο γιατρό, είπατε τα συμπτώματα σας και αυτός χωρίς να σας εξετάσει σας καθησυχάζει πως είναι αιμορροΐδες; Μην το δεχόσαστε, είναι απαράδεκτο λάθος.
 • Έχετε αναιμία και την αποδίδετε στις αιμορροΐδες; Πάλι λάθος. Πρόχειρη απάντηση και πολλές εναλλακτικές πιθανότητες. Κάποιες πάρα πολύ σοβαρές.
 • Έχετε πράγματι αιμορροΐδες και τώρα παίρνετε αντιπηκτικά; Ενημερώστε το γιατρό σας. Ο αιματοκρίτης σας μπορεί ‘’να πάρει τον κατήφορο’’ και οι συνέπειες να είναι άσχημες.
 • Τον τελευταίο καιρό παίρνετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Αν αυτό έχει και αντιπηκτική δράση μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο. Επί αμφιβολίας ρωτήστε τον θεράποντα.
 • Έχετε ή νομίζετε ότι έχετε αιμορροΐδες επειδή πονάτε (με αίμα ή χωρίς), στην περιοχή του πρωκτού; Λάθος. Οι αιμορροΐδες δεν πονούν όταν δεν έχουν επιπλοκή. Εξάλλου πόνο στο ίδιο σημείο μπορεί να προκαλέσουν και άλλες παθήσεις.
 • Είδατε αίμα με χρώμα βυσσινί ή και πιο σκούρο και το αμελήσατε γιατί ‘’είναι αιμορροΐδες’’; Μεγάλο σφάλμα. Οι αιμορροΐδες βγάζουν αίμα ‘’στο χρώμα της φωτιάς’’. Βυσσινί αίμα έρχεται από πιο ψηλά.
 • Ψηλαφάτε ‘’πετσούλες’’ γύρω από τον πρωκτό και το βαφτίζετε αιμορροΐδες; Δεν είναι. Πρόκειται για δερματικές πτυχές που είναι μεν εντελώς ακίνδυνες αλλά υποδηλώνουν κάποια παθολογία της περιοχής στο παρελθόν.
 • Χρησιμοποιήσατε κάποια θεραπεία που ‘’την έκανε ένας φίλος σας και είδε καλό’’; Διπλό λάθος. Ποιος σας διαβεβαιώνει ότι πάσχετε από το ίδιο πρόβλημα και ακόμα περισσότερο πως δεν σας βλάπτει αυτή η θεραπεία;
 • Έχετε αιμορροΐδες και πλένεστε μετά την κένωση με ζεστό νερό; Λάθος. Το ζεστό νερό αυξάνει την τοπική παροχή αίματος. Χρησιμοποιείστε το νερό στην θερμοκρασία της βρύσης.
 • Τελειώσατε την κένωση και καθαρίσατε επιμελώς την πρωκτική περιοχή τρίβοντας με το χαρτί; Λάθος. Πλυθείτε με νερό στη θερμοκρασία της βρύσης και στεγνώστε ακουμπώντας το χαρτί (όπως κάναμε παλιά όταν στεγνώναμε το μελάνι με ταμπόν). Όχι τρίβοντας.
 • Χρησιμοποιείτε για τις ‘’αιμορροΐδες’’ ένα ‘’θαυματουργό φάρμακο’’ που το φτιάνει μια συμπαθέστατη γιαγιά; Ακόμα και αν δεν μπλέξετε άμεσα, αφήνετε το πρόβλημα σας να χρονίσει. Θα το βρείτε κάποτε μπροστά σας.
 • Ακούσατε από πολλούς να λένε ότι μετά από ένα χειρουργείο οι αιμορροΐδες ‘’ξαναφυτρώνουν’’;  Ξεχάστε το. Μάθετε την αλήθεια από τον γιατρό σας και μην ακούτε ‘’ειδικούς’’. Όπως ξέρετε όλοι οι Έλληνες είναι λίγο γιατροί και λίγο δικηγόροι.

Αν έχετε ενοχλήματα στην ‘’ευαίσθητη’’ περιοχή μη διστάζετε. Μοιραστείτε το πρόβλημα σας με το γιατρό. Αυτό δεν είναι ντροπή. Ντροπή είναι να παραμελήσετε και να κάνετε τα εύκολα δύσκολα με ενδεχόμενες επιπλοκές και μπελάδες.

δείτε και:

Οι αιμορροΐδες (και οι παγίδες που ίσως κρύβουν).

Αιμορροΐδες. Ποιοι τις παθαίνουν; Γιατί; Ποιες επιπλοκές έχουν;

Θρόμβωση αιμορροΐδας, ένας αθώος τρομοκράτης

Απόστημα και συρίγγιο στην περιεδρική περιοχή

Οι αιμοροίδες και οι θεραπείες που διαθέτουμε 

Προκαλούν οι αιμορροΐδες καρκίνο;

1 σκέψη για το “Αιμορροΐδες και επικίνδυνα λάθη”

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης