Αρχική » Παθολογικα » Καρκίνος. Πως δεν θα σας αιφνιδιάσει.

Καρκίνος. Πως δεν θα σας αιφνιδιάσει.

Early_diag.

διαγνώστε τον έγκαιρα με τις σωστές δοκιμασίες διαλογής

Σε πολλές δυστυχώς περιπτώσεις διαγνώσεως καρκίνου, ο ασθενής και το περιβάλλον του δεν ‘’πέφτουν από τα σύννεφα’’ απλώς, αλλά ακούνε από τους γιατρούς να λένε ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν έχει ξεφύγει από τον έλεγχο.

Για την ανάγκη της έγκαιρης διάγνωσης που σε πολλά είδη καρκίνου θα αυξήσει την πιθανότητα επιβίωσης για αρκετά χρόνια ή ακόμα και θα οδηγήσει σε πλήρη ίαση, ακούγονται πολλά στις ημέρες μας. Οι Έλληνες – πρέπει να παραδεχτούμε- δεν είναι ο πλέον πειθαρχικός λαός και συχνά, δηλώνουν μεν πως ενδιαφέρονται, αλλά δεν αντιδρούν και δεν μετατρέπουν σε ουσία την καλή τους πρόθεση. Ίσως πολλοί παράγοντες να είναι συμμέτοχοι σε αυτό αλλά όσο αφορά την πράξη, ας γνωρίζουμε πως για αρκετά είδη απειλής μπορούμε με τις σωστές μας ενέργειες και στον κατάλληλο χρόνο, να προλάβουμε.

Περιγράφονται πιο κάτω οι περιπτώσεις διαφόρων μορφών καρκίνου, μαζί με τις εξετάσεις που αποδείχτηκε πως αν θα γίνονται, επηρεάζουν σημαντικότατα το μέλλον, μειώνουν την απειλή και οδηγούν σε ίαση ή παράταση (και μάλιστα ποιοτική) της ζωής μας.  

Καρκίνος Μαστού:

Μαστογραφία. Υπάρχουν και δυνατότητες υπερήχων αλλά υστερούν σε ακρίβεια και αξιοπιστία. Μην φοβάστε την ακτινοβολία. Σήμερα, τα νέα μηχανήματα είναι ασφαλή. 

Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας:

Δοκιμασία (test) κατά Παπανικολάου και εξέταση του κόλπου (κολποσκόπηση). Απλές, εύκολες και ανώδυνες εξετάσεις με πολύτιμες πληροφορίες.

Καρκίνος Παχέος Εντέρου:

Δακτυλική εξέταση από το ορθό, μικροσκοπική εξέταση των κοπράνων για αίμα, κολονοσκόπηση . Οι δυο πρώτες συχνότερα και η κολονοσκόπηση ανά πενταετία ή και αργότερα. Για όλους μετά από τα πενήντα χρόνια και για ειδικές ομάδες πληθυσμού νωρίτερα από τα πενήντα.

Καρκίνος Προστάτη:

Δακτυλική εξέταση από το ορθό και PSA (prostate specific antigen).

Μελάνωμα:

Τακτικός έλεγχος των σπίλων (ελιές) και χειρουργική εξαίρεση όσων κριθούν ύποπτοι. Ιδιαίτερη προσοχή σε ομάδες υψηλού κινδύνου (όπου νέες δυνατότητες προληπτικού ελέγχου αναπτύσσονται). 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης