Αρχική » Χειρουργικα » Χειρουργική: Η …επανάσταση των robot

Χειρουργική: Η …επανάσταση των robot

 

Η σύγχρονη ιατρική δεν είναι πλέον μια άσπρη μπλούζα, ένα πιεσόμετρο και ένα ζευγάρι ακουστικά. Οι γνώσεις και η τεχνολογία καλπάζουν και ορίζουν νέα δεδομένα. Τα τελευταία είκοσι χρόνια ζούμε μια επανάσταση στη Χειρουργική. Τεχνικές καθιερωμένες από το χρόνο και την εμπειρία πέρασαν χωρίς κραδασμούς από την ανοικτή, στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική.

Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (ή και λαπαροσκοπική χειρουργική) είναι εκείνη όπου η προσπέλαση στο χειρουργικό πεδίο δεν γίνεται μέσα από μεγάλα ανοίγματα, αλλά από μικρές τομές (το πολύ 1 εκατοστό) από τις οποίες εισέρχονται εργαλεία.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική πλεονεκτεί διότι:

έχει μικρό τραύμα 

περιορισμένες επιπλοκές

ταχύτερη ανάρρωση

μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο

Εντούτοις αυτή δεν είναι η τελευταία χειρουργική λέξη. Σήμερα μιλάμε για ρομποτική ιατρική, όπου η  ελάχιστα επεμβατική χειρουργική βελτιώνεται θεαματικά.

Ας το δούμε όμως πιο αναλυτικά.

Στη λαπαροσκοπική επέμβαση ο χειρουργός χειρίζεται το πρόβλημα στους πάσχοντες ιστούς και τα όργανα, όχι υπό άμεση όραση αλλά μέσω μιας οθόνης και με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων. Η τεχνική αυτή δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα και καταξιώθηκε τόσο στην ιατρική κοινότητα όσο και στη συνείδηση των ασθενών. Όμως, το εντυπωσιακό επόμενο βήμα, επανάσταση του 21ου αιώνα στο χώρο της ιατρικής, είναι η ρομποτική χειρουργική, δηλαδή η εισαγωγή ρομποτικών συστημάτων καθοδηγούμενων από ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Η πρώτη γενιά χειρουργικών ρομπότ χρησιμοποιείται ήδη σε αρκετά χειρουργεία ανά τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα.

Φυσικά τα ρομπότ δεν χειρουργούν μόνα τους, αλλά είναι μηχανικά βοηθήματα των χειρουργών οι οποίοι τα χειρίζονται, δίνοντας τους εντολές με τηλεχειρισμό και ενεργοποίηση με αναγνώριση φωνής.

Ο λόγος που η ρομποτική χρησιμοποιείται πλέον στην ιατρική είναι διότι έχουμε τη δυνατότητα ενός άνευ προηγουμένου ελέγχου και ακρίβειας κινήσεων των χειρουργικών εργαλείων, σε ελάχιστα παρεμβατικές επεμβατικές διαδικασίες.

Ο χειρουργός βρίσκεται μπροστά σε μια χειρουργική κονσόλα – Η/Υ, όπου βλέπει σε μια οθόνη το χειρουργικό πεδίο, και πραγματοποιεί την επέμβαση κινώντας ειδικούς μοχλούς, που μοιάζουν με joysticks. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής μεσολαβεί ανάμεσα στον ασθενή και το χειρουργό δίνοντας λεπτομερείς πληροφορίες που διευκολύνουν πολύ .

Το ρομποτικό σύστημα, μέσω ψηφιακής ανάλυσης, προσφέρει ακριβέστατη τριών διαστάσεων και μεγάλη εικόνα στο χειρουργό καθώς και λεπτομερή αίσθηση των ιστών. Οι εντολές που δίνει ο χειρουργός μεταφέρονται χωρίς καμιά καθυστέρηση και με μεγάλη ακρίβεια, στους αρθρωτούς χειρουργικούς βραχίονες ενός ρομπότ και έτσι εκτελούνται οι κινήσεις στο χειρουργικό πεδίο.

Επεμβάσεις που γίνονται με ρομποτική χειρουργική

Οι πιο συνηθισμένες επεμβάσεις που γίνονται στις μέρες μας ‘’ρομποτικά’’, με σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή, είναι:

·         οι επεμβάσεις κατά της νοσογόνου παχυσαρκίας

·         η χολοκυστεκτομή

·         η αποκατάσταση της γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης

·         η αντιμετώπιση παθήσεων του παχέος εντέρου

·         η χειρουργική του προστάτη

·         η χειρουργική γυναικολογικών παθήσεων

·         η νεφρεκτομή

·         οι επεμβάσεις για ενδοκρινικά νοσήματα κλπ.

Πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής

 • Είναι μια ελάχιστα επεμβατική και ελάχιστα τραυματική μέθοδος, λόγω της ακρίβειας με την οποία γίνονται οι κινήσεις του γιατρού.
 • Εξασφαλίζει πολύ μικρή απώλεια αίματος.
 • Έχει πολύ λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο.
 • Μειώνει την πιθανότητα επιπλοκών κατά την επέμβαση και μετά από αυτή.
 • Μειώνει σημαντικά το χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο και ως εκ τούτου συμβάλλει στην οικονομία.
 • Οδηγεί σε ταχύτερη ανάρρωση.
 • Έχει καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα χωρίς μεγάλες ουλές.
 • Δίνει λύση στους περιορισμούς της λαπαροσκοπικής μεθόδου
 • Παρέχει στον χειρουργό τρισδιάστατη (3D) εικόνα του χειρουργικού πεδίου, σε πολύ μεγάλη μεγέθυνση.
 • Εξασφαλίζει μεγαλύτερη ακρίβεια στις χειρουργικές κινήσεις. Οι χειρισμοί του χειρουργού στην κονσόλα μετατρέπονται σε κίνηση των χειρουργικών βραχιόνων χωρίς το φυσιολογικό τρέμουλο των χεριών.
 • Επιτρέπει δύσκολους χειρουργικούς χειρισμούς. (Τα χειρουργικά εργαλεία των ρομποτικών βραχιόνων μπορούν να πραγματοποιήσουν όλες τις κινήσεις που πραγματοποιεί το ανθρώπινο χέρι -7 βαθμοί ελευθερίας στην κίνηση- με μεγαλύτερη δεξιότητα και ακρίβεια, ενώ περιστρέφονται σχεδόν 360ο μέσα στο χειρουργικό πεδίο).
 • Δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να προετοιμάσει την επέμβαση στον Η/Υ, χρησιμοποιώντας τις εικόνες των εσωτερικών οργάνων των ασθενών που προκύπτουν από τις εξετάσεις τους.
 • Ο χειρουργός μπορεί κατά τη διάρκεια της επέμβασης να ανακαλέσει στην οθόνη του και να συμβουλευτεί χρήσιμες εικόνες.
 • Παρέχει στον χειρουργό μεγαλύτερη άνεση κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Σε αντίθεση με την συνηθισμένη χειρουργική πρακτική, η ρομποτική χειρουργική επιτρέπει στον χειρουργό να πραγματοποιεί τις επεμβάσεις καθισμένος ώστε να μειώνεται η κούραση, κάτι που έχει πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις δύσκολων και πολύωρων επεμβάσεων.

Αν όλα τα παραπάνω σας εντυπωσιάζουν μην βιαστήτε να πείτε την τελευταία σας λέξη. Ήδη η τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν. Οι πρώτοι γιατροί Robot είναι πραγματικότης. Σειρά βέβαια στην εξέλιξη θα έχουν σύντομα και οι …..  Robo-νοσοκόμες

δείτε και:

Πέτρα στη χολή – Λαπαροσκοπική αφαίρεση

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης