Η επώδυνη σεξουαλική επαφή, δεν είναι μόνο ιδιαίτερα ενοχλητική για την γυναίκα που την υφίσταται αλλά επηρεάζοντας την ερωτική ζωή, δημιουργεί και προβλήματα στο ζευγάρι.
Δυο είναι οι συνήθεις αιτίες πόνου
1. Ο κολεόσπασμος και
2. Η δυσπαρεύνια.
Και στις δυο περιπτώσεις το τελικό αποτέλεσμα είναι συχνά η μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση.
Πολλές φορές, οι δυο καταστάσεις συγχέονται, αλλά..
Ο κολεόσπασμος είναι μια κατάσταση έντονης και μη δυνάμενης να ελεγχθεί σύσπασης του γυναικείου κόλπου, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της διείσδυσης του πέους. Έτσι, σύμφωνα με στατιστικές επιστημονικές εκτιμήσεις, αρκετοί γάμοι (ποσοστό που αγγίζει το 2% ) δεν ολοκληρώνονται παραμένοντας ‘’λευκοί’’.
Πλήρη στατιστικά στοιχεία δεν διαθέτουμε, διότι στις περιπτώσεις κολεόσπασμου συναντάται συχνά η σιωπή, αφού οι γυναίκες που υποφέρουν δεν αναζητούν πάντα βοήθεια για να λύσουν το πρόβλημα τους.
Η δυσπαρεύνια, (η λέξη σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει την δυσκολία να ξαπλώσεις μαζί, ήτοι την δυσκολία να συνευρεθείς ερωτικά). Είναι ο πόνος που μπορεί να αισθάνεται η γυναίκα όταν γίνεται η διείσδυση του πέους.
Σε άλλες περιπτώσεις αφορά στην είσοδο του κόλπου, σε άλλες ο πόνος είναι ισχυρός όταν η πίεση ασκείται στο βάθος του.
Πρόκειται για συχνό πρόβλημα που απασχολεί μια στις επτά έως δέκα γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργείς και έχουν κύκλο, και μια στις τέσσερις περίπου γυναίκες που πέρασαν σε εμμηνόπαυση.
Η δυσπαρεύνια δεν έχει για όλες τις γυναίκες την ίδια αιτία. Αν η εμφάνιση της οφείλεται σε οργανικά αίτια όπως φλεγμονές, δερματικές παθήσεις των γεννητικών οργάνων, ενδομητρίωση, ουρολοιμώξεις που υποτροπιάζουν, φλεγμονώδεις κολίτιδες, η θεραπεία της βασικής νόσου θα εξαλείψει ή θα μειώσει τον πόνο. Στην κατηγορία αυτή των οργανικών αιτίων εντάσσονται επίσης και το σύνδρομο πυελικού πόνου όπως και η ατροφία του κόλπου λόγω εμμηνόπαυσης.
Εν τούτοις στις περισσότερες περιπτώσεις τα αίτια δυσπαρεύνιας είναι ψυχολογικά. Φυσικά δεν αποκλείεται η συνύπαρξη οργανικών και ψυχολογικών αιτίων στην ίδια γυναίκα. ’
Τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα που πάσχει;
Από όσα είδαμε έως εδώ είναι φανερό ότι η διερεύνηση ενός περιστατικού πρέπει να λαμβάνει υπόψη οργανικούς και ψυχικούς παράγοντες. Η ιατρική σεξολογία διαθέτει σήμερα τρόπους αντιμετώπισης των παραπάνω προβλημάτων που αποδεικνύονται αποτελεσματικοί
Δυστυχώς, άλλοτε ο δισταγμός και άλλοτε η άγνοια εμποδίζουν συχνά την αναζήτηση θεραπείας. Εντούτοις ο ειδικευμένος σεξολόγος ή και ο γυναικολόγος μιας γυναίκας, μπορούν να φανούν χρήσιμοι.
Όπως ήδη είπαμε θα χρειαστεί τόσο ο οργανικός έλεγχος όσο και η ψυχολογική εκτίμηση και καλό είναι η αρχή, να γίνει από την ψυχική συνιστώσα.
Όταν τυχόν οργανικά προβλήματα θα ανευρεθούν και θα αντιμετωπιστούν, η ψυχολογική θεραπεία που ακολουθεί θα περιλαμβάνει ενημέρωση και εκπαίδευση για το πρόβλημα της γυναίκας και του συντρόφου της , εκπαίδευση με ασκήσεις που σταδιακά αυξάνουν την ανοχή της, ασκήσεις προοδευτικής αύξησης της σωματικής επαφής, ελέγχου των αρνητικών σκέψεων κλπ.
δείτε και: Κλιμακτήριος και ορμονική υποκατάσταση
Στυτική δυσλειτουργία και Εναλλακτικές Θεραπείες. Τι ΠΡΕΠΕΙ να ξέρω.