Αρχική » Διάφορα » Φαγούρα στο αυτί

Φαγούρα στο αυτί

Ό έξω ακουστικός πόρος, το τούνελ τουτέστιν που οδηγεί τα ηχητικά ερεθίσματα στην τυμπανική μεμβράνη, διαθέτει επιδερμίδα λεπτή και ευαίσθητη.

Είναι δηλαδή ευάλωτη και επιρρεπής σε μικροτραυματισμούς, οι οποίοι προκαλούνται από εμάς τους ίδιους, λόγω χρήσης βαμβακοφόρων στυλεών  (οι γνωστές μπατονέτες).

Το αποτέλεσμα είναι η φαγούρα (κνησμός).

Να μην καθαρίσω τα αυτιά μου;

Το ‘’κερί’’, δηλαδή η κυψελίδα που παράγεται στον έξω ακουστικό πόρο δεν είναι βρωμιά, αλλά φυσιολογική, από σμηγματογόνους αδένες παραγόμενη ουσία που προστατεύει την επιδερμίδα από ερεθισμούς. Μείωση στην παραγωγή κυψελίδας ‘’ξεραίνει’’ την επιδερμίδα.  

Το αυτί καθαρίζεται μόνο του και δεν χρειάζεται το δικό μας καθάρισμα για να μπορεί να κάνει την δουλειά του. Ειδικά στα παιδιά πρέπει να αποφεύγεται κάθε προσπάθεια καθαρισμού ή στεγνώματος του αυτιού, καθώς ο έξω ακουστικός πόρος είναι στενότερος και περισσότερο ευάλωτος. Αν το παιδί μετά από το μπάνιο ή το λούσιμο, παραπονεθεί ότι βουλώνει το αυτί του, μάλλον έχει νερό μέσα. Γύρτε του το κεφάλι και …. τραβήξτε του το αυτί. Το νερό θα βγει από μόνο του χωρίς δυσκολία.

Με τις μπατονέτες και ακόμα χειρότερα με ξυλαράκια και οδοντογλυφίδες (ή ακόμα και … κλειδιά που χρησιμοποιούν κάποιοι), το μόνο που καταφέρνουμε είναι να προκαλούμε διαβρώσεις της επιδερμίδας, ενδεχόμενα και της τυμπανικής μεμβράνης. Πάνω στις διαβρώσεις αυτές είναι δυνατό να αναπτυχθούν φλεγμονές.

Σε περιπτώσεις όπου έχουμε υπερπαραγωγή κυψελίδας, ίσως όταν αυτή φουσκώσει με νερό στη θάλασσα ή το λουτρό, να χρειαστεί καθαρισμός. Εντούτοις αυτό δεν είναι κάτι σύνηθες και φυσικά δεν θα το κάνουμε μόνοι μας αλλά θα γίνει από τον γιατρό (ΩΡΛ).

Καθαρισμός με βαμβάκι που έχει εμποτισθεί με οινόπνευμα ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, είναι απαράδεκτος. Ερεθίζει τον έξω ακουστικό πόρο και τελικά παράγει αίσθημα κάψιμο και φαγούρα.

δείτε και: Πόνος στο αυτί (ωταλγία) 

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading