Αρχική » Βότανα & Συμπληρώματα Διατροφής » Φυτικά φάρμακα (βότανα). Έχουν δράση; Είναι ασφαλή;

Φυτικά φάρμακα (βότανα). Έχουν δράση; Είναι ασφαλή;

Γύρω από τις εναλλακτικές μορφές της ιατρικής υπάρχει πολύς λόγος. Συχνότατη μάλιστα είναι η και αντιπαράθεση που , δυστυχώς, τόσο από την μια όσο και την άλλη πλευρά, δεν συνοδεύεται πάντα από την αναγκαία τεκμηρίωση και χαρακτηρίζεται από υπερβολές.

Στα ερωτήματα που προκύπτουν λοιπόν, θα προσπαθήσουμε με το παρόν αλλά και μελλοντικές αναρτήσεις, να δώσουμε έγκυρες και αντικειμενικές απαντήσεις χωρίς πάθος και προκατάληψη ώστε, τυχόν ενδιαφερόμενοι,  (που κατά τις εκτιμήσεις είναι πολλοί), να βρουν πληροφορίες που θα τους χρησιμεύσουν. Άλλοτε για να προστατεύσουν την υγεία τους καλλίτερα και άλλοτε για να προστατεύσουν το πορτοφόλι τους εναντίον του οποίου η ασυδοσία των τυχάρπαστων πραγματοποιεί επιδρομές.

Τι προσφέρουν τα παραδοσιακά φάρμακα;

Τα παραδοσιακά φάρμακα φυτικής προέλευσης (Traditional Herbal Remedies) έχουν πιστοποιηθεί για τις ιδιότητες που οι προμηθευτές ισχυρίζονται ότι διαθέτουν, με βάση την χρήση επί δεκαετίες ή και πολύ περισσότερο καθώς και την μακρόχρονη εμπειρία η οποία σε πολλές περιπτώσεις προέρχεται από την χρήση πολλών αιώνων.

Παρά το γεγονός ότι η καλή φήμη δεν είναι ακριβώς το ίδιο με τις σημερινές αυστηρές κλινικές δοκιμές που απαιτούνται για τα συνθετικά (κλασικά) φάρμακα, εντούτοις είναι μια καλή βάση για να δοκιμάσουμε μια θεραπεία.

Τα παραδοσιακά φάρμακα φυτικής προέλευσης (THRs) που βρίσκουμε στην αγορά έχουν κριθεί από τους ειδικούς ως σχετικά ασφαλή (*), κάτι που σημαίνει ότι το να αποφασίσουμε να τα πάρουμε είναι σχεδόν πάντα σωστό.

Αρκετά από αυτά, έχουν πίσω τους ερευνητικές εργασίες με αποτελέσματα που δικαιώνουν την εμπειρική γνώση.

Στις περισσότερες από τις παθολογικές καταστάσεις για τις οποίες τα φυτικά φάρμακα φέρονται ως κατάλληλα και προτείνονται, αυτός που τα παίρνει πρέπει να δει γρήγορο όφελος (από λίγες ημέρες έως 2 ή 3 μήνες) κάτι που θα εξαρτηθεί από το είδος και την σοβαρότητα του προβλήματος που θα αντιμετωπιστεί.

Είναι τα φυτικά φάρμακα ασφαλή;

Τόσο τα φυτικά όσο και τα συμβατικά φάρμακα, εφόσον αναπτύσσονται, κατασκευάζονται και διατίθενται στην αγορά ακολουθώντας πρότυπα ποιότητας, κρίνονται ασφαλή.

Εξυπακούεται ότι πριν την χρήση τους, λαμβάνονται υπόψη όλες οι οδηγίες που τα συνοδεύουν.

Στην περίπτωση ειδικότερα των φυτικών φαρμάκων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να μην είναι ασύμβατα με άλλα σκευάσματα που ίσως λαμβάνουμε καθώς επίσης και μεταξύ τους (αν παίρνουμε περισσότερα από ένα).

Τέλος πρέπει να μην επηρεάζουν αρνητικά άλλες παθήσεις που ίσως έχουμε (πχ. Διαβήτης), ή καταστάσεις στις οποίες προσωρινά βρισκόμαστε όπως για παράδειγμα η εγκυμοσύνη ή ο θηλασμός.

Μια πολύ φρόνιμη πράξη πριν πάρει κάποιος κλασικά (συμβατικά) φάρμακα, ή τα φυτικά ανάλογα τους, είναι  να συμβουλευτεί το γιατρό του.

Θα τον ενημερώσει επίσης εάν μετά την λήψη τους, εμφανίσει κάποιο άξιο λόγου σύμπτωμα που διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες.

Βέβαια στους κύκλους της κλασικής ιατρικής, πολλοί γιατροί δεν γνωρίζουν ή δεν συμπαθούν τα φυτικά φάρμακα. Έτσι αυτός που επιθυμεί να τα πάρει πρέπει να αναζητήσει αλλού τις αναγκαίες πληροφορίες.

Δείτε και:


Βότανα 1. – Δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν; (Ματθαίος Δ’ 23, Θ’ 35 και Ι’ 1)

Βότανα 2. – Δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν; (Ματθαίος Δ’ 23, Θ’ 35 και Ι’ 1)

 Βότανα στην θεραπεία της ψωρίασης; Γιατί όχι; 

Βότανα. Είναι Ασφαλή ή Επικίνδυνα;

Βότανα για ημικρανία – κεφαλαλγία; Ναι, αν γνωρίζουμε τι και πως.

Βότανα και σακχαρώδης διαβήτης. Θεραπείες ”εκ φύσεως”

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης