Αρχική » Βότανα & Συμπληρώματα Διατροφής » Βότανα 1. – Δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν; (Ματθαίος Δ’ 23, Θ’ 35 και Ι’ 1)

Βότανα 1. – Δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν; (Ματθαίος Δ’ 23, Θ’ 35 και Ι’ 1)

PASAN NOSON

Στα Αρχαία Ελληνικά η Ιονική λέξη μαλακία, προερχομένη εκ του ρήματος μαλακιάω (δηλαδή μαλακώνω), σήμαινε την αρρώστια.

Από τον Ματθαίο χρησιμοποιήθηκε για να διαχωρίσει την πνευματική από την σωματική νόσο. Στις ημέρες μας έχει προσβλητικό ή και περιπαικτικό χαρακτήρα.

Στην σελίδα αυτή ας διατηρήσουμε την παλαιά ερμηνεία και ας αναρωτηθούμε. Είναι όντως τα βότανα λύση δια πάσα νόσο, σωματική ή πνευματική;

Ας αρχίσουμε από μια κεντρική ερώτηση: Υπάρχουν βότανα που έχουν φαρμακευτική δράση; Έχουν δηλαδή θεραπευτική επίδραση πάνω στον άνθρωπο; 

Η απάντηση είναι χωρίς επιφυλάξεις

ΝΑΙ

Όμως, όπως συμβαίνει με τα συμβατικά και επίσημα φάρμακα, άλλο τόσο και για τα βότανα, πριν τα πάρει κάποιος, πρέπει να γνωρίζει λεπτομερώς περί τίνος πρόκειται. Ιδού μερικά μόνο από τα ερωτήματα που ανακύπτουν:  

·  Υπάρχουν σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία για όσα διάφοροι υπεύθυνοι και ανεύθυνοι ισχυρίζονται πως θεραπεύει;

·     Ποιος το τεκμηριώνει αυτό;

·    Υφίστανται επιστημονικές εργασίες και μελέτες;

·    Ποια αποτελέσματα είχαν;

·Υπάρχουν διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με τα κλασσικά φάρμακα;

·  Υπάρχουν παρενέργειες; Αντενδείξεις; Αντιδράσεις με άλλα φάρμακα που ίσως ο ασθενής λαμβάνει;

·Ποιος εγγυάται την καθαρότητα του προϊόντος και την απουσία προσμίξεων;

   Είναι στείρο και χωρίς μόλυνση;

·     Ποια είναι η σωστή δοσολογία; 

Δυστυχώς, στην σύγχρονη εποχή, σε παγκόσμιο και όχι μόνο Ελληνικό επίπεδο, ελάχιστοι είναι εκείνοι που απαντούν στα παραπάνω. Όπως είναι γνωστό στο διαδίκτυο ανθεί η πρακτική ‘’copy – paste’’, τα μέσα ενημέρωσης βρίθουν από αμόρφωτους και ‘’δήθεν’’ που έχουν άποψη επί παντός επιστητού, ενώ τα e-bay πουλάνε ότι καταφέρουν να σε πείσουν πως θα σε βοηθήσει. Αρκεί να εισπράξουν το παραδάκι και αδιαφορώντας για την αλήθεια και το τι θα ήθελε συμβεί μετά. Φυσικά εις βάρος μας.  

Μήπως υπερβάλλεις ; Θα μπορούσε να σκεφτεί ο αναγνώστης. Δεν θα σπεύσω να απαντήσω. Θα παραθέσω στοιχεία και δεδομένα που συνέλλεξα από εφημερίδες, ιστοσελίδες και καταστήματα ηλεκτρονικών πωλήσεων για να σχηματίσετε την προσωπική σας γνώμη.

Επέλεξα τυχαία το βότανο Πεντάνευρο που το βρήκα σε ένθετο περί υγείας μεγάλης αθηναϊκής εφημερίδας καθημερινής κυκλοφορίας. Ιδού τι γράφει:

”Είναι ένα βότανο γνωστό από την αρχαιότητα, καθώς ο Διοσκουρίδης, ο Γαληνός και άλλοι μεταγενέστεροι γιατροί, είχαν εκτιμήσει τις ιαματικές του ιδιότητες. Σε κάποιο αγγλοσαξονικό κείμενο αναφερόταν ως ένα από τα 9 ιερά βότανα και χαρακτηριζόταν «μητέρα των φυτών».

Το πεντάνευρο είναι αποχρεμπτικό, καθαρίζει το αίμα, αποτοξινώνει τον άνθρωπο και τονώνει τους εξασθενημένους οργανισμούς. Για την αποτοξινωτική του δράση προτιμάται το έγχυμα του φυτού.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, οι σπόροι του βοτάνου βοηθούν να καθαρίσει το σώμα από την περιττή χοληστερόλη και ανεβάζουν την καλή χοληστερίνη στο αίμα. Το πεντάνευρο έχει παγκόσμια γεωγραφική εξάπλωση και συναντάται συχνά στην Ελλάδα. Περιέχει γλυκοσίδια, τανίνες και διοξείδιο του πυριτίου.”

Ας αφήσουμε τώρα τα παραπάνω γενικόλογα, αόριστα και εντελώς ατεκμηρίωτα ‘’δεδομένα’’ και ας δούμε την ανάλογη ‘’τεκμηρίωση’’ από μια σελίδα ηλεκτρονικού καταστήματος, την οποία φρόντισα να μεταφράσω από τα αγγλικά στη γλώσσα μας. Πωλεί βάμμα πεντάνευρου σε συσκευασία 100 ml και τιμή διόλου, μα διόλου ευκαταφρόνητη.

Διαβάστε, προσέχοντας ότι πουθενά δεν αναφέρεται η λέξη θεραπεία και η λέξη νόσος, ενώ παντού ομιλεί περιφραστικά και δυνητικά: (Βοηθά, ενδεχομένως βοηθά, μπορεί να, έχει χρησιμοποιηθεί, πιστεύεται πως κλπ.) .

Το βάμμα (Plantago major είναι η βοτανική ονομασία για το πεντάνευρο) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια ευρεία ποικιλία εσωτερικών και εξωτερικών φυσικών αναγκών (;;;) .

Περιέχει ένα υψηλό ποσό γλοισχράσματος (εννοεί βλεννώδη ουσία) που καταπραΰνει και δροσίζει τους βλεννογόνους , ενώ την ίδια στιγμή η στυφή γεύση της βοηθά στην ανακούφιση από τη διάρροια, υπερβολική ροή της περιόδου , ​​αιμορροΐδες και ακράτεια σε παιδιά και ενήλικες. Χρησιμοποιείται επίσης για να απαλύνει τους πνεύμονες, ενώ ταυτόχρονα δρα αποτελεσματικά στη χαλάρωση και την αποβολή του φλέγματος και της συμφόρησης. Βοηθά στον έλεγχο της κολπικής λοίμωξης, καθώς και λοιμώξεων άλλων τύπων ενώ αφαιρεί εμπόδια από το ήπαρ , τα νεφρά και την ουροδόχο κύστη , και ενδεχομένως βοηθά στη διαχείριση του ελέγχου του βάρους. Έχει χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση από κολίτιδα , αιμορροΐδες, διάρροια, δυσεντερία, εμετό και νυχτερινή ενούρηση σε παιδιά και ακράτεια στους ηλικιωμένους . Οι διουρητικές του ιδιότητες πιστεύεται ότι βοηθούν το νεφρό, ήπαρ, σπλήνα και την λειτουργία της κύστης με έκπλυση ακαθαρσιών δια της αυξημένης ροής ούρων.

Περιέχει τανίνες και θεωρείται ένα στυπτικό που είναι σε θέση να στεγνώσει τους ιστούς τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά . Ως εκ τούτου , μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει η αιμορραγία (συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγίας από τους βλεννογόνους) καθώς επίσης και τον έλεγχο της υπερβολικής εμμήνου ρύσης.

Το βάμμα διαλυμένο με ζεστό νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα στοματικό διάλυμα για να βοηθήσει στη θεραπεία και να αποτρέψει πληγές στο στόμα. Επίσης πιστεύεται πως μπορεί να βοηθήσει όσους επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα.

Πρόκειται για ένα σπουδαίο βότανο με τόσες πολλές χρήσεις που είναι απολύτως ασφαλές.

Κρατήστε τώρα τα τελευταία λόγια γιατί θα τα χρειαστούμε: ”είναι απολύτως ασφαλές”

………………………………………………

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ https://1400g.org/2013/12/10/βότανα-2-δια-πάσαν-νόσον-και-πάσαν-μαλ/

……………………………………………..

Ας δούμε τώρα τις Ελληνικές ιστοσελίδες. Μας πληροφορούν ότι το πεντάνευρο  μπορεί:

Να σταματήσει μια αιμορραγία, να βοηθήσει την αποκατάσταση κατεστραμμένων ιστών, να χρησιμοποιηθεί για να επουλώσει πληγές χρόνιες που δεν κλείνουν, να χρησιμοποιηθεί σε μώλωπες αλλά και …. σε κατάγματα οστών.

Ωφελεί σε διάρροια αλλά και δυσκοιλιότητα (!!) , γαστρίτιδα, κολίτιδα, ευερέθιστο έντερο, παράσιτα και σκουλήκια, κυστίτιδα, έλκος στομάχου, έλκος δωδεκαδακτύλου, βήχα, κοκίτη, βρογχίτιδα, βρογχικό άσθμα, φυματίωση.

Αυξάνει την όρεξη και την αντοχή στην εργασία, προσθέτει βάρος, αυξάνει την αιμοσφαιρίνη, είναι φάρμακο για διαβητικούς και έχει καταπληκτικά αποτελέσματα ειδικά ….. όταν ο διαβήτης συνοδεύεται από καχεξία και ατονία.  

Σε εξωτερική χρήση είναι κατάλληλο για δάγκωμα φιδιού ή σκύλου αλλά και σε αιμορροΐδες, άτονα έλκη ή συρίγγια.

Αν τη ρίζα του την αναμείξω με Μαρούβιο (marrubium vulgare) θεραπεύω το δάγκωμα του … κροταλία και τα φρέσκα φύλλα κοπανισμένα με αλάτι μπορούν αν τα βάλετε στο λαιμό να κάνουν καλό στην βρογχοκήλη.

Να μην ξεχάσουμε επίσης ότι μπορούμε να μειώσουμε την κακή χοληστερίνη ανεβάζοντας την καλή, να μειώσουμε τα ολικά λιπίδια και τα τριγλυκερίδια και να προλάβουμε καρδιακές παθήσεις, ενώ αν φτιάξουμε απόσταγμα και κολλύριο κάνουμε καλό στα μάτια (δεν γράφει δυστυχώς σε ποια περίπτωση) .

Ευτυχώς στην Ελλάδα πεντάνευρο έχουμε μπόλικο, αλλά κροταλία δεν έχουμε.

Σταματώ όμως εδώ γιατί έγινα κουραστικός. Θα μπορούσα εντούτοις να προσθέσω και άλλα θαύματα αν επισκεπτόμουν μερικές ακόμα ελληνικές ιστοσελίδες που μεταφράζουν ξένους, αντιγράφουν κάνοντας copy paste και προσθέτουν και το κάτι τι τους, για να μην φανεί πως υστερούμε απέναντι στους Ευρωπαίους και την Εσπερία. Ελπίζω μετά από όλα αυτά, ο αναγνώστης να δικαιολογεί τον τίτλο αυτής της ανάρτησης.

Φθάνουμε τελικά στο ερώτημα: Τι ισχύει πραγματικά; Πως ο ενδιαφερόμενος (που δίνει μάλιστα και το παραδάκι του), μπορεί να πάρει πληροφορίες τεκμηριωμένες;

Διαβάστε τι επισήμως γνωρίζουμε για το πεντάνευρο, χωρίς υπερβολές και κακής ποιότητας γιατροσοφοαρλούμπες στο:

Βότανα 2. – Δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν; (Ματθαίος Δ’ 23, Θ’ 35 και Ι’ 1)

 Βότανα στην θεραπεία της ψωρίασης; Γιατί όχι; 

Βότανα. Είναι Ασφαλή ή Επικίνδυνα;   

Φυτικά φάρμακα (βότανα). Έχουν δράση; Είναι ασφαλή;

Βότανα για ημικρανία – κεφαλαλγία; Ναι, αν γνωρίζουμε τι και πως.

Βότανα και Σακχαρώδης διαβήτης. Θεραπείες ‘’εκ φύσεως’’

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης