============================================================================
Εάν σας συγκινούν τα μυθιστορήματα περιπέτειας, εάν σας αρέσουν οι δύσκολοι γρίφοι και σας συναρπάζει η επιστημονική φαντασία, τότε:
διαβάστε το πρώτο βιβλίο της σειράς Έλληνες
του Γιάννη Καφέζα
με τίτλο Η Επιστροφή των Θρύλων
Αγοράστε και μεταφορτώστε το e-book εδώ
============================================================
Ας δώσουμε πρώτα ένα ορισμό για να είναι βέβαιο ότι λέγοντας ‘’είμαι δύσπεπτος’’ αναφερόμαστε όλοι στο ίδιο πράγμα.
Δυσπεψία λοιπόν είναι: Πόνος ή δυσφορία στην άνω κοιλιακή χώρα, που μπορεί να συνοδεύεται από αίσθημα πρώιμου κορεσμού (με δυο μπουκιές χορταίνω είναι το σύνηθες σχόλιο των δύσπεπτων).
Συχνά υπάρχει ναυτία, ερυγές (ρέψιμο) και μετεωρισμός (φούσκωμα).
Αφορά το 25% του γενικού πληθυσμού των βιομηχανικών χωρών και είναι μία συχνή αιτία επίσκεψης στο ιατρείο. Κατάσταση που χρονίζει και τα συμπτώματα της υποτροπιάζουν.
Πρέπει να κάνουμε εξαρχής σαφές ότι, δυσπεψία προκαλούν πολλές αιτίες. Άλλες χωρίς καμιά απειλή, άλλες σοβαρότερες και κάποιες πολύ σοβαρές για την υγεία και τη ζωή ακόμα. Θα πρέπει επομένως πάντοτε,
να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ
της οργανικής και της λειτουργικής δυσπεψίας.
Η οργανική, οφείλεται σε κάποια συγκεκριμένη αιτία, που συνήθως είναι : το έλκος του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου, η γαστρίτιδα, η γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος, διάφορα φάρμακα (συνήθως αντιφλεγμονώδη, κάποια αντιβιοτικά, ο σίδηρος ή τα αντι-υπερτασικά, η μετφορμίνη που παίρνουν οι διαβητικοί και άλλα).
Υπάρχουν και λιγότερο συχνά αίτια όπως : η χολολιθίαση, ο καρκίνος του στομάχου ή του παγκρέατος και των χοληφόρων, η χρόνια παγκρεατίτιδα, η στεφανιαία νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης, η νεφρική ανεπάρκεια, οι παθήσεις του θυρεοειδούς και η εγκυμοσύνη.
Η λειτουργική δυσπεψία είναι ο επίμονος ή υποτροπιάζων πόνος (τουλάχιστον 12 εβδομάδες τους τελευταίους 6 μήνες), που όμως δεν οφείλεται σε οργανικό πρόβλημα. Σε αυτήν ο ασθενής μπορεί επίσης να παρουσιάζει και εξωεντερικά συμπτώματα όπως μυαλγία, ημικρανία ή και συμπτώματα απ’ το ουροποιητικό και το γεννητικό σύστημα.
Ανάλογα με το επικρατέστερο ενόχλημα της,
η λειτουργική δυσπεψία διακρίνεται σε τρείς μορφές:
· δυσπεψία ‘’ελκωτικού’’ τύπου (κυρίαρχο σύμπτωμα είναι ο πόνος),
· δυσπεψία κινητικού τύπου (επικρατεί ο μετεωρισμός και οι ερυγές )
· δυσπεψία με μη ειδικά χαρακτηριστικά.
Αιτιοπαθογένεια της λειτουργικής δυσπεψίας.
Τί παίζει ρόλο ώστε να εγκατασταθεί;
· Οι διαιτητικοί παράγοντες ( καφές, αλκοόλ, σοκολάτα, λίπη ),
· Οι ψυχολογικοί παράγοντες ( άγχος, κατάθλιψη ),
· Η γαστρική υπερευαισθησία σε διάφορα ερεθίσματα,
· Οι διαταραχές της κινητικότητας του στομάχου,
· Η λοίμωξη απ’ το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ( αν και περί αυτού υπάρχουν αντικρουόμενες ιατρικές απόψεις ).
Με τα όσα αναφέρθηκαν λοιπόν πιο πάνω, καθίσταται σαφές ότι, εάν ένας ασθενής, με ηλικία άνω των 45 ετών έχει δυσπεπτικά ενοχλήματα πρόσφατης έναρξης, αλλά παρουσιάζει ύποπτα συμπτώματα (όπως ανορεξία, δυσφαγία, απώλεια σωματικού βάρους, αναιμία, ίκτερο, εμετούς, αιμορραγία πεπτικού), ή αναφέρει ιστορικό καρκίνου στομάχου στην οικογένεια, ή πήρε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ο ιατρός θα πρέπει να αποκλείσει την οργανική δυσπεψία.
Επιβάλλεται λοιπόν ο ασθενής αυτός να υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο με γαστροσκόπηση και βιοψία, έλεγχο για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, υπέρηχους ή και αξονική τομογραφία άνω κοιλίας.
Στην αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή δεν υπάρχουν ύποπτα συμπτώματα και η ηλικία του ασθενούς είναι μικρότερη, συνιστάται αλλαγή τρόπου ζωής, αποφυγή άγχους και – ενδεχομένως – χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων για κάποιο διάστημα στο οποίο ο ασθενής θα είναι υπό παρακολούθηση.
Θα είναι επίσης χρήσιμη η μείωση λιπαρών και μεγάλων γευμάτων, η μείωση του καφέ, του αλκοόλ και της σοκολάτας. Θα δοθούν φάρμακα που ελαττώνουν το γαστρικό οξύ και βελτιώνουν την κινητικότητα του στομάχου, όπως επίσης και θεραπεία εκρίζωσης του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.
Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι η δυσπεψία είναι μία πολυπαραγοντική κατάσταση που χρειάζεται -ανάλογα με την κάθε περίπτωση- προσεκτική αξιολόγηση και διερεύνηση των συμπτωμάτων, ώστε να γίνει και η καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή της.
Δείτε και:
Πέτρα ”στη χολή” – Λαπαροσκοπική αφαίρεση
Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση. Ο Μεγάλος Μίμος
Γαστρο-Οισοφαγική Παλινδρόμηση. Νομίζετε πως την ξέρετε; Κάνετε λάθος!
Καρκίνος στο στομάχι. Αν προλάβουμε..
Καρκίνος. Εξατομικευμένη θεραπεία, Νέες ελπίδες
Καρκίνος στο παχύ έντερο. Έγκαιρη διάγνωση; Μεγάλη ελπίδα
Τι να κάνετε αν η δυσπεψία σας σίγουρα δεν είναι οργανική (κάτι βέβαια που δεν θα το αποφασίσετε εσείς, αλλά ο γιατρός σας)
|