Η κολονοσκόπηση είναι η εξέταση που κάνουμε για να εκτιμήσουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το παχύ έντερο.
Γίνεται με ένα όργανο που ονομάζεται κολονοσκόπιο και ουσιαστικά μας δίνει την δυνατότητα να βλέπουμε στο εσωτερικό του εντέρου με πολύ μεγάλη ευκρίνεια και εικόνα καθαρή όπως στην τηλεόραση.
Πριν από την εξέταση χρειάζεται να καθαρίσουμε το παχύ έντερο από το εντερικό περιεχόμενο, για να μπορούμε να βλέπουμε καλά. Όσο καλλίτερα το επιτύχουμε, τόσο πιο πολύ μας εξασφαλίζει η εξέταση.
Στην διάρκεια της κολονοσκόπησης μπορούμε, αν χρειαστεί, να πάρουμε βιοψίες, να κάνουμε θεραπευτικούς χειρισμούς και να κόψουμε, αν υπάρχουν πολύποδες, με εντελώς ανώδυνο και ασφαλή τρόπο.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η κολονοσκόπηση δεν είναι εξέταση που αφορά μόνο εκείνους που έχουν κάποια συμπτώματα, αλλά πρέπει να την κάνουν προληπτικά, όλοι οι άνθρωποι που πέρασαν τα 50 τους χρόνια.Αυτό διότι αν υπάρχει πρόβλημα και διαγνωσθεί έγκαιρα, θα σωθεί η ζωή τους.
Δυστυχώς, τις ιατρικές συμβουλές για την προληπτική ιατρική δεν τις ακολουθούν πολλοί και ειδικότερα την κολονοσκόπηση, για την οποία υπάρχει σοβαρός αρνητισμός. Ο λόγος, πέρα από την εξέταση που αυτή καθεαυτή είναι -σαν ιδέα- ενοχλητική, κυρίως είναι η φήμη πως ο ασθενής πονά πολύ και υποφέρει.
Η κακή φήμη προέκυψε διότι στο παρελθόν, μια μερίδα ασθενών ενοχλήθηκε και κάποιοι πόνεσαν πράγματι πολύ.
Σήμερα όμως, η τεχνολογία (εύκαμπτα όργανα, Video ενδοσκόπια που είναι όλο και πιο λεπτά, κυρίως όμως η τεχνική της ‘’μέθης’’), έκαναν την εξέταση μια εύκολη ρουτίνα.
Μια χρήσιμη Συμβουλή.
Μια πολύ σωστή κίνηση για όσους θα κάνουν την εξέταση, είναι να έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε αν βρουν πολύποδες να τους κόψουν χωρίς να υπάρξει ανάγκη για επαναληπτική εξέταση. Αυτό γίνεται εύκολα αν προ-συνεννοηθούν με τον γιατρό τους ο οποίος θα τους εξηγήσει τι πρέπει να έχει προηγηθεί*. Με αυτή την τακτική επιτυγχάνουμε λιγότερες διαδικασίες και λιγότερα έξοδα.
*συνήθως χρειάζονται τα εξής: α) να ξέρουμε ποια είναι η πηκτικότητα του αίματος του εξεταζόμενου. Το μαθαίνουμε μετρώντας τον χρόνο προθρομβίνης και κάνοντας μια γενική αίματος προκειμένου να δούμε πόσα είναι τα αιμοπετάλια. β) ο ασθενής που παίρνει αντιπηκτικά να συνεννοηθεί με το γιατρό, πόσες ημέρες πριν από την εξέταση να τα διακόψει. γ) στην διάρκεια των τελευταίων 10 ημερών πριν την εξέταση, ο εξεταζόμενος να μην έχει πάρει ασπιρίνη και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Η εξέταση εναλλακτικά
Κολονοσκόπηση σήμερα μπορούμε να κάνουμε και με άλλους, ακόμα πιο εύκολους τρόπους, όπως η αξονική και η μαγνητική τομογραφία, που με ειδικά προγράμματα μας απεικονίζουν το έντερο σε τρείς διαστάσεις.
Πρόκειται δηλαδή για μια εικονική κολονοσκόπηση (virtual colonoscopy) που όπως αποδείχτηκε, έχει πολύ καλό βαθμό ευαισθησίας και είναι χρήσιμη για τον έλεγχο μεγάλων αριθμών ατόμων τα οποία ίσως δεν θα αποφάσιζαν διαφορετικά να ελέγξουν το παχύ έντερο τους.
Η μαγνητική και η αξονική κολονοσκόπηση φαίνεται στις μελέτες πως είναι ισάξιες και η πλάστιγγα μάλλον γέρνει προς την πρώτη διότι δεν έχει ακτινοβολία για τον ασθενή.
Τον τελευταίο καιρό, μια νέα τεχνική που υπόσχεται επίσης πολλά, ήρθε να προστεθεί στην διαγνωστική φαρέτρα των γιατρών και έχει να κάνει με την κάψουλα που καταπίνουμε.
Αυτή περνώντας στο έντερο φωτογραφίζει, μεταφέρει με ασύρματη τεχνολογία την λήψη στο δέκτη μας και μας δίνει πολύ καλές εικόνες για να τις εκτιμήσουμε.
Είναι πολλά υποσχόμενη μέθοδος αλλά είναι πολύ πιο δαπανηρή, τόσο από την κλασική κολονοσκόπηση όσο και την μαγνητική ή αξονική εικονική εξέταση, κυρίως λόγω του κόστους της ειδικής κάψουλας που παραμένει ακόμα υψηλό, αλλά και του χρόνου που θα απαιτηθεί ώστε ο γιατρός να ‘’διαβάσει’’ χιλιάδες εικόνες που προέκυψαν.
Αξίζει εν κατακλείδι να τονιστεί ότι η κλασική κολονοσκόπηση παραμένει η καλλίτερη εκλογή, κυρίως διότι μας παρέχει την δυνατότητα διαγνωστικών και θεραπευτικών χειρισμών στην διάρκεια της. Τέτοιοι χειρισμοί δεν είναι δυνατοί στις εναλλακτικές μορφές κολονοσκόπησης και αυτό σημαίνει ότι αν υπάρξει κάποιο εύρημα (πχ. Πολύπους) ή κάποια αμφιβολία, ο ασθενής θα πρέπει να προχωρήσει με τον κλασικό τρόπο.
Περί εικονικής κολονοσκόπησης περισσότερα
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine (2007;357:1403-12), ερευνητές από τις ΗΠΑ συνέκριναν την αποτελεσματικότητα της κλασικής κολονοσκόπησης με την αποτελεσματικότητα της εικονικής κολονοσκόπησης, στην ανίχνευση προχωρημένης νεοπλασίας.
Οι ερευνητές συνέκριναν τις δυο μεθόδους σε 3212 (μέση ηλικία 57 έτη) και 3163 (μέση ηλικία 58.1 έτη) άτομα αντίστοιχα, στα πλαίσια ενός προγράμματος ασυμπτωματικού ελέγχου που σημαίνει ότι κανένας από αυτούς δεν είχε συμπτώματα ώστε να επηρεαστεί το αποτέλεσμα από αυτά.
Το πρώτο καταληκτικό εύρημα ήταν η ανίχνευση προχωρημένης νεοπλασίας και ο ολικός αριθμός ευρεθέντων πολυπόδων στους ασυμπτωματικούς αυτούς ελεγχθέντες.
Με άλλα λόγια αυτό σημαίνει
ότι κάποιοι είχαν πολύ σοβαρό πρόβλημα
αλλά δεν είχαν κανένα σύμπτωμα
για να τους υποψιάσει.
Όσοι πολύποδες ήταν μεγαλύτεροι των 6 χιλιοστών στην εικονική κολονοσκόπηση, αφαιρούνταν στη συνέχεια με κλασική κολονοσκόπηση.
Βρέθηκαν 123 προχωρημένα νεοπλάσματα στην ομάδα της εικονικής και 121 σε αυτή της κλασικής κολονοσκόπησης, από τα οποία τα 14 και 4 αντίστοιχα, ήταν διηθητικοί καρκίνοι.
Μόνο το 7.9% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε εικονική κολονοσκόπηση χρειάσθηκαν λόγω των ευρημάτων και κλασική κολονοσκόπηση. Αυτό σημαίνει ότι οι 92,1% από τους ελεγχθέντες με εικονική κολονοσκόπηση, μπορούσαν στην συνέχεια ‘’να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο’’.
Η προχωρημένη νεοπλασία επιβεβαιώθηκε σε 100 από τους 3120 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εικονική και σε 107 από τους 3163 που υποβλήθηκαν σε κλασική κολονοσκόπηση.
Αφαιρέθηκαν 561 πολύποδες στην ομάδα της εικονικής και 2434 στην ομάδα της κλασικής κολονοσκόπησης. Παρατηρήθηκαν 7 διατρήσεις εντέρου στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε κλασική κολονοσκόπηση.
Συμπερασματικά, οι δυο στρατηγικές πρόληψης είχαν το ίδιο ποσοστό ανίχνευσης προχωρημένης νεοπλασίας. Οι επιπλοκές ήταν φυσικά λιγότερες στην ομάδα της εικονικής κολονοσκόπησης.
Συνεπώς: Η εικονική κολονοσκόπηση αποτελεί αποτελεσματική στρατηγική ελέγχου του ασυμπτωματικού ατόμου και σήμερα, που τα πράγματα έχουν ακόμα περισσότερο εξελιχθεί, (ειδικά προγράμματα με υπολογιστές και τελειότερα μηχανήματα), μπορεί να υποκαταστήσει αξιόπιστα την κλασική εξέταση που οι ενδιαφερόμενοι φοβούνται και αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά. Εν τούτοις δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα απαραίτητα μέσα δεν είναι διαθέσιμα παντού και οι εξειδικευμένοι ακτινολόγοι ιατροί επίσης.
Ας σημειωθεί και κάτι πεζό, αλλά επί των ημερών μας λίαν ουσιώδες. Η εναλλακτικές μορφές δεν καλύπτονται ασφαλιστικά.
δείτε και:
Χρωματίστε (… το φαγητό σας) και κερδίστε!
Έγκαιρη διάγνωση (πριν αλέκτωρ φωνήσαι)
Καρκίνος. Εξατομικευμένη θεραπεία, Νέες ελπίδες
Καρκίνος: Η γνώση είναι δύναμη
Ο φόβος καρκίνου και η ιατρική πρόοδος