Το πεντάνευρο (great plantain ή plantain major), είναι ένα φυτό, τα φύλλα και οι σπόροι του οποίου χρησιμοποιούνται για φάρμακο.
Στο διαδίκτυο, στις Ελληνικές ιστοσελίδες, φέρεται ως πανάκεια, ικανή να γιατρέψει σχεδόν τα πάντα. Έτσι το προτείνουν για θεραπεία σε λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, βρογχίτιδα, κρυολογήματα και ερεθισμένες ή αιμορραγούσες αιμορροΐδες. Επίσης ως μικροβιοκτόνο, μυκητοκτόνο, αλλά και για να μειώσει το οίδημα … στον διογκωμένο προστάτη.
Μερικοί άνθρωποι το βάζουν απευθείας σε πληγές ή σε ερεθισμένο δέρμα, ενώ δεν απουσιάζουν και εκείνοι που το τοποθετούν απευθείας στα μάτια.
Περισσότερες λεπτομέρειες για το πεντάνευρο θα βρείτε σε προηγούμενη ανάρτηση (*) στην οποία και αναφέρονται αρκετές ακόμα ‘’ιδιότητες’’ και ‘’θεραπευτικές ενδείξεις’’ τις οποίες κανένας δεν αισθάνεται την υποχρέωση να τεκμηριώσει.
(*) Δείτε: Βότανα 1. – Δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν; (Ματθαίος Δ’ 23, Θ’ 35 και Ι’ 1)
Ας δούμε τώρα ποιο σοβαρά το θέμα και ας αναζητήσουμε πίσω από την διαφήμιση ή την επιπολαιότητα, ποια είναι η αλήθεια.
Όπως συμβαίνει με πάμπολλα βότανα, τα επιστημονικά αποδεικτικά στοιχεία γύρω από την δράση του πεντάνευρου είναι ανεπαρκή. Προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι η λήψη του μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος. Άλλα στοιχεία (έρευνες υπό ανάπτυξη), δείχνουν ότι η λήψη πεντάνευρου θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της χρόνιας βρογχίτιδας.
Όμως:
Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να στηρίξουν ότι το φυτό είναι θεραπευτικό για:
• λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης .
• αιμορροΐδες .
• Δερματικές παθήσεις όταν εφαρμόζεται στο δέρμα .
• Ερεθισμούς των οφθαλμών, όταν εφαρμόζεται στο μάτι.
• Άλλες καταστάσεις.
Όπως διαδίδεται (αφελώς ή σκοπίμως) μέσω του Internet
###
Θα ρωτούσε κάποιος, Είναι ενδεχόμενο να αποδειχτεί ότι η λαϊκή εμπειρική δοξασία είναι αληθινή;
Θα μπορούσαμε να απαντήσουμε ότι το μέλλον είναι … αόρατον. Όμως η λογική λέει πως για την ώρα που μιλάμε δεν διατίθενται επαρκή στοιχεία. Έτσι οι υπερβολικές υποσχέσεις για το πεντάνευρο και φυσικά όλα τα άλλα βότανα (όταν δεν υπάρχει τεκμηρίωση) είναι πιθανότατο ότι θα αποδειχτούν ψευδείς.
Πάντως, στην περίπτωση του συγκεκριμένου, δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες όταν το λαμβάνουν από το στόμα, οι περισσότεροι ενήλικες. Σε λίγες μόνο περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί διάρροια και πτώση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης η εφαρμογή στο δέρμα και στα μάτια, ίσως να προκαλέσει αλλεργίες. Εδώ ας σημειωθεί ότι οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στα πεπόνια θα μπορούσαν επίσης να είναι αλλεργικοί στο πεντάνευρο.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το πεντάνευρο δεν πρέπει να λαμβάνεται στην κύηση. Μπορεί να έχει επίδραση στην μήτρα και να αυξήσει το ενδεχόμενο μιας αποβολής. Συνιστάται επίσης το βότανο να αποφεύγεται στον θηλασμό διότι δεν διατίθενται επαρκή στοιχεία για την ασφάλεια του μωρού.
Αλληλεπιδράσεις
Το βότανο πεντάνευρο (great plantain ή plantain major) έχει μέτρια αλληλεπίδραση με την Βαρφαρίνη (Coumadin). Τούτο διότι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη Κ χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για να βοηθηθεί η πήξη του αίματος. Η Βαρφαρίνη (Coumadin) χρησιμοποιείται για να επιβραδύνει την πήξη του αίματος . Βοηθώντας την πήξη του αίματος με πεντάνευρο, ίσως μειώσουμε την αποτελεσματικότητα της βαρφαρίνης, δηλαδή την αντιπηκτική αγωγή.
Πριν κλείσουμε αυτή τη σελίδα ας αναφερθεί και το ότι δεν υπάρχουν επαρκή ερευνητικά στοιχεία, που να καθορίζουν το ασφαλές εύρος δοσολογίας. Επομένως οι όποιες οδηγίες δοσολογίας θα σας προταθούν, πρέπει να ξέρετε ότι θα είναι εμπειρικές.
Συμπέρασμα
Το έλλειμμα γνώσης, προσφέρει ευκαιρίες στην επιπολαιότητα, την αγυρτεία και τον ασύδοτο ‘’επαγγελματισμό’’.
Όταν όμως μιλάμε για θέματα υγείας, τα παραπάνω δεν είναι πταίσματα. Λέγονται και είναι εγκλήματα.
Εντούτοις είναι κρίμα, μέσα από τέτοιου είδους τακτικές, να απαξιώνονται συνολικά τα βότανα, που συνόδευσαν τον άνθρωπο από την χαραυγή της ανθρωπότητας, προσφέροντας του πολλά.
Σήμερα οι γνώσεις μας είναι αρκετές έτσι ώστε η χρήση τους να είναι ορθή, οι παρενέργειες και οι ασυμβατότητες να αποφεύγονται και η θεραπευτική ωφέλεια εξ αυτών (ως κύρια ή συμπληρωματικά φάρμακα) να είναι σημαντική.
Βότανα 1. – Δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν; (Ματθαίος Δ’ 23, Θ’ 35 και Ι’ 1)
TV- Βότανα & Θεραπείες Εκ Φύσεως
Βότανα στην θεραπεία της ψωρίασης; Γιατί όχι;
Βότανα. Είναι Ασφαλή ή Επικίνδυνα;
Φυτικά φάρμακα (βότανα). Έχουν δράση; Είναι ασφαλή;
Βότανα για ημικρανία – κεφαλαλγία; Ναι, αν γνωρίζουμε τι και πως.