Αρχική » Γυναικολογικα » Υστεροσκόπηση. Τί είναι. Πως γίνεται. Πότε χρειάζεται.

Υστεροσκόπηση. Τί είναι. Πως γίνεται. Πότε χρειάζεται.

υστέρα

Υστέρα, στην αρχαία ελληνική γλώσσα λεγόταν το όργανο όπου εγκαθίσταται και κυοφορείται το έμβρυο.

Με το πέρασμα του χρόνου αντικαταστάθηκε από την λέξη μήτρα, αλλά δεν χάθηκε από την νεοελληνική γλώσσα.

Έτσι έχουμε υστερεκτομή, υστεροσκόπηση αλλά και … υστερία και υστερικά άτομα.

Υστεροσκόπηση

Είναι η διαγνωστική ιατρική εξέταση που επιτρέπει τον έλεγχο του εσωτερικού της μήτρας.

Πραγματοποιείται με μια μικρή ενδοσκοπική κάμερα η οποία από τον γυναικείο κόλπο, προωθείται στον ενδοτράχηλο και εν συνεχεία στην μητρική κοιλότητα.

Δεν χρειάζεται να δοθεί αναισθησία στην εξεταζόμενη διότι η ενόχληση είναι ελαχίστη και η εξέταση καλά ανεκτή.

Ο έλεγχος μπορεί να αναδείξει τυχόν πολύποδες, συμφύσεις ή κακοήθειες στον ενδοτράχηλο, παρέχει όμως και πληροφορίες σε περιπτώσεις διαπλαστικών ανωμαλιών της μήτρας, σε πολύποδες, ινομυώματα, συμφύσεις και κακοήθειες, καθώς και ενδεχόμενη ύπαρξη διαφράγματος.

Εκτός από την διάγνωση, η ενδοσκοπική αυτή εξέταση μπορεί να γίνει και για θεραπευτικούς σκοπούς (επεμβατική υστεροσκόπηση).

Η επεμβατική υστεροσκόπηση, αφορά περιστατικά:

• με συμφύσεις που μπορούν να λυθούν,
• με πολύποδες και ινομυώματα που μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς τομή
• με διαφράγματα της μήτρας (*).

(*) Διάφραγμα της μήτρας είναι η πλέον συνήθης ανωμαλία εκ γενετής που δεν προκαλεί κάποιο σύμπτωμα αλλά συνδέεται με υψηλό κίνδυνο αποβολών. Πρόκειται για ένα ‘’χώρισμα’’ στην κοιλότητα του οργάνου, το οποίο δημιουργεί δύο διαμερίσματα.

Το διάφραγμα, με την υστεροσκόπηση μπορεί να αφαιρεθεί, αν και η πλέον συνήθης παρέμβαση γίνεται με λαπαροσκόπηση (ανοικτή επέμβαση) για να αποκλειστεί η συνύπαρξη και άλλων ανωμαλιών.

Πέραν των ανωτέρω, η επεμβατική υστεροσκόπηση προσφέρει την δυνατότητα κατευθυνόμενης βιοψίας (δηλαδή όχι τυφλής, αλλά με οπτικό έλεγχο) καθώς και την δυνατότητα αφαίρεσης ενδομητρίου που αιμορραγεί, κάτι που είναι συχνό στην κλιμακτήριο και στην εμμηνόπαυση.

Αξίζει να προστεθεί ότι η ελάχιστα τραυματική αυτή τεχνική που είναι σχεδόν ανώδυνη, επιτρέπει στους γιατρούς να λύνουν προβλήματα χωρίς παραμονή στο νοσοκομείο. Η ασθενής, μια ώρα περίπου μετά, μπορεί άφοβα να επιστρέψει στο σπίτι και την επόμενη ημέρα στην εργασία της.

Απάντηση Ακύρωση απάντησης