Ως αναπνευστική ανεπάρκεια ορίζουμε την κατάσταση στην οποία ο οργανισμός μας (το αναπνευστικό του σύστημα) δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ιστών και των οργάνων του, παρέχοντας τους επαρκή επίπεδα οξυγόνου.
Οι απαιτήσεις αυτές φυσικά, θα εξαρτηθούν από την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε ή διαφορετικά το ενεργειακό επίπεδο που χρειάζεται να καλύψουμε.
Μοιάζει σαν να λέμε ότι η τροφοδοσία μιας μηχανής εσωτερικής καύσης (ας πούμε του αυτοκινήτου μας) θα χρειασθεί διαφορετική ποσότητα καυσίμου σε διαφορετικές ταχύτητες και διαφορετικά φορτία που μεταφέρει.
Το οξυγόνο στον οργανισμό μας (αλλά και το διοξείδιο του άνθρακα) μπορούμε να το μετρήσουμε στο αρτηριακό μας αίμα.
Όταν το επίπεδο του Οξυγόνου του αρτηριακού αίματος είναι μεταξύ 60 και 85 mm στήλης Hg υπάρχει υποξυγοναιμία. Πάνω από τα 85 mm Hg το οξυγόνο είναι φυσιολογικό. Αν οι τιμές μέτρησης δείχνουν κάτω από 60 mm στήλης Hg υπάρχει αναπνευστική ανεπάρκεια
Την αναπνευστική ανεπάρκεια την διακρίνουμε σε οξεία και χρόνια. Μπορεί να έχει φυσιολογικά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα ή και αυξημένα. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση μιλάμε και για υπερκαπνία. Φυσιολογικά το διοξείδιο βρίσκεται σε τιμές ανάμεσα στα 35 – 45 mm στήλης υδραργύρου.
Οι εκδηλώσεις μιας αναπνευστικής ανεπάρκειας.
Θα εξαρτηθούν από την βαρύτητα της. Και μπορεί να είναι:
Ανησυχία, Ταχυκαρδία, Δύσπνοια,
Ταχύπνοια, Κεφαλαλγία, Κυάνωση,
Διανοητική σύγχυση, Εφίδρωση, Τρόμος.
#
Ποια είναι τα αίτια μιας αναπνευστικής ανεπάρκειας;
Η αδυναμία του οργανισμού να εξασφαλίσει επαρκές οξυγόνο στους ιστούς και τα όργανα, μπορεί να προκύψει από πολλές αιτίες. Τις κυριότερες (αλλά όχι όλες) τις καταγράφουμε παρακάτω:
- Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
- Οξεία και χρόνια βρογχίτιδα
- Βρογχικό άσθμα
- Αποφρακτική άπνοια του ύπνου
- Παχυσαρκία (κυρίως λόγω περιορισμού της θωρακικής έκπτυξης και μείωσης της κινητικότητας του διαφράγματος)
- Πνευμονία , πλευρίτιδα
- Πνευμοθώρακας (αυτόματος ή τραυματικός)
- Περιορισμός του θωρακικού κλωβού (πχ. έντονη κυφοσκολίωση )
- Βλάβες του μυϊκού ιστού
- Βλάβες του νευρικού συστήματος
- Διάφορα φάρμακα που προκαλούν καταστολή του αναπνευστικού κέντρου
- Πνευμονική εμβολή
- Πνευμονικό οίδημα
Η Θεραπεία της αναπνευστικής ανεπάρκειας
Υποστηρικτικά θα δοθεί αν χρειασθεί οξυγόνο και (κυρίως) θα αντιμετωπιστεί το αίτιο που την προκαλεί. Αυτό φυσικά θα γίνει με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα στην περίπτωση του πνευμοθώρακα θα αποκατασταθεί (μηχανικά) η αρνητική ενδοθωρακική πίεση. Στην πνευμονία θα χρειασθούν αντιβιοτικά. Στην πλευρίτιδα παρακέντηση και ούτω καθεξής.
Δείτε και: