Αρχική » Παιδιατρικα » Ροδόχρουν εξάνθημα

Ροδόχρουν εξάνθημα

Είναι μεταδοτική λοιμώδης ασθένεια.

Την προκαλεί ο ιός του απλού έρπητα.

Προσβάλλει τα παιδιά στις ηλικίες μεταξύ 6 μηνών και 3 ετών. 

###

Ποια είναι τα συμπτώματα της

Το ροδόχρουν εξάνθημα εμφανίζεται με αιφνίδιο υψηλό πυρετό και ευερεθιστότητα.

Κατά τη διάρκεια των τριών – τεσσάρων πρώτων ημερών της λοίμωξης, ο πυρετός του παιδιού μπορεί να φθάσει έως και τους 40°C.

Την 4η ή 5η ημέρα, η θερμοκρασία επανέρχεται στο φυσιολογικό (37°C) και τότε εμφανίζεται ένα εξάνθημα στον κορμό του .

Το εξάνθημα μπορεί να απλωθεί γρήγορα στον αυχένα, στο πρόσωπο και στα άκρα του παιδιού, αλλά συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από 2 ημέρες.

Πέρα από τον πυρετό και το εξάνθημα θα διαπιστώσουμε πρησμένους αδένες στον λαιμό. Το παιδί παραπονιέται για πονόλαιμο. Μερικές φορές λόγω υψηλού πυρετού, ο μικρός άρρωστος μπορεί να εμφανίσει σπασμούς στη διάρκεια της νόσου, αλλά τις πιο πολλές φορές δεν υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές και επιπτώσεις από αυτή. 

Τι θεραπεία χρειάζεται;

Στις τρεις τέσσερες πρώτες ημέρες του υψηλού πυρετού χρειάζεται να φροντίσουμε να κρατηθεί το παιδί  δροσερό. Μπορούμε να το επιτύχουμε με τη βοήθεια μιας πετσέτας βρεγμένης ή ακόμα και με μπάνιο σε χλιαρό νερό. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε αντιπυρετικό που μας συνέστησε ο παιδίατρος αλλά όχι ασπιρίνη.

Κάτι περισσότερο δεν θα χρειαστεί να κάνουμε γιατί δεν είναι απαραίτητο. Μόνο σε περιπτώσεις σπασμών (ασύνηθες), καταφεύγουμε στο νοσοκομείο για πλέον εξειδικευμένη φροντίδα.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης