To βουητό στα αυτιά, (εμβοές των ώτων στην ιατρική ορολογία), είναι αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα και  μπορεί να συμβεί ακόμα και σε άτομα με φυσιολογική ακοή.

Τον μηχανισμό δημιουργίας εμβοών δεν τον γνωρίζουμε λεπτομερώς, ξέρουμε όμως πως μπορούν να εμφανιστούν σαν επακόλουθο πολλών παθολογικών καταστάσεων.

Με άλλα λόγια οι εμβοές είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία.

Γίνονται αισθητές στο ένα αυτί ή και στα δύο και σύμφωνα με αυτούς που τις βιώνουν,  ακούγονται ‘’σαν να σφυρίζει κάτι’’ ‘’σαν ορχήστρα’’, ή ‘’σαν το φλοίσβο της θάλασσας’’. Αρκετοί τις παρομοιάζουν με κουδούνισμα, ενώ κλασική είναι η έκφραση ‘’τζιτζικίζουν τα αυτιά μου’’, όταν οι εμβοές θυμίζουν τον ήχο που κάνουν τα τζιτζίκια. 

Οι ενοχλήσεις είναι πλέον συνήθεις στην διάρκεια της νύχτας (πιθανόν λόγω περιβαλλοντικής ησυχίας) και μπορεί να ακολουθούν τον ρυθμό του χτύπου της καρδιάς.

Πως και γιατί

Όταν τα ηχητικά κύματα προσκρούσουν πάνω στην τυμπανική μεμβράνη, θέτουν σε ταλάντωση τη σφύρα, τον άκμονα και τον αναβολέα, ένα σύστημα δηλαδή μικρότατων οσταρίων. Με τον τρόπο αυτό η ακουστική ενέργεια προωθείται στα υγρά που υπάρχουν στον κοχλία. Από εκεί με το ακουστικό νεύρο το ακουστικό ερέθισμα ‘’ταξιδεύει’’ μέχρι το ακουστικό κέντρο του εγκέφαλου για να υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία του ήχου.

Οτιδήποτε θα επιδράσει σε αυτή τη διαδρομή, μπορεί να προκαλέσει εμβοές. Έτσι φλεγμονές στον έξω ακουστικό πόρο, φλεγμονή της μεμβράνης του τυμπάνου, διάτρηση του τυμπάνου, μέση ωτίτιδα, ευσταχιανή σαλπιγγίτιδα, μπορεί να είναι η αιτία. Πολλές φορές τα πράγματα είναι πιο απλά και πρόκειται για βύσμα κυψελίδας που αποφράσει τον έξω ακουστικό πόρο. Σπανιότερα ο … ένοχος είναι ένα μικρό έντομο, που τρύπωσε και παγιδεύτηκε στον έξω ακουστικό πόρο. 

Όμως

Οι εμβοές  σχετίζονται και με άλλα προβλήματα υγείας που (μεταξύ άλλων) περιλαμβάνουν :

καρδιακές παθήσεις

υπέρταση

υπόταση

αναιμία

σακχαρώδη διαβήτη

υπερλιπιδαιμία

υποθυρεοειδισμό

υπερθυρεοειδισμό

αρτηριοσκλήρυνση

παθήσεις αυχενικής μοίρας Σ.Σ

αλλεργία

Σπάνια αίτια:  είναι οι όγκοι στον εγκέφαλο και στο ακουστικό νεύρο 

Ο φόβος και το έντονο άγχος μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση, κυρίως όμως την  επιδείνωση υφιστάμενων εμβοών, ενώ στην αναζήτηση των προκλητικών αιτίων δεν πρέπει να ξεχνάμε τα φάρμακα που παίρνει ο ασθενής, αφού πολλά είναι εκείνα που μπορεί να προκαλέσουν εμβοές (ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη, διουρητικά, αντιβιοτικά, φάρμακα για παθήσεις πεπτικού κλπ) .

Μια άλλη αιτία για εμβοές, είναι η ηχορύπανση. Ιδιαίτερο πρόβλημα για τους νέους και την εκκωφαντική ένταση της μουσικής την οποία ακούνε, που προκαλεί ακουστικό τραύμα. Θα αντιμετωπίσουν αργά ή γρήγορα εμβοές, και εφόσον η έκθεση είναι παρατεταμένη μπορεί να εμφανίσουν βαρηκοΐα.

Τέλος αν οι εμβοές συνοδεύονται από ίλιγγο και βαρηκοΐα, είναι σκόπιμο να αναζητηθεί το ενδεχόμενο της νόσου Meniere*.           

(*) σύνδρομο που εκδηλώνεται κατά κρίσεις με συμπτώματα όπως βουητό, βαρηκοΐα, ίλιγγο, που διαρκούν λίγες μέρες, υποχωρούν και επανέρχονται με χρονικά μεσοδιαστήματα.

Υπάρχει σχέση με: 

·        Κάπνισμα; Συνήθως επιτείνει τις εμβοές. Μάλλον διότι επιδρά μειώνοντας την αιμάτωση στο λαβύρινθο και το ακουστικό νεύρο.
·      Καφέ και αλκοόλ; Σε υπερβολική χρήση ενοχοποιούνται επίσης.    Χρειάζεται επομένως περιορισμός.
·       Κινητό τηλέφωνο;. Δεν έχει τεκμηριωθεί τέτοια επίδραση.

 

Συμβουλές

·         Μην αυτοσχεδιάζετε και μην αυτό-θεραπεύεστε

·         Αφήστε την διάγνωση για τον ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο.Βότανα ή συμπληρώματα που μπορεί να φανούν χρήσιμα, πάρτε τα μόνο αφού ενημερώσετε τον γιατρό σας

·         Μην αφήνετε να περνά ο καιρός, ξεκινήστε εγκαίρως.

 

Μέχρι τότε ακούστε απαλή μουσική

Δοκιμάστε δυο μαξιλάρια, ίσως βοηθήσουν

Αποφύγετε χώρους θορυβώδεις.

Αποφύγετε το καθάρισμα των αυτιών με μπατονέτες. Το αυτί ‘’αυτό- καθαρίζεται’’ και δεν τις έχει ανάγκη. Με ένα χαρτομάντιλο και το δάκτυλο σας μόνο, καθαρίστε εξωτερικά.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Trending

Discover more from 1400 Γραμμαρια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading