Αρχική » Επιστήμες » Από τι είμαστε καμωμένοι εμείς οι άνθρωποι;

Από τι είμαστε καμωμένοι εμείς οι άνθρωποι;

big bang

καὶ εἶπεν ὁ Θεός,
γενηθήτω φῶς,
και ἐγένετο φῶς.

###

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν το 1905, στο πλαίσιο της θεωρίας της Γενικής Σχετικότητας, υπέδειξε ότι η μάζα είναι ισοδύναμη με την ενέργεια με την περίφημη εξίσωση του:

Ε=mc2

Αν το πούμε με άλλα λόγια, η μάζα ενός αντικειμένου, είναι μέτρο της ενέργειας που το αντικείμενο περιέχει.

Είκοσι εννέα (29) χρόνια αργότερα (1934), οι θεωρητικοί φυσικοί Gregory Breit και John Wheeler στηριζόμενοι σε αυτή την παραδοχή, πρότειναν πως το φώς (που είναι μορφή ενέργειας), μπορεί να μετατραπεί σε ύλη.

Η θεωρητική αυτή σκέψη έμεινε χωρίς απόδειξη μέχρι τώρα, δηλαδή επί 80 ολόκληρα χρόνια.

Σήμερα επιστήμονες στη Βρετανία και τη Γερμανία ανακοίνωσαν πως επινόησαν μια πειραματική διάταξη που θα αποδείξει για πρώτη φορά την αλήθεια αυτής της θεωρίας.

Η θεωρητική σκέψη των G. Breit και J. Wheeler

Όταν φωτόνια υψηλής ενέργειας συγκρούονται μεταξύ τους, προκύπτουν ζεύγη ηλεκτρονίων και ποζιτρονίων. Τα ποζιτρόνια είναι αντι-ηλεκτρόνια.

Το ενδιαφέρον σε αυτή την περίπτωση είναι ότι τα συγκρουόμενα φωτόνια δεν διαθέτουν μάζα, ενώ τα ηλεκτρόνια και ποζιτρόνια, διαθέτουν.

Επομένως από το φώς, προκύπτουν υλικά σωματίδια.

Η θεωρία έγινε αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα, εντούτοις, οι δυο επιστήμονες που την κατέθεσαν, έλεγαν ότι δεν περίμεναν ποτέ να τη δουν να αποδεικνύεται εργαστηριακά.

Χρειάστηκε όπως ήδη είπαμε, να περάσουν 80 χρόνια, για να αποδειχτεί πως έκαναν λάθος. Ο καθηγητής Στήβ Ρόουζ (Imperial College of London) και συνάδελφοι του στο Max Planck Institute (Γερμανία), είναι έτοιμοι τώρα να το αποδείξουν.

Η τεχνική που χρησιμοποιούν, είναι κατά τα λεγόμενα τους σχετικά εύκολη και κατέστη εφικτή λόγω των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων (εν προκειμένω Laser), με φωτόνια εξαιρετικά μικρού μήκους κύματος που επιταχύνονται σχεδόν έως την ταχύτητα του φωτός και αναγκάζονται να συγκρουστούν. Τα παραγόμενα ηλεκτρόνια και ποζιτρόνια σύμφωνα με τους ερευνητές, ανιχνεύονται εύκολα πλέον.

Σχόλιο

Με τον όρο Κοσμολογία περιγράφουμε την μελέτη για το πώς και γιατί γεννήθηκε το σύμπαν, τι υπήρχε πιο πριν και ποια θα είναι η εξέλιξη του.
Σήμερα η Kοσμολογία είναι επιστήμη που χρησιμοποιεί την παρατήρηση και το πείραμα. Κάποτε τα πράγματα ήταν αλλιώς.

Ο όρος Big Bang χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά με ειρωνικό τρόπο, από τον Άγγλο αστρονόμο Fred Hoyle σε μια ραδιοφωνική εκπομπή του BBC. Πρόθεση του ήταν να γελοιοποιήσει την ιδέα της μεγάλης έκρηξης, που ήταν νέα για εκείνη την εποχή. Ο Hoyle πέθανε το 2001 αλλά η έκφραση Bing Bang επέζησε μέχρι σήμερα και όπως φαίνεται θα συνεχίσει, τουλάχιστον μέχρις ότου αναπτυχθεί κάποια περισσότερο πειστική θεωρία για την γέννηση του σύμπαντος.

Εισηγητής της θεωρίας του Bing Bang, υπήρξε ο Βέλγος ιερεύς και αστρονόμος Ζώρζ Λεμαίτρ.

Στο γράφοντα προκαλεί εντύπωση ότι ο αρχαίος άνθρωπος, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, σε πλείστους όσους πολιτισμούς και σε αρχαιότατες εποχές, συνέδεσε την δημιουργία με το φώς.

Το ίδιο φως που ξέρουμε σήμερα ότι ξεχύθηκε στην μεγάλη έκρηξη και το ίδιο φως που μπορούμε πλέον να μετατρέψουμε σε ύλη.

Χρειάστηκε δηλαδή να περάσουν χιλιάδες χρόνια, ώστε να καταλήξουμε στο ίδιο συμπέρασμα.

Ενέργεια = Φώς = Ύλη

Φυσικά ισχύει και αντιστρόφως.

Αλλά αυτό το μάθαμε εδώ και καιρό

δείτε και: Αν η εξέλιξη …. εξελίσσεται, τότε…..

Ενέργεια. Απλώς δύναμη ή Θεϊκή δύναμη;

Η γάτα της Αλίκης

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης