Αρχική » Παθολογικα » Θεραπεία στην Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση. Φάρμακα ή χειρουργείο;

Θεραπεία στην Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση. Φάρμακα ή χειρουργείο;

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που είναι χρόνια νόσος, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για μεγάλα ποσοστά του πληθυσμού, παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα, σχεδόν ένας στους τέσσερις ενήλικες, έχει συμπτώματα τα οποία μπορούν να κυμαίνονται από ελαφρά και σποραδικά, έως συνεχή και βασανιστικά.

Εντούτοις, πέρα από τα ενοχλητικά συμπτώματα, την ανάγκη συχνής ή και μόνιμης λήψης φαρμάκων, τις ιατρικές επισκέψεις και τις ενδοσκοπικές εξετάσεις (γαστροσκόπηση, βιοψίες, Ph-μετρία κ.ά.), ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι η χρονιότητα αυτής της πάθησης, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, κάποιες εκ των οποίων σοβαρές (πχ. Στένωση οισοφάγου), και ενίοτε απειλητικές για την ζωή (καρκίνος).

Επειδή η παθογένεια της νόσου, σχετίζεται με το HCL οξύ και την επίδραση του στον οισοφάγο,στην θεραπευτική μας φαρέτρα αναζητήσαμε και διαθέτουμε πλέον, ισχυρά φάρμακα (πραζόλες), που μειώνουν την παραγωγή του. Έτσι η χημική βλάβη που προκαλεί το οξύ στον οισοφάγο (και όχι μόνο), περιορίζεται σημαντικά.

Όμως, όπως είναι αναμενόμενο, σε μια χρόνια νόσο που την προκαλούν μηχανικά αίτια (*), χρόνια θα είναι και η ανάγκη θεραπείας. Για το λόγο αυτό και σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, εκτός από την συνεχή φαρμακευτική αγωγή, συζητούνται και άλλες δυνατότητες. Μια από αυτές, είναι η λαπαροσκοπική χειρουργική η οποία στοχεύει να διορθώσει την ανεπαρκή σύγκληση του οισοφαγικού σφιγκτήρα.

(*) Η ανεπάρκεια του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα σε συνδυασμό με την διαφορά εσωτερικής πίεσης μεταξύ θωρακικής και κοιλιακής κοιλότητας.   

Πρόκειται για την επέμβαση που είναι γνωστή και ως θολοπλαστική Nissen (Nissen fundoplication) στην οποία λαπαροσκοπικά, ενισχύουμε την άσκηση πίεσης στο κατώτερο μέρος του οισοφάγου, αναδιπλώνοντας τον θόλο του στομαχιού (σχήμα).

Η χειρουργική αυτή λύση, μέχρι σήμερα επιφυλασσόταν κυρίως για εκείνα τα περιστατικά στα οποία εξαντλούσαμε τις φαρμακευτικές δυνατότητες και παρά την δίαιτα και την πιστή τήρηση των οδηγιών, ο ασθενής δεν έλυνε το πρόβλημα του. Να σημειωθεί ότι με την έκφραση ‘’λύνουμε το πρόβλημα’’, εννοούμε ότι τόσο τα συμπτώματα όσο και οι ιστολογικές βλάβες του πάσχοντος, βρίσκονται υπό έλεγχο.

Ας προστεθεί εδώ ότι για όσους ασθενείς προτίμησαν την χειρουργική οδό, η σύγκριση ανάμεσα στον έλεγχο που επιτυγχάνουμε με συνεχή χορήγηση φαρμάκων και τον έλεγχο που επιτυγχάνουμε με την επέμβαση Nissen, σε αρκετές μελέτες αποδείχτηκε ισάξια.

Σχετικά πρόσφατα, εκτός από την θολοπλαστική Nissen, στην Αμερική κυρίως(*), άρχισε η εφαρμογή μιας νεώτερης τεχνικής, ελάχιστα επεμβατικής, στην οποία ένα ‘’μαγνητικό βραχιόλι’’ εφαρμόζεται κατάλληλα, ώστε διατεινόμενο να επιτρέπει με άνεση το πέρασμα της μπουκιάς και της γουλιάς, και εν συνεχεία συστελλόμενο, να ασκεί επαρκή πίεση στο κάτω μέρος του οισοφάγου. Έτσι ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας που ανεπαρκεί, έχει την υποστήριξη που χρειάζεται ώστε να μην επιτρέπει τις επιστροφές στον οισοφάγο.

(*) Stony Brook University Hospital, LINX® Reflux Management System

Τα αποτελέσματα από τις εφαρμογές που έγιναν έως τώρα (περίπου 400 περιστατικά), φαίνεται πως είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητικά. Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών που εφάρμοσαν την νέα τεχνική, περιόρισε τον χρόνο έκθεσης του οισοφάγου σε HCl οξύ. Σαν συνέπεια υπήρξε η μείωση της ενοχλητικής συμπτωματολογίας, ενώ περιορίστηκαν κατά πολύ οι ανάγκες για καθημερινή λήψη φαρμάκων.

το μαγνητικό βραχιόλι διατείνεται και επανέρχεται

###

συνοψίζοντας:

Η νόσος ελέγχεται επαρκώς με φάρμακα δίαιτα και οδηγίες και η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών, αντιμετωπίζεται συντηρητικά. 

Η λαπαροσκοπική θολοπλαστική Nissen, θα εφαρμοστεί σε όσους δεν θα ανταποκριθούν στην φαρμακευτική θεραπεία, καθώς και σε ασθενείς που δεν μπορούν να ανεχθούν τις απαιτήσεις της συντηρητικής αγωγής.

Νεώτερες τεχνικές όπως το μαγνητικό βραχιόλι, απαιτούν επίσης λαπαροσκοπική επέμβαση, που αν και εύκολη, δεν ενθουσιάζει τον ασθενή. Θα χρειαστεί επιπλέον να συσσωρευτεί εμπειρία σχετικά με διάφορα ερωτήματα γύρω από αυτήν όπως π.χ η παρέλευση χρόνου και το κατά πόσον η βελτίωση παραμένει.

δείτε και:

Δίαιτα και οδηγίες στην Γαστρο-Οισοφαγική Παλινδρόμηση

Γαστρο-Οισοφαγική Παλινδρόμηση. Νομίζετε πως την ξέρετε; Κάνετε λάθος!

Καούρες; Απλές συμβουλές για να τις αποφύγετε.

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση. Ο Μεγάλος Μίμος

Οισοφαγική Παλινδρόμηση και Συνηθισμένα Λάθη

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ‘’καρδιά’’ και άσθμα. Τι σχέση έχουν;

Γ.Ο.Π, οισοφάγος Barrett και αληθινό ρίσκο

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης