Μπορεί στα αυτιά του μη ειδικού να ακούγεται απίθανο, μπορεί να μην περνάει από το νου του αλλά, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) έχει αποδειχτεί πως είναι μια πιθανή αιτία, για να πυροδοτηθεί συμπτωματολογία άσθματος.
Η επιθετική αντιμετώπιση της ΓΟΠ, μπορεί επομένως να μειώσει τα συμπτώματα του ασθματικού και να βελτιώσει την αναπνευστική του λειτουργία.
Το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό και ως εκ τούτου δεν αντιμετωπίζεται.
Τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, όταν μεταξύ των συμπτωμάτων του ασθενούς με διάγνωση άσθματος, εκείνα που παραπέμπουν σε διάγνωση μιας ΓΟΠ, είναι ελάχιστα ή και υποκειμενικά ανύπαρκτα. Πράγματι, υπάρχουν περιπτώσεις που ο ασθενής μπορεί να έχει παλινδρόμηση αλλά να μην παραπονιέται για τα ανάλογα συμπτώματα.
Πρόσφατη ανασκόπηση στην διεθνή βιβλιογραφία έδειξε ότι διάφορες μελέτες δείχνουν πως ασθενείς με άσθμα έχουν και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε ποσοστά ιδιαίτερα υψηλά, που κινούνται ανάμεσα στο 30-90%.
Το γεγονός δεν αφορά μόνο ενήλικες αλλά συμβαίνει και σε παιδιά.
Σε μια μελέτη που έγινε σε 199 ασθενείς με άσθμα, παρακολουθήθηκε το ενδοοισοφαγικό PH, δηλαδή η ενεργός οξύτητα μέσα στον οισοφάγο για 24 ώρες. Διαπιστώθηκε ότι 164 ασθενείς (82%) έκαναν παλινδρόμηση και από αυτούς οι 118 (72%) είχαν παθολογικές τιμές οξέος.
Στους περισσότερους από τους ασθενείς αυτούς, τα επεισόδια άσθματος και αναπνευστικών συμπτωμάτων συμβάδιζαν με τις χρονικές περιόδους που έκαναν παλινδρόμηση και η οξύτητα στον οισοφάγο ήταν αυξημένη.
Τα ευρήματα αυτά, που από έμπειρους κλινικούς γιατρούς ήταν αναμενόμενα, μας αναγκάζουν πλέον να είμαστε πιο προσεκτικοί στις περιπτώσεις άσθματος, τόσο σε ενήλικες, όσο και παιδιά ή ηλικιωμένους που είναι και οι πλέον ευάλωτοι. Είναι πιθανό πως η ανακάλυψη μιας υποκρυπτόμενης παλινδρόμησης, θα μπορούσε με την σωστή θεραπεία και τις απαραίτητες οδηγίες να ανακουφίσει πολλούς ασθενείς, περιορίζοντας ή ακόμα και εξαφανίζοντας τα συμπτώματα που τους ταλαιπωρούν.
Η ίδια επίσης πιθανότητα υπάρχει και για εκείνους που έχουν χρόνιο βήχα για τον οποίο δεν βρίσκουν άλλη αιτία, εκείνους που συχνά παθαίνουν μέση ωτίτιδα (συνήθως παιδιά με συχνές υποτροπές) και εκείνους που έχουν κακή γεύση στο στόμα (πικρό, ξινό, στυφό).
Αξίζει να προσθέσουμε πως σε ένα μεγάλο ποσοστό από άτομα που επισκέπτονται καρδιολόγο για πόνο στο στήθος (ο οποίος δεν παρουσιάζει ευρήματα στο καρδιογράφημα), είναι πιθανό ο πόνος να οφείλεται σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και σε σπασμό που αυτός προκαλεί στον οισοφάγο.
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ
Δίαιτα και οδηγίες στην Γαστρο-Οισοφαγική Παλινδρόμηση
Γ.Ο.Παλινδρόμηση. Ο Μεγάλος Μίμος
Οισοφαγική Παλινδρόμηση και Συνηθισμένα Λάθη
Γαστρο-Οισοφαγική Παλινδρόμηση. Νομίζετε πως την ξέρετε; Κάνετε λάθος!
Καούρες; Απλές συμβουλές για να τις αποφύγετε.
Γ.Ο.Π, οισοφάγος Barrett και αληθινό ρίσκο