Η πέτρα (ή οι πέτρες), βρίσκονται μέσα στην χοληδόχο κύστη ή και τον χοληδόχο πόρο. Η σωστή διατύπωση επομένως είναι:

πέτρα στην χοληδόχο κύστη

Στο παρελθόν, η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως, γινόταν με ‘’ανοιχτό’’ χειρουργείο, τομή στο δεξιό άνω μέρος της κοιλιάς, αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο και μπόλικο πόνο.

Στη συνέχεια είχαμε αρκετές ημέρες ανάρρωση, φύλαγμα από βάρη και έντονη προσπάθεια.

Σήμερα, μια τεχνική προχωρημένης τεχνολογίας (με σημαντικά πλεονεκτήματα) έχει από καιρό υποκαταστήσει την ανοικτή αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως.

Πρόκειται φυσικά για την λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.

Σε αυτή την επέμβαση:

·        Αντί για μια χειρουργική τομή 10-15 εκατοστά, η εγχείρηση απαιτεί τέσσερις τομές (μικρές σαν κουμπότρυπες) στην κοιλιά.

·        Υπάρχει πολύ λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος.

·        Η ανάρρωση μετά από την λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι ταχύτερη, σε σχέση με την αντίστοιχη ανοικτή εγχείρηση.  

·        Η νοσηλεία βραχύτερη. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν σπίτι τους μετά από μια δυο ημέρες.

·        Επιστρέφουν επίσης γρήγορα στις φυσιολογικές καθημερινές δραστηριότητες τους.

Τι είναι η χοληδόχος κύστη;

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο σε σχήμα αχλαδιού, που βρίσκεται κάτω από το συκώτι (ήπαρ) του ανθρώπου (στο δεξιό πάνω μέρος της κοιλιάς μας).

Η κύρια λειτουργία της είναι να αποθηκεύει και να συγκεντρώνει ένα πεπτικό υγρό (χολή), που παράγεται από το ήπαρ στο διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στα γεύματα.

Η χολή που απελευθερώνεται από την χοληδόχο κύστη μετά τη λήψη της τροφής, πηγαίνει στο 12δάκτυλο και βοηθάει στο μηχανισμό της πέψεως (κάνοντας διάσπαση λιπών). 

Το ‘’μονοπάτι’’ που ακολουθεί στην πορεία αυτή η χολή μας, είναι ένα σωληνάκι που λέγεται χοληδόχος πόρος.  

Όταν θα αναγκασθούμε να βγάλουμε την χοληδόχο κύστη δεν θα προκύψει από την απουσία της κανένα σοβαρό πρόβλημα.

Γιατί βγάζουμε την κύστη;

Η λειτουργία της χοληδόχου κύστης επηρεάζεται από πέτρες που μπορούν να σχηματιστούν μέσα της (*). Οι πέτρες αυτές (λέγονται χολόλιθοι), αποτελούνται κυρίως από χοληστερόλη και χολικά άλατα που είναι συστατικά της χολής. Δεν υπάρχουν τρόποι προφύλαξης για την αποφυγή της δημιουργίας των.

Τον μηχανισμό παραγωγής χολόλιθων δεν τον γνωρίζουμε απόλυτα. Όμως σε κάποιες καταστάσεις (παχυσαρκία, εγκυμοσύνη, αιμολυτικές νόσοι), υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να σχηματιστούν.  

Οι χολόλιθοι, αποτελούν σημαντικό πρόβλημα γιατί μπορούν να φράξουν την έξοδο της χοληδόχου κύστεως και να σταματήσουν τη ροή της χολής προς το έντερο, με αποτέλεσμα δυνατούς πόνους, εμετούς που δεν ανακουφίζουν, διόγκωση της κύστης  και αρκετά συχνά (λόγω στάσης και ανάπτυξης μικροβίων),  πυρετό  με  ρίγος.

Εάν λίθοι από την χοληδόχο κύστη, φράξουν το σωληνάκι (χοληδόχο πόρο) θα έχουμε  κίτρινη χροιά του δέρματος (αποφρακτικός ίκτερος)

Μια επιπλοκή ακόμα που μας τρομάζει είναι η παγκρεατίτιδα. Δεν συμβαίνει πάντα, αλλά αν συμβεί μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη.

(*) ο σωστός όρος είναι: Πέτρα στην χοληδόχο κύστη και όχι πέτρα στη χολή.    

Μήπως δεν πρέπει να χειρουργηθώ;

Το ερώτημα είναι κλασικό και το κάνουν όλοι όσοι έχουν πέτρα ή πέτρες στη χοληδόχο κύστη. Ιδιαίτερα εάν έχουν λίγα συμπτώματα ή αν το έμαθαν τυχαία με εξέταση που έγινε για άλλο λόγο.

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό συνοψίζεται στο εξής: Την χοληδόχο κύστη την βγάζουμε όχι μόνο για αυτά που νοιώθουμε αλλά κυρίως για όσα μπορεί από αυτή να πάθουμε.

Διαβάστε περισσότερα για αυτό στο: Χολή με πέτρες αλλά χωρίς ενοχλήσεις. Τι κάνω;

##

Διάγνωση και προετοιμασία επέμβασης

Εφόσον ο ασθενής έχει συμπτώματα (δυσπεψία, πόνος, τάση για εμετό, ναυτία κλπ.), μπαίνει υποψία και γίνεται έλεγχος.

Το υπερηχογράφημα, είναι η πιο χρήσιμη εξέταση για να απεικονίσουμε τους λίθους στη χοληδόχο κύστη. Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις να χρειαστούν και άλλες ακτινολογικές εξετάσεις, για να αξιολογηθεί καλλίτερα η κατάσταση.

Επειδή, εφόσον υπάρχουν λίθοι δεν διαλύονται από μόνοι τους ούτε και με τα φάρμακα (μόνο προσωρινά και όχι σε όλους τους αρρώστους), τα συμπτώματα θα συνεχιστούν έως την ώρα που η χοληδόχος κύστη θα αφαιρεθεί.

Η χειρουργική αφαίρεση είναι η πλέον αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία.

Πριν το χειρουργείο θα χρειαστούν ορισμένες εξετάσεις (ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό και την γενική κατάσταση της υγείας).

Εάν ο ασθενής παίρνει φάρμακα, πρέπει να ενημερώσει τον χειρουργό και τον αναισθησιολόγο. Κάποια ίσως πρέπει να διακοπούν (ασπιρίνη, αντιπηκτικά, αντιφλεγμονώδη).

Λαπαροσκοπική τεχνική

Η χορήγηση γενικής αναισθησίας ώστε ο ασθενής να κοιμάται κατά τη διάρκεια της εγχειρήσεως, είναι αναγκαία.

Ο χειρουργός χρησιμοποιεί ειδικό σωλήνα που τοποθετείται στην κοιλιά, κοντά στην περιοχή του ομφαλού.

Το λαπαροσκόπιο συνδέεται με ειδική κάμερα και μπαίνει στην κοιλιά δια μέσου του ομφαλικού σωλήνα. Ο χειρουργός έχει μια εικόνα σε μεγέθυνση στην οθόνη που έχει μπροστά του.

Τρεις επιπλέον σωλήνες εισάγονται στην κοιλιά διευκολύνοντας τον χειρουργό να ξεκολλήσει την χοληδόχο κύστη από τους γύρω ιστούς και μετά να την τραβήξει έξω δια μέσου μίας εκ των οπών του τοιχώματος της κοιλιάς.

Μετά την αφαίρεση της κύστης, οι μικρές τομές που έγιναν κλείνονται με ράμματα. Μετά από λίγο καιρό τα σημάδια που απομένουν είναι ελάχιστα.

Όχι για όλους τους ασθενείς

Σε ένα μικρό αριθμό ασθενών, η λαπαροσκοπική αφαίρεση δεν είναι εφικτή. Αυτό το γνωρίζουμε από πριν (πχ. εικόνα χολοκυστίτιδας με παχύ τοίχωμα της κύστης στον υπέρηχο) ή σπανιότερα, το διαπιστώνουμε την ώρα της επέμβασης, όταν συμφύσεις (κυρίως), εμποδίζουν τον άνετο χειρισμό των εργαλείων μετατρέποντας την απλή επέμβαση σε εργώδη, που εγκυμονεί κινδύνους κακώσεων.  

Όταν ο χειρουργός εκτιμήσει ότι είναι ασφαλέστερο, για το συμφέρον του ασθενούς θα μετατρέψει την λαπαροσκοπική σε ανοικτή εγχείρηση. Αυτό είναι μια σωστή χειρουργική επιλογή.

Παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε μια τέτοια εξέλιξη είναι η παχυσαρκία, ιστορικό άλλων χειρουργικών επεμβάσεων στη επάνω κοιλιά ή μια αιμορραγία που δεν σταματά εύκολα. Σημαντικός επομένως όπως γίνεται αντιληπτό, είναι ο ρόλος της ικανότητας και της εμπειρίας του χειρουργού, προκειμένου να ολοκληρωθεί μια λαπαροσκοπική επέμβαση με επιτυχία.

Μικρή νοσηλεία

Οι περισσότεροι ασθενείς που θα αφαιρέσουν την χοληδόχο κύστη λαπαροσκοπικά, θα φύγουν από το νοσοκομείο σε 2 το πολύ ημέρες και θα μπορέσουν  να εργασθούν ελαφρά, μέσα σε μια εβδομάδα. Για όσους κάνουν βαριά εργασία θα απαιτηθεί μεγαλύτερο διάστημα (4-6 εβδομάδες)

Είναι ασφαλής;

Η συχνότητα των επιπλοκών μετά από λαπαροσκοπική αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως, είναι παρόμοια με αυτή των επιπλοκών μετά από ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Φυσικά, όταν εφαρμόζεται από χειρουργούς που έχουν την αναγκαία εκπαίδευση και εμπειρία. Με αυτή την προϋπόθεση η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών δεν θα εμφανίσει μετεγχειρητικά προβλήματα.

Οι επιπλοκές

Μετά από λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, οι επιπλοκές μπορεί να είναι: η αιμορραγία, μια λοίμωξη, η πνευμονία, η φλεβοθρόμβωση, οι συλλογές χολής και οι χειρουργικοί τραυματισμοί ανατομικών στοιχείων.

Αντένδειξη

Αν και τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής επέμβασης είναι πολλά, η μέθοδος μπορεί να μην αρμόζει σε μερικούς ασθενείς, στους οποίους συνυπάρχουν άλλες παθήσεις (όπως βαριά καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια, παθήσεις με προβλήματα του μηχανισμού πήξεως του αίματος κ.α). Η λεπτομερής ιατρική εξέταση που θα προηγηθεί θα απαντήσει εάν η λαπαροσκοπική μέθοδος είναι η ενδεδειγμένη για τον συγκεκριμένο ασθενή.

===========================================================================

Κοινοποιήστε αυτή την ιστοσελίδα σε συγγενείς, φίλους και γνωστούς. Είναι σίγουρο πως θα φανείτε σε κάποιους πολύ χρήσιμος

===========================================================================

Δείτε και: Δίαιτα ΜΕΤΑ την χολοκυστεκτομή

Χειρουργική: Η …επανάσταση των robot

Πολύποδες της χοληδόχου κύστεως. Τι είναι, τι κάνω.

Χοληδόχος κύστη. Άλλο η πέτρα και άλλο η λάσπη

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Trending

Discover more from 1400 Γραμμαρια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading