Αρχική » Παιδιατρικα » Τι είναι η κρυψορχία;

Τι είναι η κρυψορχία;

testes

Οι όρχεις σχηματίζονται στην κοιλιά του εμβρύου και προς τον 6ο μήνα της κύησης κατεβαίνουν και περνούν από το βουβωνικό πόρο εντός του οσχέου (όσχεο είναι το δερμάτινο σακουλάκι που περιέχει τους όρχεις).

Κρυψορχία

λέμε τη συγγενή εκείνη ανωμαλία κατά την οποία

ο όρχις δεν ολοκληρώνει την κάθοδο του και δεν εισέρχεται στο όσχεο κατά την διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής, αλλά μένει καθηλωμένος σε κάποιο σημείο της διαδρομής.  

Διακρίνουμε επομένως υψηλές κρυψορχίες με τους όρχεις να βρίσκονται μέσα στην κοιλιά, ή χαμηλές κρυψορχίες, με τους όρχεις να βρίσκονται μεταξύ βουβωνικού πόρου και οσχέου.

Αρκετές φορές οι όρχεις του αγοριού είναι ανελκόμενοι, δηλαδή κινούνται  από το όσχεο προς την βουβωνική περιοχή. Παρέχουν έτσι στους μη ειδικούς, εντύπωση κρυψορχίας αλλά στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις δεν χρειάζεται θεραπεία.

Το πρόβλημα

Η παραμονή των όρχεων μέσα στην κοιλιά και εκτός οσχέου, τους εκθέτει σε μεγαλύτερη θερμοκρασία από εκείνη που θα είχαν αν βρίσκονταν στη σωστή θέση. Αυτό επηρεάζει τα κύτταρα τους και προκαλεί ατροφία. Φυσικό επακόλουθο η αλλοίωση και του σπέρματος, που με την πρόοδο της ηλικίας θα παραχθεί.

Μια ακόμα δυσάρεστη εξέλιξη είναι ότι αυξάνει το ενδεχόμενο ανάπτυξης κακοήθειας.

Για τους λόγους αυτούς η κρυψορχία πρέπει να αντιμετωπισθεί χειρουργικά. 

Στο 60% περίπου των παιδιών που θα γεννηθούν με κρυψορχία, ο όρχις κατεβαίνει από μόνος του εντός του όσχεου μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται βιασύνη. Όμως εάν αυτό δεν συμβεί, πρέπει να πάρουμε μέτρα.

Παλαιότερα περιμέναμε αρκετά χρόνια και χρησιμοποιούσαμε και φάρμακα για να επιτύχουμε την κάθοδο. Νεότερες μελέτες όμως έδειξαν ότι αλλοιώσεις στα κύτταρα θα συμβούν και αποδεικνύονται στο μικροσκόπιο, μετά από την ηλικία των 2 ετών.

Αυτό σημαίνει ότι το αυριανό σπέρμα των παιδιών αυτών ίσως θα είναι αδύνατο.

Έτσι τα κριτήρια χειρουργικής επέμβασης και αποκατάστασης έγιναν πιο αυστηρά.

Το χειρουργείο

Μέσα από μια μικρή τομή οι όρχεις παρασκευάζονται και τοποθετούνται εντός του όσχεου με υψηλότατα ποσοστά επιτυχίας.

Η επέμβαση αυτή είναι εντελώς ανώδυνη, απαιτεί λίγες ώρες παραμονή στο νοσοκομείο και το παιδί και από την άλλη ακόμα ημέρα γυρίζει στις συνηθισμένες του ασχολίες.

Η τομή ή οι τομές (ανάλογα αν ή κρυψορχία είναι ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη) είναι πολύ μικρές και βρίσκονται χαμηλά στην βουβωνική περιοχή όπου και αργότερα θα καλυφθούν από την ανάπτυξη των τριχών. Η συρραφή με ράμματα που απορροφούνται, συμβάλλει ώστε η τομή να μην αποτελεί αισθητικό πρόβλημα και έχει το πλεονέκτημα πως δεν θα χρειασθεί αφαίρεση ραμμάτων.

Η επέμβαση είναι πολύ ασφαλής και οι επιπλοκές ελάχιστες. Εάν ο όρχις είναι δυσπλαστικός (κάτι πολύ σπάνιο), μπορεί να χρειασθεί αφαίρεση του. Σε μεγαλύτερη ηλικία θα τοποθετηθεί μιας πλαστική πρόθεση εντός του όσχεου, έτσι ώστε να μην υπάρχουν αισθητικά ή ψυχολογικά προβλήματα.

Απάντηση Ακύρωση απάντησης