Αρχική » Διάφορα » Πως ταΐζεις υγιεινά ένα παιδί, σε ανθυγιεινά διαμορφωμένο περιβάλλον;

Πως ταΐζεις υγιεινά ένα παιδί, σε ανθυγιεινά διαμορφωμένο περιβάλλον;

Woman feeding kids with vegetables

Σε προηγούμενη ανάρτηση*1, μιλάγαμε για τους χίλιους μύριους πονηρούς τρόπους, που οι διάφορες εταιρίες τροφίμων και ποτών, προωθούν τα προϊόντα τους, με στόχο τον ευάλωτο πληθυσμό των παιδιών.

(*1) Δείτε και: Τι τρώνε τα παιδιά σας; 12 ‘’ύπουλα’’ παραδείγματα

Βέβαια, τα θέματα της διατροφής, της άσκησης και της πρόληψης απασχολούν έντονα τους γονείς. Όμως, πόσο μετράει η νουθεσία όταν τα μηνύματα ‘’της άλλης πλευράς’’, το βομβαρδίζουν καθημερινά όπου σταθεί και όπου βρεθεί;

Μπορεί ο γονιός να λέει το σωστό αλλά πόση αντίσταση θα υπάρξει όταν ο εχθρός έχει ήδη τρυπώσει μέσα στο σπίτι μας, με την TV, το Internet, τα Videogames, το ραδιόφωνο, τις διαφημίσεις και τις ‘’προσφορές’’;  

Ασφαλώς θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας ότι καλύτερο μπορούμε. Ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό για ένα οργανισμό που αναπτύσσεται και αλλάζει ταχύτατα. Το παιδικό σώμα χρειάζεται περισσότερο από τον ενήλικα πλήρεις τροφές με πραγματική θρεπτική αξία που θα είναι πλούσιες σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες υψηλής αξίας για να αναπτυχθεί σωστά. Όμως, στην πράξη, το σημερινό παιδί, τρώει όλο και περισσότερο επεξεργασμένες τροφές, πλούσιες σε χημικά πρόσθετα. Τι προδικάζει αυτό για το μέλλον τους;

Πώς να αντιδράσουμε;

Ξεκινήσετε όσο γίνεται πιο νωρίς την προσπάθεια. Αρχίστε από την ώρα που το παιδί σας είναι μωρό. Για τα πλεονεκτήματα του θηλασμού*2 δεν γίνεται λόγος και είναι καλά τεκμηριωμένα. Στατιστικές απέδειξαν τις μικρότερες πιθανότητες που θα έχουν όσα θήλασαν, για να αρρωστήσουν από διάφορα νοσήματα όπως διαβήτη, παχυσαρκία, παθήσεις νευρικού συστήματος, κλπ.

(*2) Δείτε και: Ο θηλασμός έχει πλεονεκτήματα

Όταν το ταΐσετε στερεά τροφή για πρώτη φορά, φροντίστε να μην προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα. Διαλέξτε και προτιμήστε καρότα, φρούτα, μπρόκολα, κολοκύθα, καρπούζι, αβοκάντο, μπανάνες. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας. Έχετε να κερδίσετε μεγάλα οφέλη. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα. Έχουν χημικά πρόσθετα.

Όσο το παιδί μεγαλώνει φροντίστε να βρίσκει πάντα στο σπίτι, υγιεινά φαγητά διαθέσιμα.

Ακόμα και αν ‘’πνίγεστε’’ αποφύγετε τα ‘’έτοιμα’’ και συντηρημένα φαγητά. Διαθέστε χρόνο έστω και από το υστέρημα σας για να αγοράσετε και να μαγειρέψετε φαγητά, όπως έκανε η γιαγιά. Προσπεράστε τους πάγκους με τις εύκολες λύσεις και σταματήστε στο μανάβικο. Αυτό είναι μια σπουδαία νίκη.

Στον πάγκο με τα γαλακτοκομικά, τα μαναβικά, τα κρέατα, ζητήστε από το παιδί να διαλέξει φρούτα, λαχανικά, τυριά ή όποια άλλα φρέσκα προϊόντα. Εξηγήστε του τα πλεονεκτήματα και επιβραβεύστε τις σωστές επιλογές του.

Παίξτε με τα χρώματα των φρούτων και των σαλατικών. Κάντε συλλογή πέντε χρωμάτων*.

(*) Δείτε καιΧρωματίστε (…το φαγητό σας) και κερδίστε!

Η τηλεόραση προάγει με την διαφήμιση, τρόφιμα που είναι επεξεργασμένα. Περνάει μήνυμα αντίθετο από το δικό σας. Περιορίστε την πλύση εγκεφάλου που κάνουν στο παιδί σας. Επιλέξτε πως και πότε θα επιτρέψετε στο νέο άτομο να την παρακολουθήσει.

Δώστε στα παιδιά φυσικούς χυμούς*. Τα διάφορα ‘’χρωματιστά νερά’’ της διαφήμισης δεν ωφελούν στην υγεία τους.

Μην αμελήσετε να δώσετε καλό παράδειγμα. Αν εσείς τα καταναλώνετε το μήνυμα ‘’δεν είναι αυτό για μικρά παιδιά’’, δεν πιάνει.

(*) Δείτε και

Παιδική παχυσαρκία και φυσικοί χυμοί φρούτων

Παιδική παχυσαρκία και Αναψυκτικά με ζάχαρη

Συνεργαστείτε με άλλους γονείς που επιδιώκουν τα ίδια πράγματα. Οι φιλίες με παιδιά που δεν τρώνε σωστά, καταστρέφουν την δική σας προσπάθεια.

Ανοίξτε μαζί τους κουβέντα για την σωστή διατροφή και μιλήστε με στοιχεία και δεδομένα. Μην αναφέρεστε στα παιδιά σας γκρινιάζοντας. Μιλήστε γενικά. Τα παιδιά ακούνε και επηρεάζονται.

Φροντίστε να δίνονται ευκαιρίες για άσκηση και φυσική δραστηριότητα στο παιδί. Φυσικά πρέπει πρώτοι εσείς να δώσετε το παράδειγμα. Μην αράζετε στην τηλεόραση. Βγείτε, περπατήστε μαζί με τα παιδιά. Παίξτε μαζί τους. Τρέξτε.

Αν, ανάμεσα στα δώρα που τους δίνετε, δεν έχετε μόνο επιτραπέζια παιγνίδια αλλά και μια ωραία μπάλα, μπράβο σας. Η γυμναστική που επιδιώκετε δεν πρέπει να είναι μόνο για το μυαλό. Αφήστε τα να τρέξουν, να κλωτσήσουν και να ιδρώσουν.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης