Αρχική » Παθολογικα » Θρόμβωση αιμορροΐδας, ένας αθώος τρομοκράτης

Θρόμβωση αιμορροΐδας, ένας αθώος τρομοκράτης

Η αιμορροϊδική θρόμβωση που αποκαλείται και περιπρωκτικό αιμάτωμα έχει μια πολύ χαρακτηριστική εικόνα. Παρουσιάζεται σαν ένα σκουρόχρωμο, σκληρό και συνήθως επώδυνο μόρφωμα (μέγεθος από μισό έως τρία εκατοστά) που περιέχει ένα θρόμβο από πηγμένο αίμα.

Η εμφάνιση του συχνά τρομοκρατεί τον πάσχοντα που βάζει διάφορα πράγματα στο νου, αλλά επί της ουσίας δεν είναι κάτι επικίνδυνο.

Τι είναι;

Πρόκειται για μια σπασμένη φλέβα που δεν άντεξε την εσωτερική πίεση που ασκήθηκε από το αίμα σε μια κατάσταση που η περιοχή ζορίστηκε από έντονη διάρροια και τεινεσμό, δυσκοιλιότητα ή και ανύψωση μεγάλου βάρους.

Μερικές φορές, μικροφλεγμονές στο πρωκτικό κανάλι μπορεί να έχουν επεκταθεί μέχρι το τοίχωμα της φλέβας αδυνατίζοντας το.

Η αιμορροϊδική θρόμβωση δεν χρειάζεται θεραπεία. Συνήθως αρκούν λίγες ημέρες, κάποιο φάρμακο που θα ρυθμίσει τις κενώσεις και λίγα αναλγητικά. Ο θρόμβος θα απορροφηθεί και το πολύ που θα υπάρχει για να θυμίζει την περίπτωση θα είναι μια μικρή δερματική πτυχή.

Είναι πιθανό, στην διάρκεια των ημερών αυτών να υπάρξει μια μικροαιμορραγία.

Σε κάποιες περιπτώσεις με πολύ έντονο πόνο, μπορεί να χρειασθεί να γίνει αφαίρεση του θρόμβου που είναι μια πολύ απλή διαδικασία και σχεδόν πάντα δεν απαιτεί ούτε καν τοπική αναισθησία. Με χειρουργικό νυστέρι κάνουμε μικρή τομή και πιέζοντας ελαφρά αφαιρούμε το θρόμβο. Κάποιοι προτιμούν αντί για νυστέρι να χρησιμοποιήσουν μια χοντρή βελόνα.  

Ο ασθενής αμέσως ανακουφίζεται και χωρίς νοσηλεία γυρίζει στο σπίτι του.

δείτε και: 

Οι αιμορροΐδες (και οι παγίδες που ίσως κρύβουν).

 Αιμορροϊδες και επικίνδυνα λάθη

Οι αιμοροίδες και οι θεραπείες που διαθέτουμε 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης