Εικοσιοκτώ (28) οστά, 31 τένοντες, 19 μύες, 30 κλειδώσεις, 107 σύνδεσμοι.
Υποστηρίζονται από 7.200 νευρικές απολήξεις, πολλά μέτρα νεύρων και αγγείων και 125.000 ιδρωτοποιούς αδένες, πάνω κάτω.
Όλα τα παραπάνω είναι τα ανατομικά στοιχεία που αφορούν το πόδι μας και εξασφαλίζουν την καλή μας στάση και βάδιση και την ικανότητα να ισορροπήσουμε και να τρέξουμε.
Χρειάζεται λοιπόν να προσέχουμε, αφού η υγεία των ποδιών μας είναι ιδιαιτέρως πολύτιμη και η απώλεια της θα οδηγούσε σε σοβαρά προβλήματα.
Εντούτοις, έρευνες δείχνουν ότι έξι στους δέκα ανθρώπους ταλαιπωρούνται από κάποιο πρόβλημα στα πόδια.
Γνωρίζουμε μέχρι σήμερα πως υπάρχουν επαγγελματίες που ασχολούνται με την περιποίηση των ποδιών και εκτός από τα διάφορα κέντρα αισθητικής, αρκετοί είναι εκείνοι που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κατ’ οίκον.
Όμως λίγοι ξέρουν πως η ποδολογία είναι μια επιστήμη που διδάσκεται σε πανεπιστήμια, ασχολείται ειδικά με τα πόδια, τα λειτουργικά προβλήματα και τις παθήσεις τους και ασκείται από εξειδικευμένους ανθρώπους με ανώτερο πτυχίο.
Ποδίατροι – ποδολόγοι. Ποιός είναι ειδικός;
Η ποδολογία είναι μια επιστημονική εξειδίκευση που την επικαλούνται πολλοί αλλά έχουν δικαίωμα να την ασκούν λίγοι.
Πρόκειται για τίτλους σπουδών που όπως είπαμε είναι πανεπιστημιακού επιπέδου και δεν αφορούν περιπτώσεις ατόμων που ‘’απέκτησαν εξειδίκευση’’ με σεμινάρια, μαθήματα μέσω Internet ή και σε διάφορα ΙΕΚ (αισθητική ποδολογία).
Δυστυχώς στην χώρα μας (σε αντίθεση με την Ευρώπη και την Αμερική), πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν πως είναι ειδικοί, αλλά καλό είναι να γνωρίζουμε ότι όλοι οι σπουδασμένοι ποδολόγοι (15 όλοι και όλοι σήμερα), είναι εγγεγραμμένοι στον Ελληνικό Σύλλογο Ποδιάτρων – Ποδολόγων Ελλάδος και άπαντες έχουν αποφοιτήσει από Ευρωπαϊκά αναγνωρισμένα ιδρύματα – πανεπιστήμια, διαθέτοντας τίτλους Σπουδών. Αρκετοί εξ αυτών μάλιστα διαθέτουν και περαιτέρω τίτλους, όπως master και PhD.
Η χρησιμότητα ενός ποδολόγου
Το ανθρώπινο πόδι μπορεί να παρουσιάσει διάφορες δυσλειτουργίες, δερματικές και ονυχικές αλλοιώσεις, κάλους και σκληρύνσεις στο πέλμα ή ραγάδες στις φτέρνες.
Μπορεί επιπλέον από διάφορες αιτίες να υπάρξουν ενοχλήματα και πόνοι στο μετατάρσιο, στους αστραγάλους, στα γόνατα αλλά και την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, που ‘’φορτίζεται’’ εξαιτίας μιας πάθησης που βρίσκεται στο πόδι.
Σε πολλές περιπτώσεις, το πρόβλημα στα κάτω άκρα, προέρχεται από μια συστηματική νόσο όπως είναι οι διάφορες ρευματικές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης κλπ.
Για όλα τα παραπάνω, ο ποδολόγος είναι χρήσιμος διότι μετά τη διάγνωση του ειδικού γιατρού, θα προσφέρει τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην ελάττωση των ενοχλημάτων και την αποκατάσταση της λειτουργικότητας.
Παθήσεις και καταστάσεις που μπορεί να φανεί χρήσιμος ο ποδολόγος:
· Δερματικές παθήσεις (πχ μυκητιάσεις, μυρμηγκίες)
·Παθήσεις νυχιών (μολύνσεις, παχύνσεις, παραμορφώσεις, είσφρηση νυχιών.
· Κάλοι και διάφοροι τύποι σκληρύνσεων
· Υπερκερατώσεις του πέλματος ή και των πτερνών.
· Προβλήματα και επιπλοκές στα πόδια των διαβητικών
· Προβλήματα στα πόδια των ρευματοπαθών
· Προβλήματα από αθλητικές κακώσεις (διαστρέμματα – τενοντίτιδες)
· Νευρολογικά προβλήματα άκρου ποδός
· Διαταραχές και προβλήματα ανάπτυξης του παιδικού ποδιού (πλατυποδία, κοιλοποδία, ραιβοποδία, πτώση μεταταρσίων)
· Διόρθωση βάδισης με ειδικά πέλματα (κατασκευάζονται μετά από προπλάσματα και με πελματογράφημα)
· Ανισοσκελία
Συνολικά μιλώντας, οι υπηρεσίες των ποδολόγων υποστηρίζουν το έργο των κλινικών γιατρών. Η συνεργασία τους θα δώσει το μέγιστο δυνατό θεραπευτικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.