Αρχική » Ιατρικά Θέματα » Κονδυλώματα και σεξ. Αφορούν γυναίκες και άνδρες

Κονδυλώματα και σεξ. Αφορούν γυναίκες και άνδρες

Τα κονδυλώματα οφείλονται στους ιούς HPV (Human Papilloma Viruses) οι οποίοι έχουν πάρα πολλούς τύπους.

Οι HPV μολύνουν το δέρμα εξωτερικά, αλλά και τους βλεννογόνους (την εσωτερική δηλαδή ‘’επένδυση’’). Έτσι μπορεί να προσβάλουν μέσα, έξω και γύρω από: Το στόμα, τον κόλπο, την ουρήθρα, τον πρωκτό.

Τα κονδυλώματα είναι το σεξουαλικό νόσημα με την πλέον συχνή μετάδοση.

Πως μοιάζουν;

Πρόκειται για σκληρά εξογκώματα, άλλοτε στρογγυλά, άλλοτε ατρακτοειδή ή σαν μικρές κρεατοελιές όπως τα λένε πολλοί, που στο χρώμα δεν διαφέρουν αισθητά από το γύρο δέρμα. Αν μεγαλώνοντας συρρέουν, μοιάζουν με κράμβη από κουνουπίδι.

Κονδυλώματα πρωκτικής περιοχής

#

Συνήθως δεν ενοχλούν και δεν ματώνουν. Σπάνια θα προκαλέσουν φαγούρα ή τοπικό καύσο.

Προσοχή.

Από τους ιούς HPV που προσβάλλουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού βρέθηκαν πολλοί και διάφοροι τύποι. (πάνω από 40). Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία διότι, ενώ κάποιοι από αυτούς είναι χαμηλού κινδύνου και δεν ευθύνονται για κακοήθεια, άλλοι είναι υψηλού κινδύνου και η ανάπτυξη κακοήθων αλλοιώσεων μπορεί να συμβεί. (τύποι HPV 16,18,26,31,33,34,35,39, και άλλοι) .

Όμως για την εμφάνιση καρκίνου σε ένα άτομο μετά από μόλυνση με ιό υψηλού κινδύνου, είναι αναγκαίο να συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως η γενετική προδιάθεση, η έκπτωση της λειτουργίας  του ανοσολογικού συστήματος κ.α

Πως μεταδίδονται οι HPV που ευθύνονται για τα κονδυλώματα;  

Χρειάζεται η άμεση ή έμμεση επαφή με κονδυλώματα. Ο ιός θα εισέλθει στον νέο οργανισμό από μικροτραυματισμούς του δέρματος ή και των βλεννογόνων, που προϋπάρχουν η δημιουργούνται στην διάρκεια της σεξουαλικής επαφής (τριβή, νύχια διάφορα αντικείμενα όπως δονητές κλπ.).

Η μόλυνση είναι πολύ περισσότερο πιθανή όταν δεν χρησιμοποιείται προφυλακτικό, τόσο για την κολπική όσο και την πρωκτική επαφή.

Κονδυλώματα στη βάση της βαλάνου του πέους

#

Η πιθανότητα είναι μικρότερη όταν η σεξουαλική επαφή γίνεται με προφυλακτικό.

Μικρότερη επίσης είναι η πιθανότητα στην επαφή του στόματος με τα γεννητικά όργανα και την γεννητική περιοχή γενικότερα*.

Κονδύλωμα στην γλώσσα

#

κονδυλώματα δέρματος 

#

Η μετάδοση με αντικείμενα κοινής χρήσεως, (μαντίλια, πετσέτες) είναι δυνατή αλλά σε ελάχιστες περιπτώσεις. 

*Αυτό οδηγεί εύκολα στο συμπέρασμα ότι άτομα χωρίς ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή μπορεί να μολυνθούν με τα ‘’ερωτικά παιχνίδια’’. Ειδικότερα εάν η γεννητική περιοχή είναι ξυρισμένη και έχει μικρούς τραυματισμούς και λύση της συνέχειας του δέρματος. Έτσι εξηγούνται τα κονδυλώματα που ανευρίσκονται σε νεαρά άτομα.

Τι θα συμβεί ‘’αν’’   

Τριβή με δάκτυλα και νύχια που θα μολυνθούν, μπορεί δημιουργήσει κονδυλώματα χωρίς σεξουαλική επαφή.

Πιθανότητα μετάδοσης λόγω επαφής με μολυσμένο άτομο περίπου 65%.

Εάν χρησιμοποιηθεί προφυλακτικό, έχουμε πολύ μεγάλη μείωση αυτής της πιθανότητας.

Η πιθανότητα ένα σεξουαλικά ενεργό άτομο να μολυνθεί από HPV είναι τόσο μεγαλύτερη όσο πιο συχνά αλλάζουν οι σεξουαλικοί σύντροφοι..

Ο χρόνος επώασης (δηλαδή από την προσβολή έως την εμφάνιση κονδυλωμάτων), δεν μας είναι ακριβώς γνωστός. Ίσως σε διάστημα τριμήνου, ίσως και μετά από χρόνια, ανάλογα με το πόσο ισχυρό είναι το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε περιπτώσεις HPV μόλυνσης με ιό χαμηλής κακοήθειας δεν θα χρειαστεί να γίνει κάτι. Το ανοσοποιητικό θα τον εξουδετερώσει σε δυο χρόνια περίπου  Εξαίρεση για τους ιούς που προκαλούν οξυτενή κονδυλώματα.

Διάγνωση και θεραπεία

 Η διάγνωση είναι εύκολη. Την βάζει ο ιατρός με επισκόπηση της βλάβης με ένα φακό.

Η θεραπεία που πρέπει να γίνει χωρίς καθυστέρηση, περιλαμβάνει διάφορες μεθόδους. Επικρατούν η κρυοπηξία ( ψύξη τη βλάβης με υγρό άζωτο) και η καυτηρίαση με laser διοξειδίου του άνθρακα.

Θεωρούμε μια περίπτωση θεραπευμένη αν περάσουν αρκετοί μήνες χωρίς επανεμφάνιση κονδυλωμάτων. Εν τούτοις αυτό δεν είναι σίγουρο.

Δείτε και:

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ή HPV) και ο κίνδυνος καρκίνου

Σεξουαλική επαφή και HPV. Συλλάβετε τον ‘’τύπο’’ που σας μόλυνε.

Στυτική δυσλειτουργία και Εναλλακτικές Θεραπείες. Τι ΠΡΕΠΕΙ να ξέρω.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης