Η ανακάλυψη του DNA, (James D. Watson και Francis Crick 1953), σήμανε μια νέα εποχή για την ανθρωπότητα και ξεκίνησε μια ιατρική επανάσταση. Τα αποτελέσματα της επανάστασης αυτής, αφορούν κάθε ειδικότητα, κάθε πάθηση, κάθε τομέα της ιατρικής επιστήμης και όχι μόνο αυτής.
Μάθαμε πολλά έως τώρα και κάθε ημέρα που περνάει μαθαίνουμε περισσότερα. Όμως, αν και πέρασαν από τότε εξήντα χρόνια μέσα στα οποία κερδίσαμε πολλά, είναι φανερό ότι υπάρχει πολύς δρόμος και πολύ κέρδος ακόμα. Το μέλλον θα μας φέρει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Όχι μόνο θα αρρωσταίνουμε λιγότερο, αλλά θα ζούμε περισσότερο. Πολύ περισσότερο.
Ωραία, θα έλεγε κάποιος σκεπτικιστής, συμφωνούμε πως έτσι έχουν τα πράγματα. Σήμερα όμως και στη διάρκεια της δικής μας ζωής, ποιο είναι το κέρδος μας; Οι αρρώστιες καλά κρατούν και ο καρκίνος εξακολουθεί να σκοτώνει. Έτσι δεν είναι;
Η απάντηση είναι άμεση και κατηγορηματική. Όχι δεν είναι έτσι. Η θετική και ωφέλιμη παρέμβαση μας σε αρκετά νοσήματα εξ αιτίας της γνώσης μας για το DNA, είναι υπαρκτή.
Στην ανάρτηση αυτή όμως δεν θα επεκταθώ. Θα περιοριστώ στον καρκίνο. Και θα αφήσω να μιλήσει ένας Έλληνας διαπρεπής επιστήμων, ειδικός στο αντικείμενο. Είναι ο Δρ. Σωτήρης Νικολόπουλος PhD, MS από το κέντρο μοριακών αναλύσεων και ερευνών. Διαβάζοντας τον θα καταλάβετε τι εννοώ. Λέει λοιπόν ο εκλεκτός συνάδελφος:
Τα αποτελέσματα μακροχρόνιων μελετών σε διάφορες μορφές καρκίνων, έδειξαν ότι κάθε περίπτωση καρκίνου είναι τόσο μοναδική όσο και το άτομο στο οποίο αναπτύσσεται.
Είναι πλέον επιστημονικά αποδεκτή η αναγκαιότητα εφαρμογής ενός νέου τρόπου διαχείρισης των ασθενών με καρκίνο, που να βασίζεται ουσιαστικά σε αυτή τη μοναδικότητα της κάθε περίπτωσης.
Ζητείται λοιπόν η εφαρμογή της αποκαλούμενης εξατομικευμένης ιατρικής, η οποία βασίζεται στις μοριακές πληροφορίες που παρέχουν τα ίδια τα καρκινικά κύτταρα του κάθε ασθενούς.
Τέτοιες πληροφορίες αποκαλύπτουν τον μηχανισμό ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων, στόχους για στοχευμένη θεραπεία, πρόγνωση της ασθένειας και πρόβλεψη ανταπόκρισης του ασθενή σε χημειοθεραπείες και στοχευμένες θεραπείες.
Να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες αυτές είναι διαφορετικές ακόμα και μεταξύ ασθενών με πανομοιότυπους καρκίνους, του ιδίου σταδίου και κυτταρικής ταυτότητας.
Ο στόχος των μοριακών αναλύσεων είναι η επίτευξη του καλύτερου δυνατού προγνωστικού ή θεραπευτικού αποτελέσματος, επιλέγοντας τις θεραπείες εκείνες που συνδέονται με τις γενετικές ιδιαιτερότητες και τα μοριακά χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων του κάθε ασθενούς.
Οι διεθνείς επιστημονικές ανακοινώσεις που παρουσιάζουν τα ευεργετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή των μοριακών αναλύσεων και της εξατομικευμένης ιατρικής πληθαίνουν διαρκώς και δείχνουν την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθηθεί στον αγώνα κατά του καρκίνου.
###
Ας δούμε όμως και τι λέει ένας άλλος επίσης ειδικός επιστήμων για το ίδιο θέμα.
Εξατομικευμένη θεραπεία σημαίνει:
σωστή θεραπεία,
για τον σωστό ασθενή,
τη σωστή στιγμή
Αυτό δηλώνει ο Dr. Alexander Zehnder, μιλώντας στο Συνέδριο για την εξατομικευμένη θεραπεία και καινοτομία, κάνοντας έκκληση στις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες να διευκολύνουν τους ασθενείς να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές τις νέες ιατρικές υπηρεσίες.
Η προσέγγιση αυτή, προσφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στους ασθενείς, όσο και στους ιατρούς, τους ασφαλιστικούς φορείς και τα νοσοκομεία καθώς και τις ρυθμιστικές αρχές είπε ο Dr. Zehnder ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος σε μια από τις πλέον εξειδικευμένες φαρμακευτικές εταιρείες στο αντικείμενο αυτό.
Εξατομικευμένες, λέγονται οι θεραπείες που αναπτύσσονται βάσει συγκεκριμένων πληροφοριών οι οποίες εμπεριέχονται στα γονίδια και τους βιοδείκτες κάθε ασθενή.
Γνωρίζουμε από την μέχρι σήμερα εμπειρία ότι δύο άνθρωποι που πάσχουν από την ίδια ασθένεια και υποβάλλονται στην ίδια θεραπευτική αγωγή μπορεί να ανταποκρίνονται με διαφορετικό τρόπο. Ο ένας να ωφελείται σε μεγαλύτερο και ο άλλος σε μικρότερο βαθμό. Γιατί;
Με την εξατομικευμένη θεραπεία όπου μαθαίνουμε τις γονιδιακές διαφοροποιήσεις των ασθενών, είναι ενδεχόμενο η θεραπευτική προσέγγιση του καθενός να αλλάξει.
Έτσι μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερη.
Ένα ακόμη όφελος της εξατομικευμένης θεραπείας, είναι η εξοικονόμηση πόρων. Τόσο για τον καρκίνο όσο και για άλλες παθήσεις και ασθενείς που μπορούν να ωφεληθούν (πχ. Άσθμα), μεγαλύτερη ανταπόκριση στην θεραπεία θα σημάνει μικρότερο συνολικό κόστος για τον ασφαλιστικό φορέα. Το οικονομικό αποτέλεσμα θα είναι τεράστιο.
Πρόσφατα ένα άρθρο της Wall Street Journal αναφέρει μια ενθαρρυντική στατιστική που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2013.
Πρόκειται για συγκριτική μελέτη ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα. Οι ασθενείς με εξατομικευμένη θεραπεία έζησαν κατά μέσο όρο 1.4 χρόνια περισσότερο από εκείνους που ακολούθησαν χημειοθεραπεία χωρίς προηγούμενο έλεγχο του γενετικού τύπου του όγκου τους.
Καταλήγοντας:
Οι εξατομικευμένες θεραπείες για τον καρκίνο του πνεύμονα , του παχέος εντέρου , του μαστού , το μελάνωμα και πολλές άλλες μορφές καρκίνου δεν είναι μια οριστική θεραπεία για την ασθένεια, συχνά όμως είναι σε θέση να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής του ασθενούς περισσότερο από ότι μόνο με την ακτινοβολία, την χημειοθεραπεία και την χειρουργική επέμβαση.
Δυστυχώς πολλοί ασθενείς με καρκίνο δεν έχουν ακόμη το πλεονέκτημα της εξατομικευμένης θεραπείας, για διάφορους λόγους.
- Ο ιατρός τους ίσως δεν έχει εμπειρία ή τεχνογνωσία σε αυτόν τον αναπτυσσόμενο τομέα.
- Ενδεχόμενα δεν έχει πρόσβαση στα κατάλληλα κέντρα όπου μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις.
Εντούτοις στην Ελλάδα σήμερα οι δυνατότητες υπάρχουν και το μόνο που χρειάζεται είναι να αναζητηθούν, όταν εάν και εφόσον χρειαστούν.
Η εποχή του: one size fits all , πρέπει να περάσει.
#
δείτε και: Καρκίνος στο στομάχι. Αν προλάβουμε..
Χρωματίστε (… το φαγητό σας) και κερδίστε!
Κολονοσκόπηση και εναλλακτικές λύσεις.