Υπάρχουν θεραπείες; Τι πρέπει να ξέρουμε.
Αφού οι αιτίες μιας ακράτειας είναι πολλές, πολλές και διαφορετικές θα είναι και οι θεραπευτικές μας επιλογές.
Αν και όπως είδαμε, πίσω από την ακράτεια μπορεί να βρίσκονται σοβαρά προβλήματα, τις πιο πολλές φορές η θεραπευτική παρέμβαση και διόρθωση είναι απλή.
Ο ασθενής θα μπορέσει να απαλλαγεί από ένα βασανιστικό πρόβλημα που επηρεάζει την ζωή του και θα μπορέσει να δραστηριοποιηθεί χωρίς τον φόβο πως θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.
Μπορεί αυτό σε όσους δεν το έχουν να μην φαίνεται σπουδαίο, αλλά οι πάσχοντες προβληματίζονται σοβαρά. Ο φόβος πως ‘’θα βραχούν’’, ειδικότερα όταν βρίσκονται έξω από το σπίτι, τους κάνει να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους. Αποφεύγουν επίσης τις εκδρομές, δεν διασκεδάζουν σε εξόδους με τους φίλους, συχνά έχουν κακή διάθεση.
Γενικές αρχές
Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη, ανάλογα με την ή τον ασθενή και την περίπτωση. Για παράδειγμα αν υπάρχει ατροφική κολπίτιδα(*), η θεραπεία της μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα.
Σημαντική είναι η απώλεια βάρους. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine έδειξε πως η απώλεια βάρους οδηγεί σε βελτίωση των επεισοδίων ακράτειας (έως και ποσοστού 70%.)
Επίσης η ελάττωση της καφεΐνης, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της ακράτειας από έπειξη. Ο πάσχων μπορεί να παίρνει καφέ, τσάι ή αναψυκτικά τύπου cola, χωρίς καφεΐνη.
Η ελάττωση του αλκοόλ, θα ωφελήσει και θα βελτιώσει επίσης τα συμπτώματα.
Θεραπεία ακράτειας από προσπάθεια.
Τα διάφορα είδη θεραπείας ανάλογα με την περίπτωση μπορεί αναλόγως αιτίου να είναι:
Γυναίκες:
· ασκήσεις Kegel* (δυναμώνουν το μυϊκό σύστημα του πυελικού εδάφους)
· χρήση ορμονών (οιστρογόνα που δυναμώνουν το μυϊκό σύστημα της πυέλου)
· χειρουργικές τεχνικές (απλές στην εκτέλεση σήμερα), όπως η χρήση κολπικών ταινιών(*) (Tension free vaginal tape ή TVT και Trans-obturator slings ή TVT-O & TOT)
Άνδρες:
· Ασκήσεις kegel για δυνάμωμα των μυών.
· Χειρουργική τοποθέτηση ταινιών
· Χειρουργική τοποθέτηση τεχνητού σφιγκτήρα (όταν αυτός έχει καταστραφεί ή ανεπαρκεί εντελώς)
Θεραπεία επιτακτικής ακράτειας
· Φυσιοθεραπεία και ‘’επανεκπαίδευση’’ της ουροδόχου κύστης.
· Φάρμακα, κυρίως αντιχολινεργικά σε χάπια ή και patches (ίσως σε συνδυασμό με φυσιοθεραπεία).
· Θεραπεία των ενδεχόμενων υποκείμενων αιτίων όπως λοιμώξεις, πέτρες, προστάτης, όγκοι.
· Χειρουργική τοποθέτηση ενός ‘’βηματοδότη’’ που προκαλεί ηλεκτρική διέγερση στις οπίσθιες οσφυϊκές ρίζες οι οποίες δίνουν νεύρωση στην κύστη. Αφορά βαριές περιπτώσεις.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Τι είναι;
(*) Aτροφική κολπίτιδα
Η ατροφική κολπίτιδα ή ατροφία του κόλπου, οφείλεται σε έλλειψη οιστρογόνων. Αφορά επομένως γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας (λίγο πριν και μετά την εμμηνόπαυση). Τα συμπτώματα των γυναικών που την εμφανίζουν συνήθως είναι κνησμός, επώδυνη συνουσία που είναι γνωστή και σαν δυσπαρεύνια, αίσθημα καύσου, και καμιά φορά συχνουρία με έπειξη για ούρηση.
Η θεραπεία με τοπικά οιστρογόνα (αλοιφές), μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα αυτά.
(*) Ασκήσεις πυελικού εδάφους Kegel
Οι ασκήσεις πυελικού εδάφους ονομάζονται και ασκήσεις Kegel. Διαπιστώθηκε πως δυναμώνουν ή διατηρούν την ισχύ των μυών του πυελικού εδάφους και των σφιγκτήρων. Ιδιαίτερο όφελος παρατηρείται σε γυναίκες κάτω των 60 ετών.
Οι ασκήσεις Kegel πρέπει να συστήνονται αμέσως μετά τον τοκετό προκειμένου να έχουμε επαναφορά του σωστού ελέγχου των χαλαρωμένων μυών.
Μετά από την διόρθωση (δηλαδή την επίτευξη ελέγχου της ούρησης) για να διατηρηθεί η ισχύς των μυών χρειάζονται 8 ή και περισσότερες ασκήσεις / συσπάσεις των μυών, 3 φορές την ημέρα.
//////////////////////////////////////////////////////////////////
Συμπληρωματικές θεραπευτικές τεχνικές για ακράτεια από έπειξη
· Διαδερμική διέγερση του κνημιαίου νεύρου.
Είναι ελάχιστα επεμβατική μέθοδος και μπορεί να βοηθήσει. Γίνεται με βελονισμό του κνημιαίου νεύρου, στην εσωτερική επιφάνεια του αστραγάλου. Η μέθοδος είναι ανώδυνη.
Η διέγερση μέσω του κνημιαίου νεύρου, στέλνει ερεθίσματα στην σπονδυλική στήλη (ιερό πλέγμα), δηλαδή εκεί όπου βρίσκονται και τα νεύρα που ελέγχουν την ουροδόχο κύστη. Η μέθοδος δεν είναι πάντα αποτελεσματική (40 – 60%)
· Θεραπεία της ακράτειας από έπειξη με BOTOX
Το Botox (Botulinum Toxin A) θα χρησιμοποιηθεί μόνο αν άλλες τεχνικές αποτύχουν. Γίνονται ενέσεις στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστης που προκαλούν παράλυση των μυών που ευθύνονται για τις συσπάσεις της κύστης που προκαλούν ακράτεια ούρων. Η παράλυση είναι προσωρινή και διαρκεί περίπου 6 μήνες. Χρειάζεται (αν αποφασιστεί) προσοχή.
· Θεραπεία της ακράτειας στρες με ενέσεις κολλαγόνου
Το κολλαγόνο είναι μια πρωτείνη. Μπορεί με ενέσεις να τοποθετηθεί στην ουρήθρα και να προκαλέσει σύσφιξη. Αυτό θα βελτιώσει τα συμπτώματα της ακράτειας στρες. Η τεχνική είναι απλή και ελάχιστα παρεμβατική, μπορεί να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα αλλά λόγω απορρόφησης του κολλαγόνου από τον οργανισμό, η διάρκεια της βελτίωσης δεν είναι εγγυημένη.
####
Θεραπεία της ακράτειας στρες με ταινίες που απαλλάσσουν την κύστη από την πίεση (Tension free vaginal tape ή TVT)
Οι ταινίες αυτές (συνθετικό ύφασμα πολυπροπυλενίου) υποστηρίζουν την ουρήθρα, ώστε να μπορεί να συγκρατήσει τα ούρα στην κύστη όταν η πίεση αυξάνεται. Ανεξάρτητα από το όνομα ή την τεχνική εφαρμογής, δρουν όλες με τον ίδιο τρόπο. Χρειάζονται: δυο μικρές τομές (1 εκατοστό) πάνω από το εφήβαιο (τριχωτό). Έχουν ελάχιστο πόνο, διαρκούν λίγο (περίπου 20-25 min), μπορούν να γίνουν και με ραχιαία αναισθησία ή ακόμα και τοπική, δεν αφήνουν αντιαισθητικό σημάδι, έχουν άμεσο αποτέλεσμα και μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.
Μια ακόμα μέθοδος με εφαρμογή ταινίας (TVT-O & TOT) έχει σχεδόν ίδια ποσοστά επιτυχίας αλλά διαφέρει ως προς την τομή (εσωτερική επιφάνεια μηρών) και την οδό που ακολουθεί ο χειρουργός για να τοποθετήσει την ταινία.
Δείτε και: Ακράτεια ούρων; Αφορά εκατομμύρια. Πολλοί όμως το αποκρύπτουν .