Αρχική » Παθολογικα » Αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Θεραπεία

Αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Θεραπεία

Από τη στιγμή της διάγνωσης και μετά θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα για να προλάβουμε τις εξελίξεις. Φυσικά ο γιατρός είναι εντελώς ανίσχυρος αν ο ασθενής δεν συνεργασθεί απόλυτα.

Υποχρεώσεις ασθενούς

  • Το σημαντικότερο είναι να διακοπεί το κάπνισμα.
  • Η σωματική άσκηση είναι χρήσιμη
  • Η απώλεια βάρους σε περίπτωση παχυσαρκίας είναι αναγκαία
  • Το αντιγριππικό εμβόλιο είναι απαραίτητο  

 Φάρμακα

Υπάρχουν διάφορα φάρμακα για να βοηθήσουν τον ασθενή με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Ο κεντρικός στόχος τους είναι να διευκολύνουν την είσοδο και έξοδο του αέρα στους πνεύμονες. Αυτό θα το πετύχουμε είτε με βρογχοδιαστολή (βρογχοδιασταλτικά φάρμακα), είτε με την δράση της κορτιζόνης (σε μέτριες και βαριές περιπτώσεις ΧΑΠ).

Υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιηθούν βλεννολυτικά και πιθανόν αντιβιοτικά (αν πιθανολογούμε επιμόλυνση από μικρόβια).

Ο ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει καλά ότι η έναρξη μιας θεραπείας δεν επαναφέρει πλήρως την βατότητα των πνευμονικών αεραγωγών και δεν αποκαθιστά την χαμένη αναπνευστική του λειτουργία. Θα είναι τραγικό λάθος (και γίνεται συχνά) να παίρνει τη θεραπεία αλλά να συνεχίζει απτόητος το κάπνισμα.

Τα βρογχοδιασταλτικά είναι εισπνεόμενα ή φέρονται και σε σιρόπια και χάπια. Για επείγουσες καταστάσεις υπάρχουν και ενέσιμες μορφές.

Η κορτιζόνη επίσης είναι σε μορφή χαπιών, ενέσεων και εισπνοών.

Σε περιπτώσεις ανάγκης και ειδικά σε βαριές μορφές αποφρακτικής πνευμονοπάθειας συχνά θα χρειασθούμε και οξυγόνο.

Βρογχικό άσθμα και ΧΑΠ

Το βρογχικό άσθμα παρουσιάζει ομοιότητα στα συμπτώματα του με την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Όμως πρόκειται για εντελώς διαφορετική κατάσταση.

Η απόφραξη αεραγωγών και η έκπτωση στην αναπνευστική λειτουργία που παρατηρείται στη ΧΑΠ είναι μόνιμη. Στο βρογχικό άσθμα στα μεσοδιαστήματα των παροξυσμών οι ασθενείς είναι εντελώς ελεύθεροι από συμπτώματα και η σπειρομέτρηση τους στις φάσεις ηρεμίας είναι φυσιολογική.

Επίσης στο βρογχικό άσθμα η ανταπόκριση των ασθενών στα βρογχοδιασταλτικά είναι ικανοποιητική ενώ σε εκείνους που πάσχουν από ΧΑΠ σημαντικά μικρότερη.

Δείτε και:

Αναπνευστική ανεπάρκεια

Αποφρακτική πνευμονοπάθεια, Γνωστή και ως ΧΑΠ

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης