============================================================================
Τα τριγλυκερίδια είναι λιπίδια. Δηλαδή ένα είδος λίπους.
Βρίσκονται στο οργανισμό μας και κυκλοφορούν στο αίμα μας.
Από πού προέρχονται;
Όταν τρώμε, θερμίδες που περίσσεψαν και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν αμέσως, μετατρέπονται από τον οργανισμό σε τριγλυκερίδια.
Τα τριγλυκερίδια αυτά αποθηκεύονται στον λιπώδη ιστό μας, δηλαδή σε λιπώδη κύτταρα. Από εκεί απελευθερώνονται με τη δράση ορμονών, έτσι ώστε να καλύψουν τις ανάγκες του σώματος για ενέργεια, στα διαστήματα μεταξύ των γευμάτων.
Όμως, αν τρώμε πολύ και καίμε λίγο, μπορεί να έχουμε υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων. Αυτό θα συμβεί πιο εύκολα, αν οι παραπανήσιες θερμίδες είναι από υδατάνθρακες και λίπη.
Λαμβάνοντας υπόψη πως και τα τριγλυκερίδια επηρεάζουν δυσμενώς την καρδιακή λειτουργία, καταλαβαίνουμε ότι η προσπάθεια ελέγχου μόνο της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης, ίσως να μην είναι επαρκής.
Ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα τριγλυκεριδίων;
Στην εξέταση αίματος θα τα θεωρήσουμε:
• Φυσιολογικά*, αν είναι κάτω από 150 mg/dL ή λιγότερο από 1,7 mmol / L
• Οριακά υψηλά εάν βρίσκονται από 150 – 199 mg / dL ή 1.8 έως 2.2 mmol / L
• Υψηλά, εάν βρίσκονται από 200 – 499 mg / dL (ή 2,3 έως 5,6 mmol / L )
• Πολύ υψηλά, εάν βρίσκονται στα 500 mg / dL ή παραπάνω ( 5,7 mmol / L ή παραπάνω)
(*) Η αμερικανική καρδιολογική ένωση μάλιστα, συνιστά ένα επίπεδο τριγλυκεριδίων στα 100 mg / dL (ή και χαμηλότερο ακόμα) που το θεωρεί βέλτιστη τιμή η οποία αν επιτευχθεί, βελτιώνει την καρδιακή υγεία.
Η ένωση δεν συνιστά φαρμακευτική αγωγή για να φτάσει κάποιος σε αυτό το επίπεδο, αλλά προτείνει τροποποίηση στη διατροφή , απώλεια βάρους και σωματική άσκηση. Έχει διαπιστωθεί πως με τους τρόπους αυτούς, τα τριγλυκερίδια ανταποκρίνονται συνήθως ικανοποιητικά.
Πως ξέρω πόσα είναι τα δικά μου τριγλυκερίδια;
Τα ελέγχω σε μια απλή εξέταση αίματος, συνήθως στο πλαίσιο της ίδιας εξέτασης που κάνω για να μάθω τι χοληστερίνη έχω. Το μυστικό για να μην γίνει λάθος είναι πως πρέπει να μείνω νηστικός 12 ώρες πριν δώσω αίμα. Στην χώρα μας όπου συνηθίζουμε να τρώμε αργά το βράδυ, αυτό το σφάλμα είναι συχνό.
Τι διαφορά υπάρχει μεταξύ τριγλυκεριδίων – χοληστερόλης ;
Όπως είπαμε ήδη, τα τριγλυκερίδια είναι αποθήκη θερμίδων που περίσσεψαν. Δίνουν στον οργανισμό ενέργεια. Η χοληστερόλη είναι λιπίδιο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ορισμένων ορμονών και διαφόρων κυτταρικών δομών.
Τριγλυκερίδια και χοληστερόλη δεν διαλύονται στο αίμα και κυκλοφορούν σε όλον τον οργανισμό μας ενωμένα με πρωτεΐνες. Τα μόρια αυτά ονομάζονται λιποπρωτεΐνες.
Τι κακό κάνουν;
Οδηγούν σε πάχυνση και σκλήρυνση των τοιχωμάτων των αρτηριών, δηλαδή σε αυτό που λέμε αθηροσκλήρυνση (γνωστότερο σαν αρτηριοσκλήρωση).
Δεν γνωρίζουμε ακριβώς με ποιο μηχανισμό προκύπτει αυτό, γνωρίζουμε όμως ότι αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής από έμφραγμα και καρδιακής νόσου όπως η στηθάγχη.
Τα αυξημένα τριγλυκερίδια είναι συχνά στην παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο. Το τελευταίο αυτό χαρακτηρίζεται από πολύ λίπος γύρω από τη μέση, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά τριγλυκερίδια, υψηλό σάκχαρο του αίματος και παθολογικές τιμές χοληστερόλης.
Πότε άλλοτε είναι αυξημένα;
Τα υψηλά τριγλυκερίδια μπορεί να δείχνουν:
Διαβήτη τύπου 2 που δεν ελέγχεται ικανοποιητικά.
Υποθυρεοειδισμό (λόγω χαμηλών επιπέδων των ορμονών του θυρεοειδούς).
Ηπατική ή νεφρική βλάβη καθώς και κάποιες σπάνιες γενετικές παθήσεις, που τροποποιούν τον μεταβολισμό λίπους και μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση τα τριγλυκερίδια.
Επιπλέον διάφορα φάρμακα (β -αναστολείς, αντισυλληπτικά χάπια, διουρητικά, στεροειδή), μπορεί να αποδειχτούν υπεύθυνα.
Πως μειώνονται;
Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε τα τριγλυκερίδια είναι να αλλάξουμε τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής.
Χρειαζόμαστε:
Απώλεια περιττού βάρους. Ακόμα και χάνοντας 5 έως 10 κιλά μπορεί να βοηθηθούμε.
Μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων. Όπως είδαμε, το πλεόνασμα θερμίδων, μετατρέπεται σε τριγλυκερίδια και αποθηκεύεται σαν λίπος.
Αποφυγή ζαχαρούχων και επεξεργασμένων τροφίμων. Οι απλοί υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη και τα τρόφιμα που γίνονται με άσπρο αλεύρι, μπορεί να αυξήσουν τα τριγλυκερίδια.
Προσοχή επίσης δίνουμε στην περιεκτικότητα χοληστερόλης στη διατροφή μας. Δεν πρέπει να ξεπερνά ημερησίως τα 300 mg (τα 200 mg εάν υπάρχει καρδιακή νόσος).
Επομένως:
Περιορίστε το κόκκινο κρέας. Αναπληρώστε το με σκουμπρί, σολομό και άλλα ψάρια που έχουν πολλά ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα.
###
Όχι πολλούς κρόκους των αυγών και προϊόντα που γίνονται με πλήρες γάλα στην δίαιτα σας.
Θυμηθείτε: Το αλκοόλ έχει πολλή ζάχαρη και θερμίδες. Ακόμα και μικρή κατανάλωση, μπορεί να αυξήσει τα τριγλυκερίδια.
Επιλέξτε επίσης πιο υγιεινά λίπη που θα τρώτε. Προτιμήστε ελαιόλαδο. Μην τρώτε trans λιπαρά.
Τα trans λιπαρά βρίσκονται σε πολλά και διάφορα προϊόντα του εμπορίου και δυστυχώς δεν υπάρχει πάντα σήμανση. Ακόμα και αν περιέχουν μικρές ποσότητες από trans λιπαρά, αθροιστικά η ποσότητα ημερήσιας πρόσληψης είναι σοβαρή. Κοιτάτε τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζετε.
Φυσική άσκηση
Λέγοντας φυσική άσκηση εννοούμε τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας σε καθημερινή βάση. Η άσκηση, θα βοηθήσει επίσης και ενισχύοντας την ‘’καλή’’ και μειώνοντας την ‘’κακή’’ χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.
Τριγλυκερίδια και φάρμακα
Ίσως χρειαστούν αν όλα τα παραπάνω δεν μπορέσουν να βοηθήσουν. Εν τούτοις πρέπει να δοθεί έμφαση και να προηγηθεί η μείωση των επιπέδων της ‘’κακής’’ χοληστερόλης (LDL) .
Η νιασίνη είναι ένα κατάλληλο φάρμακο όπως και οι φιμπράτες και οι στατίνες, αλλά αφήστε να αποφασίσει ο γιατρός σας, γιατί υπάρχουν και παρενέργειες.
Συμπληρώματα
Συμπληρώματα με ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.
Να τονιστεί ότι αν χορηγηθούν φάρμακα ή αν αποφασίσουμε να πάρουμε και συμπληρώματα, δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Η υποχρέωση μας για υγιεινό τρόπο ζωής με σωστή διατροφή και άσκηση παραμένει σε ισχύ.
δείτε και:
Προσοχή στα trans λιπαρά οξέα
Χρωματίστε (…το φαγητό σας) και κερδίστε!
Πως ταΐζεις υγιεινά ένα παιδί, σε ανθυγιεινά διαμορφωμένο περιβάλλον;
Παιδική παχυσαρκία και φυσικοί χυμοί φρούτων
Παιδική παχυσαρκία και Αναψυκτικά με ζάχαρη
Υπέρβαροι; 1 δις. Παχύσαρκοι; 300 εκατομμύρια παγκοσμίως
Ο χορτοφάγος και η φροντίδα του
Πρόσθετα τροφίμων. Δεν είναι πάντα αθώα
Τι τρώνε τα παιδιά σας; 12 ‘’ύπουλα’’ παραδείγματα
Απειλούν την υγεία των παιδιών μας
Το λίπος στη δίαιτα δεν είναι πάντα εχθρός μας
Τι ακριβώς (θα έπρεπε να) τρώμε;
Ποιος χρειάζεται μια ευημερία που σκοτώνει;