Μήπως είναι καιρός να ‘’ξυπνήσουμε;’’
Υπάρχουν αποφάσεις που τις αναβάλουμε από καιρό, που τις παραπέμπουμε στο αύριο, που τις ‘’έχουμε πάρει’’ αλλά ουσιαστικά τις αποφεύγουμε, γιατί μας είναι δύσκολες, δυσάρεστες ή ακόμα και απωθητικές.
Νομίζω πως έχει συμβεί σε όλους μας.
Μας νοιάζει ασφαλώς η υγεία μας, θα θέλαμε να είναι άριστη, δεν θέλουμε αρρώστιες και μπλεξίματα αλλά…. !
Υπάρχει δυστυχώς αυτό το αλλά, που μας κάνει να μένουμε στα λόγια, να μην ξεκινάμε την προσπάθεια, να παραμένουμε στα ίδια επικίνδυνα κιλά, να μην πηγαίνουμε να δούμε τι φταίει με τον προστάτη μας, τα ενοχλήματα στην καρδιά μας, αυτό το εύκολο λαχάνιασμα ή το βήχα που έχουμε εδώ και ένα χρόνο.
Είδαμε επίσης λίγο αίμα στην τουαλέτα αλλά ‘’είναι αιμορροΐδες. Είναι κληρονομικό, το είχε και η μάνα μου’’.
Μπορώ να συνεχίσω και με άλλα παραδείγματα, αλλά νομίζω ότι όλοι μας, καταλαβαίνουμε καλά τι προσπαθώ να πω. Η αναβλητικότητα μας χαρακτηρίζει, στα θέματα υγείας. Δυστυχώς συχνά. Μας εκθέτει όμως και σε άσκοπους και περιττούς κινδύνους που θα μπορούσαν να ανιχνευτούν, να αντιμετωπιστούν έγκαιρα, να εξουδετερωθούν.
Ίσως, με την ευκαιρία της νέας χρονιάς είναι καιρός να αλλάξουμε τακτική. Να αντιμετωπίσουμε ρεαλιστικά τα πράγματα. Να ρυθμίσουμε το σάκχαρο, να αντιμετωπίσουμε την πίεση σωστά, να ελέγξουμε τη χοληστερίνη, να μην αναβάλλουμε το τεστ Παπανικολάου και να φροντίσουμε το ουρικό οξύ.
Μεγαλώνουμε και όπως συμβαίνει με κάθε άνθρωπο, αντιμετωπίζουμε το αύριο που έχει και τις δικές του προκλήσεις, τα δικά του νέα. Άλλα καλά και άλλα άσχημα.
Ξέρω πως κάποιοι από εσάς ίσως θα δυσανασχετήσετε με αυτά τα λίγα λόγια. Θα θέλατε, μόνο αισιόδοξα μηνύματα. Καταλαβαίνω. Όμως θα ήθελα να σας θυμίσω το Ιπποκρατικό ‘’κάλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν’’ που στην νεοελληνική του έκδοση μπορεί να αποδοθεί με την γνωστή λαϊκή μας παροιμία:
‘’κάλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε’’.
δείτε και: