Αρχική » Ιατρικές Συμβουλές » Ο τέτανος, ο ορός και το εμβόλιο, με λίγα λόγια

Ο τέτανος, ο ορός και το εμβόλιο, με λίγα λόγια

Ο τέτανος προκαλείται από μία τοξίνη που απελευθερώνει ένα βακτήριο, το κλωστηρίδιο του τετάνου. Οι σπόροι του μικροοργανισμού αυτού υπάρχουν παντού στο έδαφος. Αν αυτοί  οι σπόροι μπουν σε κάποιο τραύμα μπορεί να βλαστήσουν και τα κλωστηρίδια (ειδικά με συνθήκες απουσίας οξυγόνου) να δημιουργήσουν πρόβλημα.

 Το πρόβλημα αυτό οφείλεται στην τετανοσπασμίνη (το δηλητήριο που απελευθερώνει ο μικροοργανισμός) η οποία προκαλεί ανεξέλεγκτους σπασμούς των μυών, έντονη δυσκαμψία του ασθενούς και πολύ μεγάλη ευερεθιστότητα.

Οι σπασμοί των αναπνευστικών κυρίως μυών και της γλωττίδας μπορεί να οδηγήσουν σε ασφυξία και θάνατο.

Η προφύλαξη :

Καθαρίστε επιμελώς το τραύμα και στη συνέχεια απευθυνθείτε στο γιατρό. Εκεί θα εκτιμηθεί

τι και πως χρειάζεται να γίνει για την προφύλαξη από τέτανο.

Ένα τραύμα κάθε μορφής και αιτίας (τρύπημα, εκδορά, εξόρυξη ξένου σώματος, συνθλιπτικό, εγκαυματικό, κλπ) μπορεί να θεωρηθεί επιρρεπές σε τέτανο αν υπάρχει πιθανότητα επιμόλυνσης από σάλιο ζώου, χώμα, σκόνη, κόπρανα και άλλες ακαθαρσίες.

Διαθέτουμε τις εξής λύσεις:

TIG: Ανοσοσφαιρίνη (ο γνωστός αντιτετανικός ορός). Πρόκειται για ανθρώπινη αντιτετανική ανοσοσφαιρίνη. Γίνεται πάντα ενδομυϊκά. 1 ml περιέχει 250 διεθνείς μονάδες (IU).

TD: Τοξοειδές τετάνου και διφθερίτιδος (το λεγόμενο εμβόλιο). Μια δόση είναι 0,5 ml και γίνεται ενδομυϊκά στον βραχίονα. Η δεύτερη δόση γίνεται σε 1 μήνα και η τρίτη σε 6 μήνες. Παρέχει 10ετή κάλυψη.

Για να αποφασισθεί ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν λαμβάνουμε υπόψη το τραύμα (καθαρό ή ρυπαρό και ενδεχομένως μολυσμένο), αν ο ασθενής έχει μερική ή πλήρη ανοσία (αν δηλαδή καλύπτεται από προηγούμενη σωστή χορήγηση εμβολίου) και τέλος αν έχουμε ασθενή χωρίς ανοσία (Α) ή με μερική μόνο ανοσία ή ακόμα ασθενή με πάνω από 10 χρόνια από την εποχή που έκανε εμβολιασμό (Β). 

Στον ασθενή με πλήρη ανοσία (Α), από παρελθόντα εμβολιασμό που δεν έγινε σε χρονικό διάστημα πάνω από 10 χρόνια δεν θα χρειασθούμε καμία αγωγή στο καθαρό τραύμα και θα δώσουμε 0,5 ml TD αν το τραύμα δεν είναι καθαρό ή είναι σοβαρό.  

Στους ασθενείς της κατηγορίας (Β), αν το τραύμα είναι καθαρό χορηγούμε TD 0,5 ml. Αν το τραύμα είναι καθαρό αλλά σοβαρό δίνουμε TIG 250 διεθνείς μονάδες στον ένα βραχίονα και TD 0,5 mlστον άλλο βραχίονα. Αν το τραύμα είναι ύποπτο η δόση γίνεται TIG 500 μονάδες ενώ το TDπαραμένει 0,5. Ένα τέτοιο τραύμα για να καθαριστεί επαρκώς θα χρειαστεί ‘’νεαροποίηση’’ στα τραματικά όρια. Θα χορηγηθούν επίσης αντιβιοτικά.

Αντιβιοτικά θα δώσουμε και σε ασθενείς (Α) με τραύμα, εάν η αντιμετώπιση είναι καθυστερημένη, ή ο καθαρισμός που έγινε δεν ήταν επαρκής.      

    Πηγή: Center for Disease Control.General guidelines on immunization.

Απάντηση Ακύρωση απάντησης