Στην ιατρική ενημέρωση, η εκλαΐκευση είναι επιτρεπτή. Πολλές φορές μάλιστα είναι και αναγκαία, προκειμένου να γίνει κατανοητό ένα στρυφνό θέμα. Όμως εδώ αρχίζουν στο διαδίκτυο τα προβλήματα. Μερικές φορές πολύ σοβαρά προβλήματα, εις βάρος πάντοτε του ανυποψίαστου ‘’καταναλωτή’’ της πληροφορίας.
Θα συμφωνεί φαντάζομαι ο αναγνώστης, ότι η απλοποίηση (και όχι η υπεραπλούστευση) ενός σύνθετου ιατρικού θέματος, δεν μπορεί παρά να είναι έργο κάποιου ειδικού. Κανένας άλλος δεν μπορεί να συμπυκνώσει το ουσιώδες, να τονίσει τα κρίσιμα σημεία, να μην παραλείψει ενδιαφέροντα πράγματα και σε λίγες κατά το δυνατό γραμμές, να συμπεριλάβει αυτό που πρέπει να διαβάσει ο επισκέπτης.
Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος του κοινού κάθε ηλικίας, αντλεί πληροφορίες από το διαδίκτυο. Σε αυτό βρίσκεται επαρκής γνώση η οποία είναι σοβαρή, τεκμηριωμένη, υπεύθυνη, και πλήρης. Αρκεί να την αναζητήσεις.
Πως όμως θα γίνει αυτό; Πως ο ανυποψίαστος ενδιαφερόμενος θα ξεχωρίσει το σωστό από το λάθος, το τεκμηριωμένο από τα λόγια του αέρα, το επιστημονικό από τις αοριστολογίες, το γνήσιο από το lifestyle και την σκόπιμη διαφήμιση;
Δεν είμαι γκρινιάρης. Παίρνω όμως αφορμή καθημερινά, διαβάζοντας την θεματολογία που είναι διαθέσιμη. Δεν είναι μόνο το copy paste. Να ήταν μόνο αυτό, κανένα πρόβλημα. Συχνά δυστυχώς, είναι η άγνοια και η σκοπιμότητα. Υλικό να υπάρχει και ότι να είναι. Κλικ να έχουμε και … δεν βαριέσαι αδελφέ.
Ας το κάνω όμως πιο συγκεκριμένο. Με την αναζήτηση ‘’πόνος στην πλάτη’’ υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες στην διάθεση σας. Στις περισσότερες απουσιάζει η ουσιώδης προσέγγιση. Άρθρα γραμμένα από αναρμόδιους, όπου ανάμεσα σε Celebrities, συνταγές μαγειρικής, οδηγίες για ..κολύμβηση, κατάλληλα μαξιλαράκια και άλλα πολλά, αφού μάθεις ότι ο πόνος είναι συνήθως περιστασιακός και οφείλεται σε κακή στάση, συναντάς και δυο λόγια για το ενδεχόμενο να είναι σοβαρά παθολογικά προβλήματα πίσω του. Για να μην ανησυχήσεις όμως, σπεύδουν αμέσως να σε πληροφορήσουν ότι οι καπνιστές και οι αγχώδεις, πονάνε περισσότερο.
Επομένως; Το σκέφτεσαι λίγο και καταλήγεις: Πρέπει να περιορίσω λίγο το κάπνισμα. Και να απαλλαγώ από αυτό το ρημάδι το άγχος. Θα με φάει αυτό το άγχος.
Βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Μακάρι να ήταν αλλά….
Λέγοντας ‘’πλάτη’’, μιλάμε για μια πολύ μεγάλη περιοχή του οργανισμού μας. Τι ακριβώς εννοούμε όμως;
Όταν μιλάμε για πόνο, αναφερόμαστε σε ένα σύμπτωμα που μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Ποια είναι η δική μας αιτία;
Με άλλα λόγια ο πόνος δεν είναι αρρώστια, είναι εκδήλωση μιας αρρώστιας, ένα σύμπτωμα. Κάτι τον προκαλεί. Αλλά ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ; Ας κάνουμε λοιπόν μια αρχική προσέγγιση, ώστε να αντιληφθούμε περισσότερα και να δικαιολογηθεί και η γκρίνια μου:
ΡΑΧΙΑΛΓΙΑ
(και όχι η γενικόλογη έκφραση, πόνος στην πλάτη)
Με τον όρο αυτόν εννοούμε πόνο στη ράχη, δηλαδή στη Θωρακική μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης, εξαιτίας κυρίως μηχανικών – εκφυλιστικών παθήσεων που εντοπίζονται στο τμήμα αυτό.
Όμως εκτός από τις εκφυλιστικές παθήσεις υπάρχουν και άλλα συστηματικά νοσήματα (σπονδυλικά και μη) που μπορεί να είναι υπεύθυνα για μια ραχιαλγία.
Επομένως πρέπει να τονίσουμε ότι η ραχιαλγία δεν είναι αυστηρά εκ της σπονδυλικής στήλης προερχόμενος πόνος. Μπορεί να είναι αντανακλαστικός πόνος, η αιτία του οποίου βρίσκεται εκτός σπονδυλικής και οφείλεται σε σπλαχνικά νοσήματα. Όχι μόνο καλοήθη αλλά και κακοήθη.
Για το λόγο αυτό η Ραχιαλγία κατατάσσεται στις επικίνδυνες συμπτωματολογίες (Red Flag), αφού είναι δυνατό να ξεγελάσει τους λιγότερο έμπειρους και να προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες.
Χρειάζεται ακόμα να ξεκαθαρίσουμε ότι στην αγγλική ιατρική ορολογία, χρησιμοποιείται ο όρος back pain. Ο όρος αυτός όμως είναι ευρύτερος και περιλαμβάνει την αυχεναλγία και την οσφυαλγία. Στην ελληνική βιβλιογραφία, η ορθή απόδοση του όρου ραχιαλγία πρέπει να περιορίζεται μόνο για την οπίσθια θωρακαλγία, χωρίς να συγχέεται με άλλες περιοχές εμφάνισης πόνου. Αυτό είναι χρήσιμο για να μην έχουμε διαγνωστική σύγχυση
Σε όσους έχουν ραχιαλγία, η εντόπιση σπάνια είναι απόλυτα ξεκάθαρη ακόμα και αν πρόκειται για κάταγμα της σπονδυλικής στήλης. Συνήθως υπάρχει μια ευρεία επώδυνη εστία, η οποία επεκτείνεται ζωστηροειδώς δεξιά και αριστερά της σπονδυλικής και παρουσιάζει μυϊκό σπασμό.
Τα συνηθέστερα αίτια ραχιαλγίας είναι :
1. Τα μηχανικά – εκφυλιστικά νοσήματα ΘΜΣΣ
2. Η οστεοπόρωση με σπονδυλικά κατάγματα
3. Τα σπλαχνικά νοσήματα
4. Τα νεοπλάσματα
5. Οι λοιμώξεις της Σπονδυλικής Στήλης
Με βάση τα ανωτέρω, ελπίζω να κατάφερα να κάνω σαφές στον αναγνώστη – επισκέπτη, ότι μπορεί ευκαιριακά να ‘’πιάστηκε’’ λόγω άβολης στάσης ή εργασίας πολλών ωρών στο computer, αλλά η συχνή και επίμονη εμφάνιση του πόνου, απαιτεί έλεγχο από ένα ειδικό.
Τα αυθαίρετα συμπεράσματα με βάση τις ‘’οδηγίες’’ άσχετων, ακόμα και όταν πρόκειται για καταστάσεις χωρίς κίνδυνο όπως οι εκφυλιστικές παθήσεις, το μόνο που κάνουν είναι να μεταθέτουν χρονικά το πρόβλημα το οποίο κάποια στιγμή θα χρειαστεί αντιμετώπιση.