Αρχική » Άρθρα, δοκίμια και σχόλια » Αν η εξέλιξη …. εξελίσσεται, τότε…..

Αν η εξέλιξη …. εξελίσσεται, τότε…..

Ξέρουμε ότι η έκταση του ορατού Σύμπαντος είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ηλικία του. Αυτή, κατά την πλέον ακριβή εκτίμηση που διαθέτουμε στις μέρες μας, είναι 13,73 ± 0,12 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ξεκινήσαμε όπως πιστεύουμε οι περισσότεροι (αλλά όχι όλοι), με την μεγάλη έκρηξη και μια φοβερή φωτεινή λάμψη. Από τότε μέχρι σήμερα ‘’είδαμε’’ από την ενέργεια να προκύπτουν διαδοχικά ακτινοβολίες, να γεννιούνται ο χώρος, ο χρόνος, τα στοιχειώδη σωματίδια. Και από αυτά και μέσα σε αυτά, να σχηματίζονται στοιχεία και μόρια, να προκύπτουν νεφελώματα και γαλαξίες σε σπείρες. 

Κατασκευές ύλης. Όλα. Ύλης χτισμένης από τουβουλάκια με το όνομα φωτόνια. Που περιέχονται και αποτελούν αυτό που λέμε φώς.

δείτε και: Από τι είμαστε καμωμένοι;

Και έτσι, με όλο και πιο πολύπλοκους συνδυασμούς, με όλο και πιο σύνθετο τρόπο ‘’πλεξίματος’’ αναγνώστη μου, φθάσαμε μέχρι σήμερα.

Γιατί βλέπεις, η ύλη ή με άλλα λόγια το φώς, διαθέτει την ικανότητα της αυτοοργάνωσης. 

Ενσωματωμένη. Μέσα της. 

Ικανή, σαν να λέμε, να βελτιώνει τον εαυτό της, να του δίνει καινούργιες ιδιότητες και να τον κάνει περισσότερο λειτουργικό. Για το καλλίτερο ή το χειρότερο φυσικά.

Γιατί όπως ξέρεις επισκέπτη μου, εκτός από το καλός καλλίων κάλλιστος, υπάρχει και το κακός κακίων κάκιστος. Πάντα λοιπόν υφίσταται ένα περιθώριο βελτίωσης.

Και επιδείνωσης βέβαια. Έτσι ώστε να διατηρηθούν οι ισορροπίες και να ισχύει η αρχή του δυαδικού κόσμου. Κάτι που μας φέρνει στην άλγεβρα Μπουλ και την επιστήμη της πληροφορικής.   

Όμως, μέσα σε αυτό το τρομακτικά πελώριο χρονικό διάστημα, η ύλη ‘’κατασκεύασε’’ και την μάνα γη. Αυτή με τη σειρά της γέννησε τη φύση και μέσα σε αυτή τοποθέτησε και εμάς. Που έχουμε συνείδηση, αντιλαμβανόμαστε τι υπάρχει και τι γίνεται γύρω μας, σχολιάζουμε. Δίνουμε με άλλα λόγια υπόσταση στην ύπαρξη του σύμπαντος κόσμου. Τον κάνουμε να υπάρχει.

Γιατί αν δεν ήμασταν εμείς να τον παρατηρούμε και να τον σχολιάζουμε, ποιος θα ήξερε ότι υπάρχει;

Και έτσι, ακριβώς για αυτό τον λόγο, θεωρήσαμε πως δεν μας χρειάζονται μεταφυσικές ή αποκαλυπτικές ερμηνείες και εγωκεντρικά ασχοληθήκαμε με την αναζήτηση και την ανακάλυψη των φυσικών νόμων.

Σημειώσαμε πρόοδο ασφαλώς. Μάθαμε πολλά. Από τον Ιπποκράτη, μέχρι τους Κρίκ και Γουότσον. Από τον Νεύτωνα έως τον Αϊνστάιν. Από τον άβακα έως τους υπερκομπιούτερς.

Στην πορεία, τα μπλέξαμε κάπου με την Κβαντική φυσική. Υπήρξε για λίγο μια μικρή σύγχυση. Όμως, όπως πιστεύουν τα πιο φωτεινά μυαλά, θα βρούμε σύντομα την θεωρία των πάντων. Και θα την αποδείξουμε φυσικά. Γιατί όπως όλα δείχνουν η επιστήμη καλπάζει. Οι γνώσεις μας αυγαταίνουν συνταρακτικά. Με γεωμετρικούς ρυθμούς.

Το αύριο δεν θα είναι ίδιο και υπόσχεται πολλά. Τόσα πολλά που στενοχωριέμαι και ζηλεύω εκείνους που θα τα ζήσουν. Ενώ εγώ, θα απουσιάζω.

Γιατί το τρένο της εξέλιξης που με κατέβασε στον αιώνα μου, θα συνεχίσει να τρέχει για να αποβιβάσει και άλλους. Στους επόμενους σταθμούς. Και τους μεθεπόμενους.

Παρηγορούμαι όμως. Και οι άλλοι την ίδια μοίρα θα έχουν αφού φαίνεται πως πάντα θα υπάρχει ‘’ο επόμενος σταθμός’’.

Θα μείνουν επομένως και αυτοί ένα διάστημα στο σημείο αποβίβασης. Στο σταθμό τους. Παρατηρώντας γύρω όσο φτάνει το μάτι. Νομίζοντας ότι αυτό είναι όλο και όλο. Και, όπως εγώ, θα φύγουν και αυτοί κάποια στιγμή για να πάνε στο πουθενά. Ή στο κάτι.

Την ανυπαρξία ή την βασιλεία των ουρανών.  Ποιος ξέρει;  

Το μόνο σίγουρο για την ώρα που μιλάμε, είναι ότι η εξέλιξη …. εξελίσσεται. Σίγουρα. Με τρόπο εντυπωσιακό μάλιστα, γιατί όπως όλα δείχνουν είναι σε θέση να ‘’μαντεύει’’ το μέλλον. Σαν να το βλέπει και να μπορεί να κάνει επιλογές, αυτού που έχει συνέχεια και όχι εκείνου που είναι βραχύβιο, αδιέξοδο και στείρο.

Οπότε; Πάλι μπερδεύομαι καλέ(η) μου επισκέπτη. Γιατί όπως με διαβεβαιώνουν οι επιστήμες μας, το μέλλον μπορεί να το βλέπει κανείς μόνο αν είναι … εκτός τόπου και χρόνου.   

Αλλά αυτή την ιδιότητα την έχει μόνο ο θεός (και οι πολιτικοί βέβαια, για να μην τους αδικήσω).  

Όπως συμφωνείτε φαντάζομαι, μέσα σε δυο αράδες προέκυψαν ένα σωρό ερωτήματα. Τα χρωμάτισα κόκκινα για να μην τα ξεχνάμε. Γιατί θα χρειαστεί να επανέλθουμε, προσπαθώντας να τα ξεδιαλύνουμε. Η αλήθεια είναι κάπου εκεί έξω. Ίσως να μην την βρούμε, αλλά σκεφτείτε, θα έχει τόσο ενδιαφέρον να την αναζητήσουμε.  

Δείτε σχετικά και:

Επιστήμη, μεταφυσική ή θεολογία;

Ενέργεια. Απλώς δύναμη ή Θεϊκή δύναμη;

Η γάτα της Αλίκης

Πιο διάσημη από τον Garfield

Από τι είμαστε καμωμένοι εμείς οι άνθρωποι;


 

                   

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης