Αρχική » Ιατρικά Θέματα » Κακομαθημένα Μικρόβια

Κακομαθημένα Μικρόβια

Σε παλαιότερη ανάρτηση σε αυτό το ιστολόγιο, αναφέρονταν αρκετά για τα ανθεκτικά μικρόβια και τα προβλήματα που δημιουργούν. Όμως τα πράγματα χειροτέρεψαν και ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας αναγκάστηκε να προβεί σε μια δραματική ανακοίνωση:

Τα ανθεκτικά υπερμικρόβια που διαφεύγουν ακόμα και των πιο ισχυρών αντιβιοτικών αποτελούν μείζονα απειλή για τη δημόσια υγεία και οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.

Ο κόσμος οδεύει προς μια εποχή μετά τα αντιβιοτικά, στην οποία κοινές λοιμώξεις και μικρής σημασίας τραύματα που επί δεκαετίες ήταν θεραπεύσιμα, μπορούν και πάλι να σκοτώνουν.

Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά μπορεί εν δυνάμει να εμφανισθεί στους πάντες, σε οποιαδήποτε ηλικία, σε οποιαδήποτε χώρα.

Αυτά δήλωσε ο βοηθός γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ Κ. Φουκούντα, αρμόδιος για την ασφάλεια σε θέματα υγείας.

Τα δεδομένα του Π.Ο.Υ τα οποία προέρχονται από 114 χώρες, δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα υπερμικρόβια μπορούν να διαφεύγουν ακόμη και των ισχυρότερων αντιβιοτικών.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ, ανακοίνωσαν ότι η εξάπλωση τέτοιων μικροβίων δεν αφορά πρόβλεψη για το μέλλον, αλλά συμβαίνει ήδη σε όλο τον πλανήτη.

Η ανθεκτικότητα στα φάρμακα οφείλεται στην κατάχρηση των αντιβιοτικών, η οποία ενθαρρύνει τα βακτήρια να αναπτύσσουν νέους τρόπους για να τα εξουδετερώνουν.

Δυστυχώς, η πρόοδος σε νέα, ισχυρότερα αντιβιοτικά, δεν είναι ταχεία και κυρίως, δεν βαίνει παράλληλα με την ολοένα μεγαλύτερη εμφάνιση ανθεκτικότητας των μικροβίων.

Έτσι σήμερα φθάσαμε στο σημείο ακόμη και τα πιο ισχυρά φάρμακα που διαθέτουμε (καρβαπενέμες, φθοριοκινολόνες), να μην μπορούν να λύσουν προβλήματα τέτοιων λοιμώξεων, κάτι που όταν συμβαίνει οδηγεί στο θάνατο.

Ένα από τα γνωστότερα υπερβακτήρια (MRSA) στοιχίζει κάθε χρόνο τη ζωή σε 19.000 ανθρώπους μόνο στις ΗΠΑ.

Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τα θύματα που υπάρχουν εξαιτίας του AIDS.

Το πρόβλημα δεν φαίνεται να είναι μικρότερο και στην γηραιά μας ήπειρο Ευρώπη.

(*) MRSA = Methicillin -resistant Staphylococcus aureus

Λοιμώξεις ενδονοσοκομειακές από klebsiella pneumoniae ή και E. Coli έχουν προκαλέσει ήδη τον θάνατο σε νοσηλευόμενους και σε ελληνικά νοσοκομεία.

Να σημειωθεί ότι πριν από 30 χρόνια η ανθεκτικότητα σε τέτοια αντιβιοτικά ήταν μηδενική. Σήμερα ξεπερνά το 50% των περιστατικών σε πολλές χώρες.

Συμπέρασμα

Αν δεν γίνει σύντομα κάτι ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα, τόσο στην παραγωγή νέων αντιβιοτικών όσο και στην καταχρηστική χρήση των υπαρχόντων, οι συνέπειες για την ανθρωπότητα θα είναι ολέθριες.

Δείτε και:

Ανθεκτικά μικρόβια  

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης